مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

ظریف: کابینه دولت چهاردهم ائتلافی نیست

تبلیغات بنری

به گزارش سایت جهان نیوز ، محمدجواد ظریف شامگاه چهارشنبه 6 تیر 1403 در یک برنامه زنده تلویزیونی از سوی دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب به ریاست شورای راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم منصوب شد. وی در گفتگوی ویژه خبری به تشریح برنامه ها، کارها و جلسات این شورا پرداخت و در مورد آینده دولت چهاردهم و نحوه انتخاب وزرای پیشنهادی برای دولت آینده گفت و گو کرد.

وی گفت: پنج کارگروه تشکیل دادیم که به صورت موردی بوده و می تواند سایر ادارات را نیز شامل شود. من مسئول کارگروه امنیت سیاسی هستم که شامل وزارتخانه های امور خارجه، دفاع، اطلاعات، انرژی اتمی و کشور است. معاونت های کارکنان دولت به استثنای معاونت های زنان در حال حاضر در دستور کار نیست و تمرکز ما بیشتر بر روی سازمان ها و وزارتخانه ها است.

ظریف انتخاب وزرا را حق رئیس جمهور دانست و شورای راهبری را بازوی مستشاری دانست و ادامه داد: برای اولین بار پس از انقلاب و شاید برای اولین بار در کشور روندی جدید برای وزیران تشکیل شده است. مشارکت مردم و جامعه مدنی در تشکیل دولت.

وی افزود: در ایران شرایط خاصی دارم. در کشورهای دیگر معمولاً این کار احزاب است، اما در جمهوری اسلامی چنین وضعیتی نداشتیم و معمولاً بعد از انتخاب رئیس جمهور، روند رایزنی ها شروع می شود که خیلی شفاف نبود.

ظریف تصریح کرد: تلاش کرده‌ایم این روند شفاف‌تر شود، هرچند با توجه به اینکه این کار برای اولین بار در کشور انجام می‌شود، می‌پذیریم که شروع کار احتمالاً کمی بالا و پایین خواهد بود. همچنین سعی کردیم از روش های علمی و مدیریتی برای انتخاب بهترین گزینه استفاده کنیم.

وی توضیح داد: علی ربیعی سرپرستی تیم مددکاری اجتماعی شامل وزارت رفاه اجتماعی، بنیاد شهید، دفتر امور بانوان ریاست جمهوری و سازمان حفاظت محیط زیست را بر عهده دارد. عبدالعلی زاده ریاست کارگروه زیرساخت را نیز برعهده دارد و همزمان رئیس ستاد انتخاباتی دکتر بدیشیان شامل وزارت نفت، راه، شهرسازی، ارتباطات و جهاد کشاورزی بود. عبدالعلیزاده و ربیعی نیز رؤسای تیم های زیربنایی و مددکاری اجتماعی برای انتخاب وزرای پیشنهادی هستند.

ظریف افزود: انتصاب وزرا و روسای معاونت های سازمانی در اولویت است. به غیر از معاونت بانوان، معاونت های پرسنلی در حال حاضر در دستور کار ما نیست، اما معاونت های سازمانی در دستور کار ما قرار دارد. برخی مانند نماینده مجلس ممکن است سریعتر انتخاب شوند، اما بقیه در حال حاضر عجله ندارند. کمیته وزارت اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت حراست بخشی از تیم کاری اقتصادی زیر نظر دکتر طیب نیا هستند.

رئیس شورای انتقالی دولت چهاردهم افزود: تیم کاری فرهنگی به دکتر صالحی امیری گزارش می دهد و شامل وزارت آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت آموزش و پرورش است. آموزش عالی و وزارت ورزش.

ظریف ادامه داد: هر کمیته ترکیبی از اقوام، زنان، نمایندگان بخش خصوصی و نمایندگان سازمان های مردم نهاد است و تعداد اعضای کمیته به 450 نفر می رسد. هر کمیته شامل دو کارشناس دانشگاهی و دو کارشناس غیردانشگاهی است که توسط رئیس کمیته با کمک رئیس و دبیر تیم کاری و با تایید شورای راهبری تشکیل می شود.

وی گفت: تا امروز در حال رایزنی برای انتخاب اعضای این کمیته ها بودیم و البته برخی کمیته ها بررسی های خود را آغاز کرده اند. ما با یک سری معیارهای کلی موافقت کردیم که برخی از آنها رد شد، مانند پایبندی به مبانی جمهوری اسلامی و تعهد به شعارهای عدالت محور رئیس جمهور جدید.

رئیس ستاد راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم افزود: همه ایران رنگین کمانی از گروه هاست اما اگر فردی جهت گیری قومی یا منطقه ای داشته باشد رهگیری می شود. در مجموع تعداد اعضای کمیته تقریباً 450 نفر است. برای جلوگیری از تضاد منافع، اگر فردی به عضویت کمیته نامزدهای وزیران درآید، از کمیته حذف می شود.

ظریف ادامه داد: لیست وزرا هنوز کامل نیست و همه اسامی که منتشر شده گمانه زنی و کذب است و باعث سردرگمی و نگرانی مردم شده است. اما هیچ کدام از اینها هنوز قطعی نشده است. در مرحله بعد همچنان لیست وزرای پیشنهادی را دریافت می کنیم.

وی گفت: یکی از بحث ها این بود که یک فراخوان عمومی داشته باشیم اما دیدیم که این کار شدنی نیست و ممکن است بیش از توان ما باشد و نتوانیم و این موضوع خودش باعث می شود باعث شود مردم فکر کنند که موضوع جدی گرفته نمی شود.”

ظریف ادامه داد: از این رو درخواست دادیم و گفتیم این درخواست از دو گروه است که یکی از چهره های ملی مانند آقایان خاتمی، روحانی، حداد عادل، قالیباف، جلیلی و رقبای دکتر پزشکیان در انتخابات هستند. ما از شما خواستیم نامزدهای خود را معرفی کنید.

رئیس ستاد راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم گفت: گروه دوم نهادهای جامعه مدنی هستند یعنی از همه احزاب از ائتلاف گرفته تا جبهه اصلاحات خواستیم نامزدهای خود را برای وزارت از انجمن های فعال تجاری و علمی معرفی کنند. از دیدگاه وزارت علوم، گروه های بازرگانی از اتاق بازرگانی دعوت کردند تا وزیران پیشنهادی خود را معرفی کنند.

وی گفت: آقای خاتمی واقعاً هیچ فشاری برای این کار نداشتند و من شهادت می دهم که خودم با ایشان صحبت کردم و می دانم که ایشان به این سمت نرفته اند. راهنمایی کرد اما دخالت نکرد.

ظریف افزود: اصلاح طلبان و شیوخ دیگر هم همینطور است. بهزاد نبوی امروز در توئیتی خنده دار نوشت: باید بگذارید الان دولت تشکیل شود و دنبال سهم نباشید. این موضعی است که من در بین رهبران جبهه اصلاحات و دیگر رهبران دیدم. یک همدلی ایجاد شده است که همه می خواهند کار پیش برود و امیدواریم با لطف خداوند، یاری مردم و بصیرت خاص حضرت بقیع(عج) بتوانیم این کار را پیش ببریم.

وی ادامه داد: آخرین مهلت دریافت لیست نامزدهای هر وزارتخانه تا 4 تیرماه بود، اما از آنجایی که این روند با تاخیر آغاز شد و اطلاع رسانی به تاخیر افتاد، زمان را تمدید کردیم و تا فردا کاندیداها را بررسی می کنیم.
ظریف توضیح داد: مدل ما خودکار است اگر فردی در شاخص 9 بگیرد، امتیازش صفر می شود و به انتهای جدول می رسد. پایبندی به مبانی و اسناد انقلاب اسلامی، پایبندی به سخنان رئیس جمهور، پاکیزگی، صداقت و شجاعت و در نهایت جهت گیری ملی به دور از گرایش های قومیتی و منطقه ای از شاخص های این امر است.

رئیس ستاد راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم گفت: این دولت وحدت ملی خواهد بود نه ائتلافی، زیرا ما دو قاعده داریم که یکی از آنها ایمان و پایبندی به ارزش های اسلام است. انقلاب و اسناد عالی و دیگری تصویب سخنرانی رئیس جمهور است ما به آنها گفتیم افرادی را معرفی کنید که مایل به کار در این گفتمان هستند.

ظریف گفت: دولت ائتلافی نیست زیرا مردم به یک نفر رای داده اند و این منتخبان کسانی را که آماده همکاری با یک گفتمان واحد هستند گرد هم می آورد. ما به دنبال تشکیل دولت ائتلافی نیستیم، زیرا اولاً رأی مردم روشن است، ثانیاً دولت ائتلافی نمی تواند موفق باشد و دولت باید منسجم باشد اما از همه قوا بهره مند باشد، لذا از همه گروه ها دعوت کردیم که بر اساس آن ما را نامزد کنند. این معیارها

وی ادامه داد: در هر کمیته یک سهمیه برای نمایندگان جبهه اصلاحات در نظر گرفتیم. اکثر اسامی که در فضای مجازی می بینید بی اساس هستند و قطعی نیستند. من عضو هیچ حزب و جناحی نیستم اما دکتر مازیکیان کاندیدای جبهه اصلاحات بود.

رئیس ستاد راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم تصریح کرد: رنگین کمانی از گروه های سیاسی وجود دارد اما در هر کمیته جبهه اصلاحات به عنوان کسانی که تلاش زیادی کردند و در این جریان مشارکت کردند سهمی در نظر گرفتیم. این درخواست سهم نیست، بلکه انتقال ملاحظات و دغدغه های افرادی است که با نمایندگان ستاد استادی در تماس بودند.

ظریف ادامه داد: یکی از مهمترین شاخص ها توانایی رفتاری است یعنی داشتن توانایی مدیریت، کار جمعی و احترام به کار کارشناسان. وزیر پیشنهادی باید جوان باشد یعنی هر چه سنش کمتر باشد مدرکش بالاتر است. زیر 50 سال، هر چه جوانتر باشد، امتیاز بالاتری دارد.

وی گفت: وزیر پیشنهادی اگر مرد باشد امتیازی نمی گیرد و کاندیداهای زن 10 امتیاز می گیرند. اگر از اکثریت (شیعیان) باشد، امتیازی ندارد، اما اگر از مذاهب و مذاهب رسمی باشد، امتیاز دارد، زیرا می خواهیم از گروه های قومی و مذهبی که کمتر حضور داشتند کمک بگیریم. شورای وزیران همینطور زنان و جوانان.

رئیس ستاد راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم افزود: تلاش ما این است که 60 درصد از اعضای هیات وزیران برای اولین بار در دولت عضویت داشته باشند، یعنی اگر تجربه ای در این زمینه داشته باشند. وزارتخانه، تجربه دارد. نتیجه منفی ما برای تجربه امتیاز می دهیم، اما سابقه عضویت در دولت نمره منفی دارد.

ظریف توضیح داد: ما می خواهیم اعضای جدید وارد دولت شوند اما از وزرای سابق به عنوان مشاور در وزارتخانه ها و کارگروه ها استفاده می کنیم. زمانی که من وزیر امور خارجه بودم، شورای راهبری متشکل از وزرای سابق تشکیل دادیم. در زمان خدمت شهید امیر عبداللهیان این شورا تشکیل شد و در جلسات متعددی شرکت کردیم.

وی بیان کرد: تلاش می کنیم این سازوکار را در همه وزارتخانه ها ایجاد کنیم تا از تجربیات مدیران قبلی بهره ببریم اما باید خون جدید و جایگاه جدید به دولت پمپاژ شود. امیدوارم با ارائه کاندیداهایی که در اختیار داریم از این حلقه بسته که همیشه در چرخه اداره کشور بوده خارج شویم و بتوانیم از جوانان کمک بگیریم.

ظریف افزود: هر کارگروه حداکثر سه نفر و حداکثر پنج نفر را برای شورای راهبری معرفی می کند و گزینه ها مجددا با حضور کارشناسان بررسی می شود و سه نفر برای ریاست جمهوری معرفی می شوند. اگر کارگروه نامزد پوششی را معرفی کند، همه آنها را رد می کنیم. برخی نگران بودند که تا زمانی که نامزدی مشخص نشود، مردم صف آرایی کنند و من به شما اطمینان می دهم که این اتفاق نخواهد افتاد.

وی گفت: امیدوار بودیم تا 9 تیرماه کار را به پایان برسانیم، اما اکنون در نظر داریم تا 12 مرداد پیشنهادهایی را به رئیس جمهور ارائه کنیم.

رئیس ستاد راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم با اشاره به اینکه در کارگروه ها به هر وزیر پیشنهادی رای مخفی داده می شود، گفت: فرم را در فضای مجازی منتشر کردم و دوستان می توانند به حساب توییتر و اینستاگرام من مراجعه کنند.

وی ادامه داد: برای هر کاندیدای پست های وزارتی باید یکی از این فرم ها پر شود و به صورت مخفیانه در سامانه جمع آوری و طبقه بندی شود. نتیجه نهایی به سرپرست تیم کاری تحویل داده می شود که قرار است امتیاز از 100 به وزارت امور خارجه برسد.

ظریف تصریح کرد: مدل های مدیریتی را بررسی کردیم و استانداردها یا شاخص هایی را تدوین کردیم که شاخص های کیفی کاندیدای هر سمت، میزان توانایی او در کار تیمی و میزان علاقه او به کار کارشناسان است. اینها شاخص های بلوغی است که هر وزیر یا رئیس یک سازمان به آن نیاز دارد.

وی گفت: این اولین تجربه ما در ایران برای این کار است. در کشورهای دیگر هم ممکن است قبلاً چنین روش هایی وجود داشته باشد، بنابراین قطعاً اشتباه خواهیم کرد، اما من به شعر سعدی اعتقاد دارم که می گوید: «راه عشایر را می روم تا بیهوده ننشینم / اگر به خواسته ام نرسیدم. تا جایی که بتوانم تلاش خواهم کرد.» حکم قرآن این است که «خداوند بر خود تکلیف نمی‌کند مگر به نیرویش». ما تمام تلاش خود را می کنیم که صادق باشیم و امیدواریم در آینده این روند بهبود و اصلاح شود.

تبلیغات بنری

jahannews به نقل از یستا