شکیبا افهام راد شهرآرانیوز; یک ماه پس از تشکیل کمیسیون انتخابی مسابقات ملی فیلم چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، اسامی 33 فیلم و چهار انیمیشن اعلام شد. در میان این فیلمها میتوان نام آثار کارگردانهای سرشناس و نام آثار کارگردانهایی را دید که برای اولین بار برای نامزدی در بخشهای مختلف با یکدیگر رقابت میکنند.
همچنین در چهل و سومین دوره شاهد حضور فیلم هایی خواهیم بود که پیش از این در جشنواره های خارجی به نمایش درآمده اند، بنابراین بر اساس آیین نامه سال های گذشته انتظار می رود این آثار در رده بهترین فیلم و کارگردانی ارزیابی نشوند. در زیر، بر اساس اطلاعاتی که در زمان نگارش این مقاله منتشر شد، به بررسی برخی از نکات برجسته فیلمهایی که وارد بخش رقابتی جشنواره امسال شدند، پرداختهایم.
احیای هنرمندان مشهد برای پیروزی سیمرغ
امسال شاهد حضور مقتدرانه بازیگران مشهدی در جشنواره فیلم فجر خواهیم بود. از این رو سارا بایوت که در سال 1377 در فیلم «توتانک» و در سال 2019 در سریال «جیسو» بازی کرده و در هیچ پروژه سینمایی حضور نداشته است، با فیلم اجتماعی «چشم بادومی» به جشنواره می آید. این فیلم اولین تجربه کارگردانی ابراهیم امینی است که در قالب یک درام اجتماعی داستانی متفاوت را روایت می کند.
رضا عطارون که در آخرین حضور خود در جشنواره فیلم فجر برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد شد، امسال با فیلم صدام به کارگردانی پدرام پورامیری در این مراسم حضور خواهد داشت. آتورون در این فیلم با بازیگرانی چون پرینوزی ایزدیار، آزادا صمدی و عباس جمشدی فر نیز بازی کرد و نقش مردی را بازی می کند که به دلیل شباهت به صدام تصمیم می گیرد جانشین صدام شود.
سعدی سهیلی بازیگر مشهدی با فیلم خدای جنگ به کارگردانی حسینی دارابی در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر حضور می یابد. «خدای جنگ» محصول سازمان «اوج مدیا هنر» برگرفته از زندگی شهید حسن تهرانی مقدم است و داستان های حساس یک اتفاق واقعی و مهم مدرن را به تصویر می کشد. در این فیلم هیچ بازیگری نقش شهید تهران مقدم را بازی نمی کند و سعد سهیلی نقش یکی از همرزمانش را بازی می کند.
علی عامل هاشمی که به تازگی نمایشی را در مشهد به روی صحنه برده است با فیلم خطی در این جشنواره حضور خواهد داشت. این فیلم به کارگردانی فریدون نجفی ساخته شده است و در خلاصه داستان آمده است: تراژدی زمانی آغاز می شود که محکوم به رفتن می شوی، ریشه در خاک می کنی چون تنهاترین درخت جنگل بلوط. سعید آقاخانی و سورو بهرامی از دیگر بازیگران این فیلم هستند.
مجتبی شفیعی یکی از بازیگران تئاتر مشهد که به واسطه کلیپ های طنزش در فضای مجازی به شهرت رسید با دو فیلم «انتق» و «باردار» حضور در جشنواره چهل و سوم را جشن می گیرد. او در فیلم کمدی «آنتیک» به کارگردانی هادی ناجی که داستانی از دل تاریخ معاصر ایران را روایت می کند با بازیگرانی چون پژمون جمشدی و بیژن بنفشه بازی کرد. این بازیگر در فیلم «باردار» به کارگردانی مصطفی و محمد تابنده که پس از پایان فیلمبرداری ساخته شد نیز جلوی دوربین رفت. از دیگر بازیگران این فیلم می توان به توماج دانش بهزادی، عباس قزولی و صغول خلیق اشاره کرد.
دو کارگردان و دو تهیه کننده از مشهد
در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر دو کارگردان و دو تهیه کننده مشهدی با جدیدترین آثار خود حضور خواهند داشت. لذا سید محمود رضوی که آثاری چون «سیانور» خلق کرد.
او «ماجرای نیمروز»، «دوهراو»، «دارکوب» و «لوتری» را در کارنامه دارد و با فیلم «موسی کلیملو» به جشنواره «فجر» می آید. این فیلم از مجموعه ای به کارگردانی حضرت موسی (ع) می باشد.
ابراهیم حاتم کیا استخراج شده و باید دوران کودکی حضرت موسی (ع) باشد. علیرضا کاملی در نقش عمران پدر حضرت موسی (ع) و ماریلا زری نقش مادر او را بازی می کنند.
ابراهیمی ایرج زاد از فیلمسازان جوان شهرمان که پیش از این دو فیلم «تابستان داغ» و «عنکبوت» را کارگردانی کرده بود، امسال با سومین فیلم خود به نام «شوهر ستاره» در جشنواره حضور خواهد داشت. از داستان فیلم و مراحل تولید این فیلم اطلاعی در دست نیست اما حمیدی بهدود بازیگر مشهدی و فریبا نودری به عنوان بازیگران اصلی نام برده می شوند.
سیدامیر سیدزودا تهیه کننده آثار مختلفی چون «مادر قلب اتمی»، «نومخوی»، «سهیلا شماره 17»، «پسیو»، «هنووم»، «دفن» و «خانه شیشه ای» با فیلم «پدر» به کارگردانی ابوالفضل جلیلی به جشنواره فجر راه یافت. این فیلم که از حضور بازیگران سرشناس استفاده نکرد، اخیرا در جشنواره ورشو به نمایش درآمد.
رضا فرهمند کارگردان جنوب خراسان که پیش از این در عرصه مستند فعالیت داشته و آثاری چون «خاطرات مسی خواب» و «زنان قلاده دار» را کارگردانی کرده است، اولین فیلم او به نام «لولی» در چهل و سومین نمایش داده می شود. چاپ «فجر». هنوز اطلاعات و جزئیاتی از این فیلم منتشر نشده است.
چند فیلم حماسی در فجر
در میان آثار پذیرفته شده در بخش مسابقه چهل و سومین دوره جشنواره «فجر»، چند فیلم حماسی نیز به قهرمانان ملی اختصاص دارد که یکی از آنها فیلم «خدای جنگ» بود که پیش از این در بخش مشهد بود. بازیگران را به یاد آوردیم در جشنواره فیلم «صیود» به کارگردانی جواد افشار دیگر فیلمی است که از زندگی قهرمانان ملی کشورمان فیلمبرداری شده است. این فیلم بخشی از زندگی شهید سپهبد علی سیدشیروزی با بازی علی سرابی را به تصویر می کشد.
مارال بنی آدم نیز نقش همسر این شهید بزرگوار را بازی می کند.
فیلم «اسفند» به کارگردانی دانش اکباشا که تولید آن از آذرماه 1402 آغاز شد نیز به جشنواره امسال راه یافت. این فیلم روایتگر بخش مهمی از زندگی شهید علی هاشمی از فرماندهان برجسته دفاع مقدس در تایید و طراحی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت است. محمدرضا مسعودی، مهدی زمین پرداز و سعید آل بوعبدی از جمله بازیگران «اسفند» هستند.
فیلم «پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری نیز بخشی از زندگی «شهید سعید قهوری سعید» پس از جنگ را به نمایش می گذارد.
مهدی نصرتی، حسام منظور، الناز ملک، آرش آصفی، مهیار شاپوری و ساناز سعیدی بازیگران اصلی این اثر هستند و مهدی نصرتی نقش شهید را بر عهده داشت.
«عشق خور» به کارگردانی مهدی جعفری و تهیه کنندگی مجتبی فروردین از جمله آثاری است که اطلاعاتی از آن در دست نیست. اما از آنجایی که پیش از این گفته شده بود مهدی جعفری و فروردا در حال تهیه فیلمی به نام «کارگاه نصرت» بر اساس زندگی شهید علی هاشمی هستند، بسیاری پیش بینی می کنند که «اشک خور» در این مورد همان «کارگاه نصرت» باشد. دو فیلم از شهید همزمان در جشنواره به نمایش در می آید که اتفاقی نادر است.
نگاهی ویژه به کمدی ها
هیات انتخاب جشنواره امسال علاقه خاصی به آثار طنز دارد و حضور چهار فیلم ساخته شده در این ژانر را در بخش مسابقه پذیرفت که از جمله آنها به «آنتیک» و «سادوم» اشاره کردیم. دو فیلم کمدی دیگر «تاکسیتوم» و «مذاکره تاوان». فیلم سینمایی «تاکسیدرمی» اولین ساخته بلند سینمایی محمد پایدار داستانی طنز-فانتزی را به مخاطب ارائه می کند.
در این فیلم مجید صالحی با گریمی متفاوت در نقش یک شکارچی بازی کرد و حسنی معجونی و هادی کاظمی او را همراهی می کنند. فیلم سینمایی «مذاکره کافی» به کارگردانی سهیل موفق و تهیه کنندگی ابراهیم عامریان نیز یک اثر طنز است که بر اساس برخی اخبار غیررسمی، بازیگرانی چون محسن کیوی، رویا میرعلمی، مهرون غفوریان، ایمان صفا و المیرا دهقانی در آن حضور دارند. .
حضور چهره ها
امسال شاهد حضور هنرمندان سرشناس زیادی در جشنواره خواهیم بود که در بالا به برخی از آنها اشاره کردیم و در ادامه به برخی دیگر اشاره خواهیم کرد. شهوب حسینی و غزل شاکری از جمله هنرمندان مطرحی هستند که در جشنواره امسال حضور خواهند داشت. این دو نفر در فیلم «رها» اولین فیلم بلند حسامی فرهمند با هم بازی کردند. الناز شاکردوست و نوید پورفرج هم با یک فیلم اجتماعی
«آهوهای بزرگراه» به تهیه کنندگی و کارگردانی ابوالفضل صفری به مهم ترین رویداد سینمایی کشور می آید. امین حیوی که سه سال پیش با فیلم «آخرین برف» در جشنواره «فجر» حضور داشت، امسال با فیلم «زیبا صدیم کن» به کارگردانی رسول صدری اویلی به این جشنواره می رود. این فیلم بر اساس کتابی به همین نام نوشته فرهاد حسن زاده ساخته شده و مخاطبان آن نوجوانان هستند.
لیلا حوتمی و بابک حمیدیان با فیلم «زمان ابدی» به کارگردانی مهدی نورزیان شانس حضور در جشنواره چهل و سوم را پیدا کردند. این فیلم در 87 روز به طور کامل در ایران فیلمبرداری شد. محسن کیایی بازیگری که بیشتر به خاطر حضور در کمدی ها شناخته می شود، با قطعه ای اجتماعی و پر التهاب به نام «بازی را بکش» به کارگردانی محمدابراهیم عزیزی به این جشنواره می رود. هدی زین العابدین و محمد بحرانی دیگر بازیگران مشهور این فیلم هستند.
هودی حجازی فر که فیلم «صبحانه با زرافه ها» این روزها اکران می شود، شانس سیمرغ را با فیلم «طبیعتی دشت» به کارگردانی سید محمدرضا خردمدون امتحان خواهد کرد. فیلمی با الهام از یک داستان واقعی. فیلم سینمایی «ماریا» به کارگردانی مهدی اصغری ازغدی و بازی صابر ابر و پانته آ پناهی ها و همچنین فیلم اکشن و سیاسی «شمال به جنوب غربی» به کارگردانی حمید زرگرانژاد و امیر آقایی از دیگر فیلم هایی که از حضور بازیگران بهره برده اند می باشد. و مصطفی یک بار نشان داد.
فیلم های دیگر
فیلم «۱۳۴۷» به کارگردانی امیرمهدی پوروزیری و تهیه کنندگی ایرج محمدی نیز توانست نظر رای دهندگان را به خود جلب کند و وارد بخش مسابقه شود. داستان این فیلم به بازی فوتبال ایران و اسرائیل در جام ملت های آسیا در سال 1968 (31 اردیبهشت 1347) برمی گردد که ایران با نتیجه 2-1 اسرائیل را شکست داد. «شکست عمیق» به کارگردانی و نویسندگی آرمان زرین کب نیز از جمله آثاری است که با وجود نمایش در رویدادهای خارجی در بخش مسابقه جشنواره فجر حضور خواهد داشت.
رضا بابک، بابک انصاری، حمید رشید و گلچهرا سجادی در فیلم «برگ عمیق» به ایفای نقش می پردازند. «شاه نقش» به کارگردانی شهید احمدلو دیگر اثری است که از هیئت انتخاب چراغ سبز دریافت کرده است. بهرنگ علوی، هومن برق نورد و نسیم ادبی از جمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند که گفته می شود درباره سینما است. در مسابقه امسال این فیلم به زبان آذری نیز نمایش داده می شود. این اثر با نام «سون سوز» توسط رضا جمولی ساخته شده است.
«خون بازی» به کارگردانی حسینی میرزامحمدی، تهیه کننده فیلم «توپ چرمی»، «بچه های مردم» به کارگردانی محمود کریمی، «فریاد» به کارگردانی محمدرضا اردالون، «مرد آرام» به کارگردانی بهنوش سادیکی و تهیه کنندگی فیلم مهدی هاشمی. و «دست تنها» به کارگردانی امیرحسین تقفی فیلم دیگری است که وارد چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شد اما هنوز اطلاعات زیادی از بازیگران و داستان آن منتشر نشده است. همچنین امسال شاهد اکران چهار انیمیشن «افسانه سپهر» به کارگردانی عماد رحمانی و مهردودی محرابی، «پیساربچای دلفین 2» به کارگردانی محمد خیراندیش، «زال و رودوبه» به کارگردانی محمدعلی خواهیم بود. سجادی و «ژولیت و شاه» به کارگردانی اشکان رهگذر.
مطالب مرتبط
طلای آب شده؛ تلهای برای سرمایهگذاران بیتجربه
جزئیات برگزاری برنامه کارناوال رامبد جوان در پارک ارم
رئال مادرید در انتظار تصمیم دیویس