شکیبا افخمیرراد یستا; با فرارسیدن 12 آذر که در تقویم جهانی به نام روز معلولان نامگذاری شده است، با هدف آگاهی بخشی به مسائل مربوط به معلولیت های مختلف و آگاهی بخشیدن به حقوق افراد دارای معلولیت، فیلم هایی که پس از پرداخت ما به تولید رسیدند. بهای پیروزی انقلاب اسلامی با تمرکز بر معلولان ذهنی و جسمی ظاهر شد.
مهمترین فیلم رسول صدر امالی
فیلم «گل داوودی» به کارگردانی رسول صدر عاملی و نویسندگی فریدون جیرانی را می توان اولین ساخته سینمای ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و به معلولان می پردازد. این فیلم که رسول صدر عاملی از آن به عنوان مهمترین اثر حرفهای خود یاد میکند، داستان تلخ یک اتفاق غیرمنتظره را روایت میکند و در عین حال داستان عشق دو جوان نابینا به نامهای جواد (بیژن مزایان) و مریم (هیلدا) را به تصویر میکشد. پیرزاد).
دیگر بازیگران «لاله ها» پروانه معصومی، داود رشیدی و جمشید مشایخی هستند. این فیلم در سومین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و برنده جوایز بهترین موسیقی متن، بهترین بازیگر مرد، بهترین بازیگر زن، بهترین تدوین و فیلمبرداری شد.
نمکی و دیالوگ معروفش
بسیاری از علاقمندان سینمای ایران فیلم «دو مسافر مهتاب» ساخته مهدی فخیم زاده را به یاد دارند. این فیلم داستان یک معلول ذهنی به نام نیمکی را روایت می کند که در شهر گم می شود و چالش های پیش روی برادرش. وخیم زاده که خود نقش نیمکی را بازی می کرد، توانست یکی از ماندگارترین تصاویر از عقب مانده های ذهنی سینما را به ثبت برساند، به گونه ای که مدت ها پس از اکران فیلم، نام نیمکی و دیالوگ مهم او «می خواهی زحمت بکشی» به میان آمد. در حافظه عموم ماندگار شد. بسیاری از منتقدان بر این باورند که «مسافران مهتاب» نقطه عطفی در کارنامه هنری وخیم زاده است. این فیلم محصول سال ۱۳۶۶ بود و برای اولین بار در ششمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
همدلی برای یک دختر 8 ساله
پوران درخچنده که بهعنوان یکی از کارگردانان جذاب سینمای ایران شناخته میشود، تاکنون فیلمهای زیادی را با محوریت افراد دارای معلولیت جلوی دوربین برده است. یکی از این فیلم ها «پرنده کوچک خوشبختی» نام دارد. او در این فیلم که دومین تجربه کارگردان درخشان در سینما محسوب می شود، داستان کودک معلولی به نام ملیحه را به تصویر می کشد که بر اثر ضربه روحی قدرت تکلم خود را از دست داده و با یادآوری اتفاقی که برایش افتاده، دچار اسپاسم عصبی می شود. گذشته
فیلم پرنده کوچک خوشبختی یکی از آثار خاطره انگیزی است که در ششمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. دختر هشت ساله ای که در این فیلم به ایفای نقش می پردازد از مدرسه ناشنوایان انتخاب شده است، بنابراین درخشنده مجبور شد تمام لحظات فیلم را از ابتدا تا انتها برای او بازی کند تا معنای فیلم را بفهمد. . بیننده.
اثر ماندگار علی حاتمی
فیلم «مادر» ساخته زندهادعلی حاتمی که در سال 1368 با حضور چهره های مطرحی چون روکیا شیره آزاد، محمدعلی کشاورز، فریمه فرجمی، امین تارخ و اکبر عبدی اکران شد، یکی از آثار ارزشمند تاریخ ایران محسوب می شود. سینما وقایع فیلم حول محور زنی مسن می گذرد که در خانه سالمندان به سر می برد و به شش فرزندش می گوید که می خواهد در آخرین لحظات اعضای خانواده را در خانه قدیمی پدرشان ببیند.
آخرین فرزند این خانواده یک معلول ذهنی به نام غلام رضا (با بازی اکبر عبدی) است. نقشی که سیمرغ عبدی بلورین به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از جشنواره فیلم فجر معرفی کرد. یکی از دیالوگهای ماندگار فیلم «مادر» که خیلیها آن را به یاد دارند، دیالوگ غلامرضا است که میگوید: «مادر مرد که جان ندارد».
نگاهی به زندگی نابینایان
یکی از مهمترین آثار تولید شده در دهه 70 که با محوریت افراد دارای معلولیت انجام شد، فیلم «رنگ خدا» ساخته مجید مجیدی بود. این فیلم داستان پسر نابینایی با بازی محسن رمضانی است که در مدرسه نابینایان درس می خواند و برای تعطیلات به خانه بازمی گردد. رمضانی نابینا و غیر بازیگر توانست با بازی خوب خود دیپلم افتخار هفدهمین جشنواره جهانی فیلم فجر را از آن خود کند.
علاوه بر این جایزه، فیلم «رنگ الله» ساخته سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین صداپیشگی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (حسین محجوب) را از آن خود کرد. مجیدی علاوه بر این فیلم، در دو فیلم دیگر «نمایش دیوانهوار» و «آواز پرندگان» به زندگی معلولان نیز پرداخت.
اثری با محوریت افراد مبتلا به سندرم داون
یکی دیگر از آثار پوران درخشنده با محوریت افراد دارای معلولیت، فیلم «بچه های ابدی» است. اثری بسیار جذاب و پر از صحنه های خیره کننده که به بیست و پنجمین جشنواره جهانی فیلم فجر رسید و سیمرغ پلورین برنده دومین جایزه بهترین بازیگر زن و دیپلم افتخار بهترین موسیقی متن شد.
در این فیلم می بینیم که ایمان با بازی شهاب حسینی، قبل از ازدواج با نیگار با بازی الهام حمیدی، در تلاش است تا شرایطی مناسب برای زندگی برادرش که از ناتوانی ذهنی رنج می برد، ایجاد کند. اما در این بین، نیگار تمایلی به ازدواج ندارد. در واقع پوران درخشنده در فیلم «بچه های ابدی» سعی دارد از اهمیت رسیدگی به نیازهای عاطفی افراد مبتلا به سندروم داون و لزوم گام برداشتن در جهت توانمندسازی این افراد صحبت کند.
فیلم مورد علاقه مخاطب
مازیار مری در فیلم «حوض نقاشی» داستان عشق خاص دو زوج معلول ذهنی را به تصویر میکشد.
شهاب حسینی و نگار جواهریان نقش این زوج را بازی میکنند که پسری سالم دارند و روزهای خوشی را در دوران کودکی پسرشان سپری میکنند، اما وقتی این پسر که کمتوان ذهنی ندارد بزرگ میشود، چالشی که خانواده با آن روبهرو است درک هر یک از آنهاست. از آنها دیگری شروع می شود.
«استخر نقاشی» را می توان یکی از متنوع ترین آثار سینمای روایی کشور دانست، اثری که در زمان اکران با استقبال خوبی مواجه شد و توانست در جشنواره های خارجی و داخلی نیز بدرخشد. مازیار مری که اوایل دهه 90 جلوی دوربین رفت، در سی امین جشنواره فیلم فجر برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد.
چند کار دیگر
از دیگر فیلم هایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به زندگی معلولان جسمی و ذهنی می پردازد می توان به فیلم «میم مثل مادر» که آخرین اثر رسول ملچیپور است اشاره کرد. فیلمی احساسی درباره تلاش مادری برای نجات جان پسر معلولش. «خداحافظ» به کارگردانی احمد امینی، «اینجا بدون من» به کارگردانی بهرام توکلی، «مغزهای کوچک زنگ زده» به کارگردانی هومن سیدی و «وقتی همه خواب بودند» به کارگردانی فریدون حسن پور از جمله آثاری هستند که به مردم ناتوانی ها از دیدگاه های مختلف .
«حلزون خاموش» نیز یکی از جدیدترین فیلمهایی است که با محوریت زندگی معلولان جسمی و ذهنی ساخته شده است. داستان فیلم حول محور مادری ناشنوا می گذرد که می خواهد تنها فرزندش بشنود. پدر که کاملا ناشنوا است با کاشت حلزون مخالف است و دوست دارد پسرش نیز مانند او ناشنوا بماند.
مطالب مرتبط
مزایای خرید از داروخانه آنلاین داروشهر: چرا آنلاین خرید کنیم؟
گلبانگ محراب تا بانگ مضراب | یادی از مرحوم جواد بدیعزاده، موسیقیدان و آهنگساز خوشنام ایرانی
هیاهوی کاندیدای بدون برنامه در رسانهها| یک مشت اظهارات عوام پسندانه!