SPA، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی با اشاره به اینکه برخی از حجاج فوت شده بدون کسب مجوز برای انجام مناسک حج به عربستان سفر کرده اند، اظهار کرد: 1301 زائر در مناسک حج امسال جان باختند که 85 درصد آنها را حجاج تشکیل می دادند. همان کشور و مجوز لازم برای شرکت در این رویداد وقت نداشتند. این خبرگزاری مدعی شد که پیمودن مسافت طولانی زیر نور خورشید بدون سرپناه عامل اصلی مرگ این زائران بوده است.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی از ذکر نام این کشور خودداری کرد، اما دو روز پیش یک دیپلمات عرب به خبرگزاری فرانسه گفت که 658 زائر مصری در موسم حج امسال جان باختند. آمار بالای قربانیان حج در مصر واکنش های گسترده ای را در این کشور برانگیخت تا جایی که 14 شرکت مصری فعال در حوزه حج تعطیل شدند. روزنامه فرانسوی لوموند در گزارشی به موضوع قربانیان حج امسال پرداخت و نوشت: در میان کشته شدگان 136 زائر اندونزیایی بودند که انتقادات جدی را در این کشور برانگیخت.
علاوه بر این، کنسولگری اردن در مکه نیز از کشته شدن 60 نفر از حجاج این کشور در عربستان سعودی خبر داده بود که انتقادات جدی مقامات حج این کشور را در افکار عمومی برانگیخت و در نتیجه تعدادی از حجاج مجوز و مجوزهای لازم را دریافت کردند. شرکت های فعال در این زمینه قبل از دولت لغو شدند. علاوه بر این، تونس از کشته شدن 35 زائر در موسم حج امسال خبر داد که منجر به برکناری وزیر اوقاف شد. بر اساس اعلام مقامات کشورمان، در میان جان باختگان 17 زائر ایرانی هستند.
انتشار خبر جان باختن 1300 زائر در مناسک حج امسال موجی از انتقادات جدی را علیه مقامات سعودی در کشورهای عربی و اسلامی به ویژه در شبکه های اجتماعی این کشورها برانگیخت و کاربران از سعودی ها خواستند پاسخ دهند. در این رابطه. در همین حال مقامات سعودی از جمله وزیر بهداشت عربستان در مصاحبه با رسانه های داخلی مدعی شدند که موسم حج امسال با موفقیت به پایان رسیده است. رسانه های سعودی نیز اطلاعیه های گسترده ای در خصوص موفقیت در حج امسال منتشر کردند.
این انتقادات زمانی تشدید شد که رسانه های اجتماعی تصاویری از خدمات VIP برای برخی از زائران منتشر کردند که انتقادها از عملکرد سعودی ها را تشدید کرد زیرا آنها به تجاری سازی مناسک مذهبی و مناسکی مانند حج متهم شدند.
برخی فعالان اجتماعی در فضای مجازی تایید می کنند که دولت عربستان برای رفع کسری بودجه برخلاف آنچه در آیین نامه اجرایی تصریح شده است، روادید حج را بیش از توان بهداشتی و اجرایی شهرهای مکه و مدینه صادر کرده است. این در حالی است که سعودی ها دو سال پیش هزینه ویزای حج را به میزان قابل توجهی افزایش دادند، اما این افزایش با بهبود خدمات همراه نبود.
این در حالی است که گزارش شاهدان عینی و ویدئوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی حاکی از عدم وجود امکانات پزشکی برای زائران هنگام انجام مناسک مذهبی است. به عنوان مثال برخی از زائرانی که بر اثر تابش آفتاب تعادل خود را از دست داده بودند، ساعت ها زیر آفتاب داغ ماندند و در نتیجه جان باختند. بر اساس گزارش بی بی سی عربی، نبود امکانات حمل و نقل مناسب و کافی برای زائران در مکه و مدینه یکی از دلایل اصلی جان باختن 1300 زائر در حج 2024 بوده است خدمات رسانی یکی دیگر از دلایل آمار بالای قربانیان در موسم حج امسال است.
برخی از کاربران با مقایسه وضعیت اماکن حج در مکه و مدینه با امکانات برگزاری کنسرت خوانندگان آمریکایی، برنامه های رقص و نمایش، مسابقات ورزشی و غیره که توسط اداره سرگرمی در ریاض و جده برگزار می شود، به وجود یک نظام سیستماتیک تحقیر زائران و انتقاد از برنامه های فرهنگی دولت سعودی.
با وجود این انتقادات، سعودی ها هنوز واکنش رسمی به این فضا نشان نداده اند. این در حالی است که برخی تحلیلگران مدعی هستند که انتقادات علیه سعودی ها توسط ارتش سایبری امارات سازماندهی شده و فضای رقابت جدید ریاض و ابوظبی بر سر مسائل منطقه ای ارزیابی شده است.
از سوی دیگر در شبکه های اجتماعی این انتقاد مطرح می شود که مقامات سعودی در چارچوب سیاست های 2030 نگاه خود را به حج بر مبنای تجاری و درآمد زا قرار داده اند. در این زمینه ظرفیت ورود به مراسم حج امسال از 4 میلیون به 8 میلیون نفر افزایش یافت و مقامات بلندپایه عربستان حتی از برنامه افزایش زائران به 20 میلیون نفر در سال خبر دادند.
این در حالی است که این افزایش از دیدگاه کارشناسان بدون در نظر گرفتن قابلیت های لجستیکی و بدون توجه به جنبه های معنوی حج صورت می گیرد که از منظر صرفا گردشگری در بین مقامات سعودی بازتعریف می شود.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)
آیتالله علمالهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد
افزایش نرخ طلا و سکه در مشهد (۳ دی ۱۴۰۳) | نیمسکه یک میلیون تومان گران شد!