اگر بخواهیم به طور خلاصه به این سوال پاسخ دهیم باید بگوییم که این لوگو حاکی از وجود شرکتی است که ماموریت آن مدیریت تمامی تراکنش هاست به طوری که مجوز کلیه شرکت های ارائه دهنده خدمات پرداخت یعنی ارائه دهندگان خدمات پرداخت و دستیاران پرداخت ، توسط شاپرک صادر می شود و بر نقل و انتقال و … هزینه ها نظارت می کند، اما به طور کلی شاپرک نقش های ریز و درشت متفاوتی در شبکه پرداخت دارد و به دستور بانک مرکزی فعال است، به همین دلیل قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. این فعالیت ها با جزئیات بیشتر
نگاهی به شاپرک
شاپرک مخفف کلمه “شبکه پرداخت الکترونیکی کارت” است که به طور رسمی در سال 1389 برای کنترل کلیه تراکنش های مالی الکترونیکی راه اندازی شد. به طور کلی این شرکت با ایجاد یک سری زیرساخت ها مانند ایجاد سامانه شاپرک از ابتدا تا کنون بین فروشندگان و خریداران قرار گرفته است تا ارتباط بین فروشندگان آنلاین و مشتریان بر حسب تقاضا را سازماندهی کند. بانک مرکزی بر اساس قوانین و مقررات است تا نه خبری از پولشویی باشد، نه تقلب شود و هم امنیت و اعتماد لازم ایجاد شود.
لازم به ذکر است فرآیند کلیه تراکنش های مالی که در بستر درگاه پرداخت آنلاین، عابر بانک، خودپرداز و … انجام می شود، تحت مدیریت شاپرک می باشد. لازم به ذکر است که هیچ درگاه پرداختی برای شاپرک وجود ندارد و ارائه دهندگان خدمات پرداخت تحت نظارت شاپرک مسئولیت ارائه درگاه را بر عهده دارند.
شاپرک به بازوی نظارتی بانک مرکزی تبدیل شد
در این قسمت باید کمی به عقب برگردیم به زمانی که روند خرید و فروش در ایران آنلاین شد و خیلی زود مورد استقبال قرار گرفت؛ چرا که با ورود کارت های بانکی و تداوم وجود کارتخوان ها و سامانه های درگاه پرداخت، دغدغه هایی مانند مراجعه حضوری به خرید، دریافت وجه نقد و اتلاف وقت برطرف شده و راه برای خرید و فروش اینترنتی و کسب و کار اینترنتی هموار شده است. . را
با استقبال مردم و افزایش تقاضا برای دریافت ابزار پرداخت، از سال 1382، ارائه دهندگان خدمات پرداخت موسوم به PSP با نظارت بانک مرکزی فعالیت خود را آغاز کردند تا بتوانند خدمات خود را با سرعت و کیفیت بهتری به فروشندگان و متقاضیان ارائه دهند. شاید تا به حال اوضاع تحت کنترل بود، اما زمانی که تقاضا افزایش یافت، با همه جنبه های مثبت و تحولات الکترونیکی، معایبی نیز مانند افزایش تقلب و پولشویی وجود داشت. در این مرحله، شاپرک برای رفع ایرادات وارد کار شد تا به عنوان بازوی ناظر بانک مرکزی، تمامی تراکنش ها را مدیریت کرده و صحت و امنیت تراکنش های مالی را تایید کند. به این ترتیب بانک مرکزی وظیفه نظارت بر فعالیت های ارائه دهندگان خدمات پرداخت یعنی PSP ها را به کارشناسان شاپرک محول کرد.
طبیعتاً وقتی تجارت اینترنتی روز به روز گسترش یافت، شرکت های واسطه یا ارائه دهندگان خدمات پرداخت نیز ظاهر شدند. پرداخت کنندگان قراردادی را با یک یا چند ارائه دهنده خدمات پرداخت منعقد کردند تا به عنوان واسطه بین فروشندگان و خریداران و ارائه درگاه پرداخت به متقاضیان اقدام کنند و بدین ترتیب پرداخت کنندگان به دلیل قرارداد ارائه دهندگان خدمات پرداخت با شاپرک تحت کنترل شاپرک قرار گرفتند. .
شاپرک امنیت معاملات آنلاین را تضمین می کند
وظیفه اصلی شبرک نظارت شبانه روزی بر امنیت تراکنش های مالی است تا معاملات در محیطی امن و عاری از تخلف انجام شود.
اطلاع رسانی و تشویق پیشرفت در گزارش اقتصادی شاپرک
شاپرک از تیرماه 1393 یکی از اهداف بزرگ خود را بر اساس اطلاع رسانی و ارائه آمار در خصوص فعالیت درگاه های اینترنتی و عملکرد کلی شرکت های PSP قرار داده است. به همین منظور از سال 1393 اقدام به انتشار یک سری گزارش اقتصادی بر اساس عملکرد ماهانه و سالانه و حتی هر چهار سال یکبار می کند. این گزارش ها می تواند راه را برای فضای رقابتی هموار کند و راه پیشرفت کارآفرینان را نشان دهد.
مجوز ارائه دهندگان خدمات پرداخت (PSP) توسط شاپرک
ارائه دهندگان خدمات پرداخت که به عنوان ارائه دهندگان اصلی خدمات پرداخت الکترونیکی شناخته می شوند، باید قبل از هر اقدامی مجوز لازم را برای انجام فعالیت های خود دریافت کنند.
بر اساس این مجوز، ارائه دهندگان خدمات پرداخت موظف به رعایت قوانین و مقررات ابلاغی بانک مرکزی و اجرای دستورالعمل ها و تغییرات جدید هستند. این مجوز طی بررسی های لازم و پس از تایید شاپرک به این شرکت ها اعطا می شود.
همچنین باید اضافه کنیم که تا کنون 12 شرکت معروف به PSP در ایران وجود دارد که ابزار پرداخت را در اختیار سفارش دهندگان، فروشندگان و بازرگانان الکترونیکی قرار می دهند.
شرکت های پرداخت مجاز به فعالیت بدون مجوز شاپرک نیستند
اشاره کردیم که شرکت های پرداخت به عنوان واسطه بین متقاضیان و ارائه دهندگان خدمات پرداخت عمل می کنند و ممکن است با یک یا چند شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت قرارداد داشته باشند. پرداخت کنندگان برای اینکه بتوانند خدمات پرداخت از جمله پرداخت درون برنامه ای را ارائه دهند باید اطلاعات خود را به شبکه شاپرک ارسال کرده و تاییدیه لازم را کسب کنند. بنابراین این نوع شرکت ها بدون مجوز شاپرک نمی توانند فعالیت خود را انجام دهند.
اگر نگاهی به وب سایت شاپرک بیندازید، لیستی از تمامی ارائه دهندگان پرداخت معتبر از جمله رایان پی را مشاهده خواهید کرد که دارای این مجوز هستند و تمامی فعالیت های خود را تحت مدیریت و کنترل شبکه شاپرک انجام می دهند.
شاپرک مانع متخلفان پرداخت الکترونیک است
تصور کنید یک درگاه پرداخت بخواهد یک سری قوانین را دور بزند و تخلفی انجام دهد، مثلاً فعالیت های مشکوکی مانند پولشویی و کلاهبرداری داشته باشد، در این صورت شبکه شاپرک می تواند مانع شود و پرونده تخلف در نهادهای قضایی باز کند. به طور کلی شاپرک می تواند به سرعت فعالیت پایگاه های فروشگاهی یا درگاه های پرداخت مختلف را مسدود و مسدود کند.
شاپرک: ثبت درخواست پذیرش و فعال سازی پرتال
فرقی نمیکند صاحبان مشاغل بزرگ یا کوچک به دنبال چه نوع خدمات پرداخت هستند، از انواع درگاههای پرداخت اعم از مستقیم و واسطه گرفته تا کارتخوان، باید از طریق وبسایت شرکت ثبت نام و درخواست خود را ارسال کنند. . شرکت های ارائه دهنده اما این درخواست اولیه محسوب می شود و همه چیز به تایید نهایی کارشناسان شبکه شاپرک بستگی دارد.
به عنوان مثال، هنگامی که از طریق یک ارائه دهنده خدمات پرداخت (PSP) یا یک شریک پرداخت معتبر پرداخت می کنید، به عنوان مثال رایان بی با دریافت درگاه، اطلاعات شما پس از تایید اولیه به شاپرک ارسال می شود و ابزار پذیرش تنها پس از تایید کارشناسان شاپرک برای شما فعال می شود.
Shoprek برای انجام تراکنش ها کارمزدی دریافت می کند
بانک مرکزی و شاپرک تا تیر 1402 هجری شمسی هیچ کارمزدی از فرآیند تراکنش دریافت نمی کردند، اما از این تاریخ، کارمزد شاپرک به کارمزد شرکت های پرداخت و ارائه دهندگان خدمات پرداخت اضافه شد.
براساس دستورالعمل بانک مرکزی و شاپرک، کارمزدها به شرح زیر اخذ می شود:
- برای معاملات کمتر از 600 هزار تومان کارمزد 120 تومان تعیین شده است.
برای معاملات بیش از 20 میلیون تومان کارمزدی معادل 4000 تومان کسر می شود.
برای معاملات بین 600 هزار تومان تا 20 میلیون تومان، 0.02 درصد (0.0002) کارمزد دریافت می شود.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)
آیتالله علمالهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد
افزایش نرخ طلا و سکه در مشهد (۳ دی ۱۴۰۳) | نیمسکه یک میلیون تومان گران شد!