به گزارش یستا خانم رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح، هجدهمین گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد را روز سه شنبه به وقت محلی در جریان نشست عادی شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه 2231 و برنامه جامع اقدام مشترک در این گزارش آمده است: آمریکا نیز معافیت های مربوط به تجارت نفت را به جمهوری اسلامی ایران تعمیم نداد.
دبیر کل سازمان ملل متحد در هجدهمین گزارش خود در دو صفحه بیان کرد:
از زمان آخرین گزارش من، تحولات منطقهای پیرامون برجام بدتر شده است و بر نیاز فوری به حل مسالمتآمیز موضوع هستهای ایران تاکید میکند. ایالات متحده نه به این طرح بازگشته و نه تحریم های یکجانبه اعمال شده پس از خروج از برجام در 8 می 2018 را لغو یا تعلیق کرده است.
آمریکا همچنین معافیت تجارت نفت را به جمهوری اسلامی ایران تعمیم نداد. از ماه می 2019، پس از خروج ایالات متحده از برجام، ایران هیچ یک از اقداماتی را که علیه تعهدات برنامه هسته ای خود برداشته بود، برنگردانده است. با ورود به آخرین سال اجرای قطعنامه 2231 (2015)، من از اعضای برنامه جامع اقدام مشترک (شرکت کنندگان) و ایالات متحده می خواهم که به راه حل دیپلماتیک برای احیای اهداف برنامه متعهد باقی بمانند. از آنها می خواهم چندجانبه گرایی را در اولویت قرار دهند. و دیپلماسی، همان اصولی را ایجاد کردند که به آنها اجازه داد در سال 2015 این توافقنامه را منعقد کنند و مسیرهایی را برای صلح و امنیت پایدار به دست آورند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تأیید کرد که فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت مرتبط با برجام «بهطور جدی تحت تأثیر تعلیق تعهدات هستهای ایران قرار گرفته است». آژانس تداوم آگاهی و اطلاعات در مورد بسیاری از جنبه های برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را از دست داده است.
علاوه بر این، آژانس اشاره کرد که تا فوریه 2021، قادر به راستی آزمایی کل ذخایر اورانیوم غنی شده در جمهوری اسلامی ایران نبود، اما تخمین زد که تا 26 اکتبر 2024، کل ذخایر اورانیوم غنی شده 6604.4 کیلوگرم (بیش از 202.8 کیلوگرم مشخص شده در برنامه جامع اقدام مشترک، شامل 866.4 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد غنی شده U-235. و 184.3 کیلوگرم اورانیوم 60 درصد غنی شده U-235
آژانس همچنین در مورد نشستهای سطح بالای خود با جمهوری اسلامی ایران در 14 نوامبر 2024 گزارش داد که طی آن احتمال عدم افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده U-235 جمهوری اسلامی ایران تا خلوص 60 درصد مطرح شد.
با این حال، این گفتگوها مستلزم رایزنیهای مداوم برای ایجاد اقدامات تأیید فنی است که آژانس برای تأیید اجرای چنین ترتیبی نیاز دارد.
نمایندگان دائم فرانسه، آلمان، انگلیس و ایرلند شمالی در نامهای به تاریخ 28 نوامبر 2024 خطاب به اینجانب (S/2024/862)، نگرانیهای خود را در مورد سطح غنیسازی اورانیوم و ذخایر آن در جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند. این کشورها با اشاره به اینکه “کل ذخایر اورانیوم غنی شده اکنون بیش از 32 برابر حد مجاز برجام است”، اعلام کردند که این امر پایبندی ایران به برجام را محدود می کند.
آنها همچنین تاکید کردند که ظرفیت سانتریفیوژ نصب شده جمهوری اسلامی ایران “به میزان قابل توجهی از محدودیت های تعیین شده در برجام فراتر رفته” و ایران همچنان “به تعهدات خود در این برنامه عمل می کند و تقریباً به طور کامل ناتوان است”. علیرغم این نگرانیها، آنها بر تعهد کشورهای خود به راهحل دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران، بهویژه با توجه به پایان قریب الوقوع قطعنامه 2231 (2015) در اکتبر 2025، تاکید کردند.
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نامهای به تاریخ 2 دسامبر 2024 خطاب به دبیر کل سازمان ملل متحد (S/2024/874)، تأکید کرد که اقدامات کشورش برای کاهش تعهدات هستهای خود «اصلاحی و کاملاً سازگار است. با تعهدات ایران.» حقوق مشروع» و «پاسخ مستقیم و مشروع» خروج آمریکا از این طرح بود.
وی همچنین اظهار داشت: سه کشور اروپایی مکرراً و به شدت به تعهدات خود در بند 20 پیوست پنجم برنامه جامع اقدام مشترک عمل نکرده اند.
وی افزود: کشورهای اروپایی اخیرا تحریم های جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ایران تمدید یا اعمال کردند اما بار دیگر به تعهدات خود در خصوص لغو تحریم های مربوط به روز انتقالی عمل نکردند. با این حال، نماینده دائم ایران بر «تعهد استوار» کشورش به دیپلماسی تاکید کرد.
نماینده دائم روسیه در نامه ای به تاریخ 3 دسامبر 2024 خطاب به رئیس شورای امنیت و به شخص خودم (S/2024/878)، از نامه فوق الذکر نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و آلمان ابراز تأسف کرد. فرانسه انگلیس و ایالات متحده آن را “تلاش دیگری برای گمراه کردن شورای امنیت” توصیف کردند.
به نظر وی، این پیام بیانگر «بیتفاوتی آشکار به ریشههای وضعیت کنونی ناشی از خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک» و تلاش برای مسئولیتپذیری چالشهای پیش روی اجرای برنامه جامع مشترک است. اقدام علیه جمهوری اسلامی ایران.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به طور کامل با آژانس هسته ای همکاری می کند و دقیق ترین کشور عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی است. وی بر تعهد قاطع روسیه به طراحی و اجرای کامل قطعنامه 2231 (2015) تاکید کرد و از کشورهای عضو خواست تا بر پیشرفت سازنده برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش ها در خاورمیانه تمرکز کنند.
منبع: یستا
مطالب مرتبط
کاهش قیمت خودروهای خارجی، امروز (۲۰ دی ۱۴۰۳) + جدول قیمت
آخرین اخبار از برگزاری افتتاحیه چهلوسومین جشنواره تئاتر فجر در مشهد
نتیجه و ویدئو خلاصه بازی رئال مادرید و مایورکا در نیمه نهایی سوپرکاپ اسپانیا (۲۱ دی ۱۴۰۳) | رئال به بارسا رسید