از سوی دیگر، طبق نظرسنجی انجمن سلطنتی بهداشت عمومی انگلستان که میزان تأثیرات بد پلتفرم های رسانه های اجتماعی بر رفتار کاربران را بررسی کرده است، اینستاگرام به عنوان بدترین شبکه اجتماعی شناخته می شود. در حالی که 30 درصد از کاربران این پلتفرم بین 18 تا 24 سال و 35 درصد بین 25 تا 34 سال و 72 درصد نوجوانان از آن استفاده می کنند. آسیب های آشکار و پنهانی که این نسل از آن بی خبر است. بر اساس تحقیقات وال استریت ژورنال، تنها سه دقیقه پس از ایجاد یک حساب کاربری، حسابهایی که روی 13 سالگی تنظیم شدهاند شروع به نمایش محتوای بزرگسالان میکنند و 20 دقیقه پس از ایجاد حساب، بخش کاوش ویدیو اشباع میشود.
البته ماجراهای این شرکت به همین جا ختم نمی شود چرا که این پلتفرم با 11 شکایت اروپایی به دلیل نقض قوانین حفظ حریم خصوصی نیز مواجه شد. موضوع سختی که امنیت این شبکه اجتماعی را برای کاربرانش به ویژه جوانان کاهش می دهد و ترس از ناکافی بودن اقدامات متا برای حفظ سلامت روحی و جسمی کودکان را دوچندان می کند. چالش هایی که به نظر می رسد تمام دنیا با آن دست و پنجه نرم می کنند.
اینستاگرام آسیب روانی خاموش!
اکنون شبکه های اجتماعی از جمله پلتفرم هایی مانند اینستاگرام به محلی برای ارسال انواع مطالبی تبدیل شده اند که منتظر قضاوت و نظرات دیگران هستند. موضوعی که اثرات زیانبار جبران ناپذیری به ویژه در سطح روانی بر نسل جوان ما دارد. تحقیقات ثابت کرده است که استفاده جوانان از رسانه های اجتماعی متا منجر به مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، بی خوابی، اختلال در تحصیل و زندگی روزمره و پیامدهای منفی دیگر می شود. نوجوان یا جوان از دنیای واقعی دور شده، تأثیر فرهنگ خانواده بر شخصیت او به تدریج کم شده و شکاف نسلی بین والدین و فرزندان ناخودآگاه بیشتر می شود. البته در ایران اهمیت اخلاق، اینترنت برای کودکان و آینده جوانان و حفاظت از آن همواره مورد تاکید بوده است. به همین منظور طرح اینترنت کودکان در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت. این طرحی است که به دلیل آسیب پذیری زیادی که کودکان پس از شروع دولت سیزدهم و یک سال پس از آغاز به کار وزارت ارتباطات از آن رنج می برند، برملا شد. طرحی که تا حدودی جا افتاده و احتمالا بسیاری از خانواده ها از آن اطلاعی ندارند.
فرا چالش های جهان
چندی پیش چندین ایالت آمریکا علیه متا شکایت کردند. این شکایت ادعا میکند که متا به جمعآوری اطلاعات شخصی کودکان، مانند مکان و آدرس ایمیل آنها، بدون رضایت والدین ادامه میدهد و این امر برخلاف قانون حفظ حریم خصوصی کودکان است. این اتفاق حاکی از آن است که این شرکت از حضور کاربران زیر سن قانونی آگاه بوده و نه تنها اقدامی برای کاهش آسیب آنها انجام نداده، بلکه حریم خصوصی این کاربران را نیز نقض کرده است. طرف دیگر ماجرا این است که اینستاگرام بارها در بیانیه ها و آپدیت های مختلف خود از اضافه شدن قابلیت های جدید به این برنامه پیام رسان خبر داده است.
تنظیمات و ویژگی هایی که به طور پیش فرض مشاهده محتوای حساس را به کاربران جدید زیر 16 سال محدود می کند. حتی در جایی گفته بود که ثبت نام کودکان زیر 13 سال را ممنوع می کند. اما نتایج و آمار نشان می دهد که این پلتفرم به چنین موضوع حساسی بی توجه است. این موضوعی است که نیاز به حمایت بیشتر از کودکان و نوجوانان از شبکه های اجتماعی دارد. متاسفانه باید بپذیریم که امروزه اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی به دلیل گسترش فضای مجازی و حضور نسل جدید در این بسترها، نقش آموزشی مهمی در زندگی کودکان و نوجوانان ما دارند. وجود و استفاده از فضاهای منطبق با قوانین اسلامی ایرانی از یک سو و توجه ویژه به پروژه هایی مانند اینترنت برای کودکان از سوی دیگر، می تواند راه حل مناسبی برای رفع مشکلات استفاده از این شبکه های اجتماعی باشد.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)
آیتالله علمالهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد