به گزارش شهرران نیوز؛ کاظم کوکرم مدرس نجوم است وی درباره امکان رویت گذر ایستگاه فضایی بین المللی از آسمان ایران توضیح داد و گفت: به طور کلی می توان گذر آثار فضایی بزرگ دست ساز مانند ایستگاه فضایی بین المللی، ماهواره ها، و تلسکوپ فضایی هابل که اگر از غروب یا قبل از آن در آسمان شب به صورت ستارگان متحرک دیده شوند، به خصوص زمانی که آسمان پر از ستاره و تاریک است، ده ها نمونه از این پدیده را می توان مشاهده کرد. تا حدود یک ساعت و نیم بعد از غروب آفتاب. .
این استاد نجوم افزود: در زمان وقوع این حادثه ستاره در حال حرکت بود و این سوال برای مردم مطرح است که اینها چیست؟ گاهی فکر می کنند هواپیما، بشقاب پرنده یا حتی بشقاب پرنده هستند! اما واقعیت این است که بیشتر این ماهوارهها در مداری با ارتفاع کم، یعنی در فاصلهای حدود 300 کیلومتری تا حدود 1300 کیلومتری از سطح زمین قرار گرفتهاند و به دور زمین میچرخند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا این ماهواره ها را در آسمان شب می بینیم؟ وی گفت: دلیل آن این است که بیشتر این ماهواره ها دارای پنل هایی هستند که انرژی خورشیدی را دریافت می کنند و زمانی که به دور زمین می چرخند، ممکن است زاویه صفحات در موقعیتی نسبت به شهرهای زمین قرار گیرد، در موقعیتی که در آن قرار دارند. می تواند نور خورشید را به منطقه ای که خورشید طلوع می کند یا هنوز طلوع نکرده است، از ارتفاعات زیاد جو برای چند دقیقه منعکس کند. یعنی همانطور که وقتی آینه ای را در دست می گیریم و نور خورشید را در جایی می تابانیم، حالا تصور کنید که به جای آینه، پنل های خورشیدی منبع برق ماهواره، نور خورشید را منعکس می کند.
این روزنامهنگار علمی ضمن بیان اینکه تلسکوپ هابل، ایستگاه فضایی بینالمللی و بسیاری از ماهوارههای دیگر معمولاً چنین پنلهای خورشیدی دارند، خاطرنشان کرد: البته گاهی اوقات بدنه یک ماهواره آنقدر نور خورشید را منعکس میکند که میتوانیم آن را تا حدودی ببینیم. آسمان شب برای چند دقیقه یا چند ثانیه.
وی در تشریح مختصات ایستگاه فضایی بین المللی گفت: ایستگاه فضایی بین المللی سازه ای بزرگ در فضا با ابعادی به اندازه یک زمین فوتبال است که در اطراف خود پنل های خورشیدی زیادی دارد و در ارتفاع تقریبی 410 کیلومتر به دور زمین می چرخد. از سطح زمین در مداری بیضی شکل. سرعت این ایستگاه در طول چرخش به دور زمین حدود 7.6 تا 7.7 کیلومتر بر ثانیه است که معادل 27500 کیلومتر در ساعت است. بنابراین هر 90 دقیقه به دور زمین می چرخد و در طول روز و شب فضانوردان ساکن در ایستگاه شاهد گردش ایستگاه فضایی بین المللی بین 15 تا 16 بار به دور زمین هستند.
ایستگاه فضایی بین المللی و پنل های خورشیدی آن در مدار زمین. این ایستگاه تقریباً به اندازه یک زمین فوتبال است
این استاد نجوم تصریح کرد: در طول گردش ایستگاه فضایی بین المللی به دور زمین، ایستگاه از نقاط مختلف زمین می گذرد و زمان هایی که از روی کشور ما می گذرد به خصوص اگر بعد از غروب یا قبل از طلوع خورشید باشد، نور خورشید را از آنها منعکس می کند. پنل های خورشیدی این ایستگاه را می بینیم.
وی ضمن اشاره به اینکه این رویداد دیروز 3 آبان ماه قابل مشاهده بوده و فردا و پس فردا 24 و 25 آبان ماه شرایط بسیار ایده آلی برای رصد ایستگاه فضایی بین المللی داریم، گفت: بسیاری از مردم شاهد عبور از ایستگاه فضایی بینالمللی شامگاه چهارشنبه ۲۳ نوامبر در آسمان متوجه ایستگاه فضایی شد، شاید تصور کنید هواپیما از میان ستارهها میگذرد. نکته جالب این است که در این شب ها بعد از غروب خورشید می توان زهره را با درخشندگی بسیار خیره کننده ای در افق غربی با چشم غیرمسلح مشاهده کرد و اتفاقاً روشنایی ایستگاه فضایی نیز مانند زهره است و بنابراین در مواقعی که منظورم این است که آسان باشد، می تواند توسط عموم تشخیص داده شود.
این روزنامه نگار علمی با اشاره به اینکه تماشای این رویداد در شهرهای تهران، کرج، قم، کرمسار و برخی از شهرهای مازندران و گیلان امکان پذیر است، گفت: پنجشنبه 3 آبان ماه منطبق با 23 آبان از ساعت 18:40:7 دقیقه اگر در تهران در جهت غرب-جنوب غربی بایستیم، ممکن است با دیدن درخشش ایستگاه فضایی به تدریج به سمت شمال غرب افزایش یابد و در نهایت تا ساعت 18:43 دقیقه و 29 ثانیه در جهت شمال به شمال شرق از این نقطه شاهد درخشش باشیم. .
وی با تایید اینکه عصر روز جمعه 4 آبان ماه، درخشندگی این ایستگاه در آسمان شب بیشتر از پنجشنبه شب خواهد بود و مانند سیاره زهره می درخشد: از ساعت 17:50 دقیقه و 4 ثانیه روز جمعه این ایستگاه خواهد بود در جهت جنوب غربی (رو به قبله) نمایان می شود و در ارتفاع 67 درجه (میانه آسمان) تا ساعت 17:53:23 به سمت شمال شرقی ادامه می یابد و در ساعت 17:55 خاموش می شود. 57. علت قطعی برق این است که زاویه تابش نور خورشید از صفحات خورشیدی ایستگاه رو به تهران و شهرهای مرکزی ایران نیست و پس از آن گذر ایستگاه فضایی بین المللی در شهرها و کشورها قابل مشاهده خواهد بود.
ایستگاه فضایی بین المللی بزرگترین شی ساخته دست بشر در فضا است و محصول همکاری مشترک ناسا، آژانس فضایی روسیه، آژانس فضایی اروپا، آژانس هوافضای ژاپن و آژانس فضایی کانادا است. حضور فضانوردان در ایستگاه فضایی بین المللی از آغاز اولین ماموریت در 21 آبان 1379 بدون وقفه ادامه یافته است.این ایستگاه در حال حاضر پذیرای 6 مسافر دائم است.
منبع: مهر
مطالب مرتبط
ضرورت کاهش تعطیلی ناشی از ناترازی برق و گاز واحدهای صنعتی و تولیدی خراسان رضوی
گریم رضا عطاران در نقش صدام + ویدئو
پخش زنده بازی رئال مادرید و مایورکا در سوپرکاپ اسپانیا (۲۰ دی ۱۴۰۳) + تماشای آنلاین