کارشناسان ورزشی معتقدند باید عملکرد فدراسیون های ورزشی در المپیک مورد ارزیابی قرار گیرد و در این چهار سال رویدادهای مختلفی از جمله مسابقات جهانی، قهرمانی آسیا و قهرمانی برای ارزیابی، آمادگی و کسب سهمیه در نظر گرفته شود. البته در این دوره باید از نتایج سه ساله به صورت استاندارد استفاده کرد زیرا المپیک توکیو در سال 2021 به دلیل شرایط کرونا و تاخیر یک ساله آن برگزار شد.
در مورد تکواندو این وضعیت با سایر حوزه ها فرق می کند، زیرا انتخابات فدراسیون در 24 آذرماه گذشته برگزار شد و با توجه به مسائل و حاشیه های پس از آن، رئیس جمهور جدید عملاً فعالیت رسمی خود را برای ورود به مسابقات کسب سهمیه المپیک از 24 آذرماه آغاز کرد. آغاز سال 1401. دست خالی تیم ملی در عین حال آنقدر سخت است که کارشناسان دستیابی به سهم را غیرممکن می دانند.
غیرممکن نه تنها ممکن شد، بلکه در پاریس موفق شد. کسب نتایج ضعیف و غیرمنتظره در مسابقات قهرمانی آسیا قبل از المپیک توکیو و سپس بازی های توکیو وضعیت اسفبار این رشته را نشان داد.
به عقیده کارشناسان، کسب موفقیت در المپیک نیازمند شش تا هشت سال برنامه ریزی و کار مستمر است و تکواندو در این شرایط خاص بیش از اینها بود که سای توانست از پس آن بربیاید. نگاهی به آنچه تکواندو را از تشک به عرش رساند خالی از لطف نیست.
حواشی به تکواندو ضربه زد
فدراسیون تکواندو پس از حضور سای دچار عوارض زیادی و به شکلی عجیب بود. در حالی که او و تیمش برای مدت کوتاهی کار خود را آغاز کرده بودند، برخی منتظر معجزه بودند و با الفاظ و عبارات غیر کارشناسی حواشی ایجاد کردند که به روند رو به رشد تکواندو لطمه زد. این حاشیه سازی و بعضاً ممانعت اغلب توسط افرادی صورت می گرفت که در اتحادیه حضور نداشتند.
آرامش کلید اصلی موفقیت است
سکوت پاسخ فدراسیون تکواندو به این حاشیه های متعدد و تقریباً روزمره بود. سکوتی که در پی داشت آرامشی بی سابقه در ورزش تکواندو بود. مسئولان فدراسیون تکواندو به جای ورود به این حواشی و از دست دادن انرژی، روی کار و برنامه خود تمرکز کردند. هدف اصلی این است که به جوانان فضایی برای تشکیل تیم جهانی داده شود و در المپیک 2028 به موفقیت دست یابند. نتایج دوباره انتقاداتی را برانگیخت. متأسفانه برخی از کارشناسان روند رو به رشد تکواندو را به ویژه در مسائل فنی و تغییرات آشکار فنی و تاکتیکی مشاهده کردند و بدون توجه به اینکه تیم جوانی در راه رسیدن به این رویدادهای بزرگ پرورش یافته بود، مواردی را مطرح کردند که انجام دادند. به
از دست دادن حاشیه ایمنی
اما مسئولان تکواندو با اطمینان به کار و برنامه ای که آغاز کرده بودند، با ثبات بیشتری پیش رفتند. در تاریخ تکواندو ایران به این موضوع اشاره ای نشده است که طی دو سال بیش از 80 مربی از رده های سنی مختلف در تیم های ملی فعالیت کردند. هیچ مربی حاشیه ای از امنیت ندارد و یک مربی ثابت و دائمی آنچه را که به یک مدیر مخرب تبدیل شده است ترک کرده است. کنار گذاشته شدن برخی از افرادی که علایقشان به تکواندو مربوط می شود از دیگر نکات مهم این بخش بود.
بازگشت به سطح اول تکواندوی جهان
نکته بسیار مهم در قسمت فنی، حضور مداوم در مسابقات سطح بالایی مانند گرند اسلم و گرندپری بود. اگرچه این مبارزات به منظور کسب امتیاز ورود به بازی های المپیک انجام شد، اما حضور تکواندوکاران جوان و خوش آتیه ایران در میادین بزرگ و رقابت با بهترین های جهان باعث شد تا نمایندگان کشورمان با پشت سر گذاشتن تجربیات گرانبها به نوعی صیقل بخورند. مسیر قهرمانی جهان و یادگیری المپیک. در همین مسابقات بین المللی به خصوص بعد از باکو و سپس گرندپری رم و پاریس نتایجی به دست آمد که تکواندوی ایران را با صدای بلند فریاد بازگشت به سطح اول تکواندو جهان را برانگیخت. بازگشت به طور رسمی در پاریس ثبت شد. طبیعتاً بسیاری بر این باورند که برای به دست آوردن سهام و شرکت در چنین مسابقاتی نیازی به صرف هزینه زیاد نیست.
انگیزه بالا در بین تکواندوکاران
هر چهار نماینده تکواندو ایران برای کسب مدال راهی پاریس شدند. این را می توان از اولین نبرد نعمت زاده تا آخرین نبرد آرین سلیمی به خوبی فهمید. انگیزه بالا، نمایش چشمگیر و تلاش تا آخرین ثانیه را باید رمز موفقیت تکواندوکاران ایرانی نامید. تنوع تکنیکی که چهار نماینده ایران در شیهاپ چانگ در کاخ گرانده پل پاریس به نمایش گذاشتند، نتیجه حضور مستمر آنها در مسابقات بین المللی سطح بالا بود. کارشناسانی که از آرین سلیمی یا مهران بودری و حتی کیانی و نعمت زاده انتقاد می کردند، بدون شک از این تغییرات فنی و مبارزات سطح بالایی که مدال آوران ایرانی به تصویر کشیده بودند، شگفت زده شدند. نمایندگان تکواندو ایران برای کسب این موفقیت بزرگ تکواندوکارانی را که برای کسب مدال به پاریس آمده بودند شکست دادند.
هماهنگی و تلاش کادر فنی
بر خلاف چند دوره المپیک گذشته تیم ملی ایران، کادرفنی به تنهایی برنامه های آماده سازی تیم ملی را در دو وزن مردان برای رسیدن به المپیک هماهنگ و رصد می کرد. مجید افلاکی و مینو مداح به عنوان سرمربی و محروز ساعی، رضا ایمان زاده و دکتر یاوری به عنوان کادر فنی تلاش مضاعفی را به خرج دادند و نتیجه این تلاش و دلسوزی را دریافت کردند. هماهنگی بین کادر فنی و تکواندوکاران نیز بسیار عالی بود که در اعتراض به ضربات گل نخورده، در کشیدن کارت های بازبینی فیلم مشهود بود. اکثر کارت های افلاکی، ماد و ساعی پذیرفته شد و امتیازها قطعی شد.
بدنسازی کامل
در بعد فنی، مشکلی که به وجود آمد، علاوه بر تنوع فنی و وجود طرح رزمی ثانیه به ثانیه، آمادگی جسمانی بالای نمایندگان کشورمان است. بیشتر پیکارهای چهار نماینده کشورمان در سه راند به طول انجامید اما تکواندوکاران تا آخرین ثانیه ها با نشاط مبارزه کردند و حتی در ثانیه های پایانی چند مبارزه بسیار مهم را به نفع خود تغییر دادند. این نشان دهنده آمادگی خوب و حرفه ای بودن کل تیم است. مهرداد یوسفی بدنساز تیم ملی مردی است که نه تنها در تکواندو استاد است، بلکه برنامه ریزی بسیار خوبی با استفاده از علم و دانش روز داشت تا یکی از تاثیرگذارترین معیارها را در ثبت این نتیجه شگفت انگیز پیاده کند.
دیده نشدند
تیم ملی تکواندو ایران برای حضور در بازی های المپیک برنامه ریزی دقیقی داشت. تیمی متشکل از بسیاری از کارشناسان و اساتید مجرب از جمله علی تاجیک رئیس سازمان تیم های ملی و علی اصغر رحیمی مدیر فنی تیم های ملی به صورت جدی و حتی لحظه ای پیگیر امور تکواندوکاران بودند. بررسی دقیق مسائل فنی تکواندوکاران، تحلیل و بررسی دقیق نقاط ضعف و قوت رقبا و طراحی استراتژی های تمرینی و رزمی تنها بخشی از فعالیت این گروه بود که ثمره آن در پاریس به تصویر کشیده شد. در بین این افراد رحیمی که دبیرکلی فدراسیون را نیز برعهده داشت و تجربه زیادی از مسئولیت های مختلف در کمیته ملی المپیک، بازی های آسیایی و المپیک دارد به نوعی برگ برنده تکواندو بود که نقش بسزایی داشت. وی نقش مهم و تاثیرگذاری در بخش فنی و اداری داشت
تغییر در نحوه برگزاری لیگ
از دیگر مواردی که می توان به عنوان دلیل این موفقیت بزرگ نام برد، تغییر در نحوه برگزاری لیگ است. لیگ های تکواندو سال ها به صورت سنتی برگزار می شد که نه تنها بار فنی بر دوش تکواندو نداشت بلکه برگزاری آن نوعی تکلیف بود. فدراسیون و سازمان تیم ها برای تغییر شیوه برگزاری و روی آوردن به برگزاری مسابقات در قالب جایزه بزرگ، علاوه بر جذابیت روزافزون لیگ، پیشقدم شدند و تکواندوکاران باید برای مسابقات بیشتر آماده می شدند. بیش از 5 مبارزه در یک مسابقه در روز. این به معنای تطبیق مسابقات محلی با تورنمنت های بزرگ مانند تورنمنت های بین المللی و آسیایی است که باعث شد تکواندوکاران در تمرینات و مسابقات لیگ که در بازه زمانی مناسب برگزار می شد حضور پیدا کنند تا به آمادگی تیم ملی کمک کند.
ساعی چهره باسابقه ورزش ایران
هادی سای را باید ماندگارترین نام ورزش ایران نامید. مردی که در دوره قهرمانی دو مدال طلا و یک برنز المپیکی را به دست آورد، در دوران ریاست خود بر فدراسیون تغییرات اساسی ایجاد کرد و کارشناسان تکواندو را در بخش فنی و اداری به کار گرفت و همدلی و همدلی ایجاد کرد. هارمونی در خانواده تکواندو کاری کرد که شاید سالها تکرار نشود. تکواندو که سه سال پیش در المپیک توکیو (تابستان 1400) از بازی های المپیک حذف شد، چگونه در سه سال آنقدر تغییر کرده است که با اعزام چهار تکواندوکار و کسب چهار مدال، یک طلا، دو نقره و یک برنز، این یک رویداد تاریخی است.
به آینده نگاه کنید
با وجود اینکه بیش از 10 روز از پایان المپیک می گذرد، همچنان از تکواندو و نتایج آن تمجید می شود. فدراسیون تکواندو باید تمرکز بیشتری داشته باشد و با برنامه چهار سال آینده پیش برود. این چهار مدال یعنی از این پس در این چهار وزن سهمیه حضور در المپیک 4 سال آینده را کم و بیش کسب شده دانست و برای کسب سهمیه های بیشتر تلاش مضاعف در دستور کار است.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)
آیتالله علمالهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد
افزایش نرخ طلا و سکه در مشهد (۳ دی ۱۴۰۳) | نیمسکه یک میلیون تومان گران شد!