به گزارش یستا رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه ورود دونالد ترامپ تاثیر مستقیمی بر اقتصاد ایران ندارد، ابراز امیدواری کرد که تورم در کشور تا پایان امسال به 30 درصد و سپس به 20 درصد کاهش یابد.
محمدرضا فرزین شامگاه شنبه 28 آبان 1403 در گفتوگوی تلویزیونی افزود: حضور ترامپ به عنوان رئیسجمهور تأثیر مستقیمی بر اقتصاد ایران ندارد، زیرا با آمریکا و اروپا همکاری تجاری، پولی و مالی نداریم. اما از نظر تأثیر غیرمستقیم بر اقتصاد ایالات متحده، می تواند بر تمام اقتصادها و بازارهای مالی جهان تأثیر بگذارد.
وی ادامه داد: همانطور که دیدید ارزهای رمزپایه به ورود ترامپ واکنش نشان دادند و بیت کوین 20 درصد افزایش قیمت داشت اما نرخ ارز ما تنها 1 درصد واکنش نشان داد. بخشی از ترس بازارها ناشی از سیاست های دوره قبل از ترامپ بود، یعنی سیاست های تجاری که در صورت ادامه آن در دوره جدید، بازارهای جهانی و همچنین اقتصاد چین و اروپا را تحت تاثیر قرار می دهد. . امروز وابستگیهای ما بسیار کاهش یافته است، تعاملات منطقهای را گسترش دادهایم، فعالیتهای خوبی در برجام انجام دادهایم و آمادگی لازم را برای آغاز این دوره کسب کردهایم.
تقویت همکاری بین اعضای بریکس
فرزین گفت: بخشی از همکاری ما با کشورهای عضو بریکس اجرا شد و دلار را از مبادلات با برخی کشورها حذف کردیم. اگرچه باید دید سیاست های آمریکا در قبال کشورهای منطقه ما چگونه خواهد بود، اما امروز ذخایر ارزی کشور افزایش یافته و آمادگی لازم برای مدیریت اقتصاد کشور را داریم.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: روی کار آمدن ترامپ باعث افزایش همکاری اعضای بریکس می شود. نگرانی ما بیشتر از نظر عملیات روانی بود، اما خوشبختانه روزی که نتایج انتخابات آمریکا اعلام شد، دیدیم که مشکلی وجود ندارد و فعالان اقتصادی انتظارات خود را با واقعیت ها مطابقت دادند.
ثبات اقتصادی همچنان سیاست اصلی بانک مرکزی است
وی تاکید کرد: سیاست اساسی ما ثبات اقتصادی است و تلاش می کنیم نیازهای ارزی را به خوبی در بازارهای رسمی تامین کنیم و در دو سال گذشته نیز همین روند را دنبال کرده ایم. یکی از ابزارهای ما برای تنظیم بازار طلا و ارز، استفاده از مرکز مبادلات ایران بود که با عرضه شمش و سکه و تامین ارز فعالیت می کرد.
فرزین تصریح کرد: بخشی از تامین ارز مربوط به کالاهای اساسی و دارو است که با نرخ 28 هزار و 500 تومان عرضه می شود و از ابتدای سال تاکنون به 10 میلیارد دلار رسیده است. بخشی دیگر با ارز نما با نرخی حدود 50 هزار تومان عرضه می شود که 50 درصد نیاز ارزی کشور را شامل می شود.
وی افزود: همچنین با راه اندازی بازار توافقی ارز که در واقع بازار ارز تجاری است، سعی داریم تمامی نیازهای وارداتی و صادراتی را به این بازار منتقل کنیم تا به جای بازار غیررسمی، قیمت شکل بگیرد و مشخص شود. ” البته قیمت غیر رسمی تعیین کننده برخی کالاها به ویژه دارایی ها است و تاثیری بر بیشتر کالاهای کشور ندارد. نرخ غیررسمی بازار بیشتر متاثر از قاچاق و فرار سرمایه است، اما بازار ارز توافقی متاثر از تجارت واقعی کشور خواهد بود.
ما ذخایر طلای موجود و قابل اعتمادی داریم
رئیس کل بانک مرکزی گفت: از آنجایی که تحریم هستیم، نوع ذخایر ما باید متفاوت می شد و به همین دلیل به سراغ ذخایر طلا رفتیم که اکنون ذخایر مطمئنی داریم. ما در کشورهای دیگر منابع ارزی داشته ایم که ممنوع شده است، اما اکنون با رایزنی های مختلف از بخش زیادی از آنها استفاده می کنیم. ما عضو صندوق بین المللی پول و رئیس گروه 6 کشوری هستیم و سرمایه ما در حال حاضر حدود 5.5 میلیارد دلار است. سال گذشته تصمیم بر این شد که سرمایه صندوق 50 درصد افزایش یابد که 75 درصد آن پول ملی ما بود و به خاطر منافع ملی به دنبال این هستیم.
تورم تا پایان سال 1403 هجری قمری 30 درصد برآورد شده است
وی گفت: از سال 1396 پس از تشدید تحریم ها نرخ تورم به 40 و 50 درصد رسید و به همین دلیل سیاست تثبیت را انتخاب کردیم. از اردیبهشت ماه سال گذشته تاکنون، آمار تورم تقریبا هر ماه کاهش بیشتری داشته است. در مهرماه، نرخ تورم نقطه به نقطه به 34.5 درصد و سالانه به 38 درصد کاهش یافت. امیدواریم تا پایان سال به 30 درصد و سپس به 20 درصد کاهش یابد.
فرزین افزود: نرخ تورم در محصول ما به 24.5 درصد کاهش یافت در حالی که در سال های گذشته نزدیک به 100 درصد بود. بخشی از تولیدکنندگان تورم را کنترل و کاهش می دهند زیرا ثبات نرخ ارز به معنای نرخ قابل پیش بینی است.
هدف گذاری نرخ رشد 25 درصدی نقدینگی در سال جاری
رئیس کل بانک مرکزی گفت: نرخ رشد نقدینگی را در سال جاری حدود 25 درصد تعیین کردیم. نقدینگی را با کنترل ترازنامه بانک ها کنترل کرده ایم و اقدامات خوبی برای رفع مشکل کمبود نقدینگی انجام داده ایم.
وی افزود: برای تامین مالی غیرتورمی کاغذهای آدامسی طراحی کردیم که مشکلات آن حل شده است و امسال بیش از 100 نخود را می توان به زنجیره های مختلف تولید اختصاص داد و کارت رفاه اجتماعی نیز به آنها متصل شده است. از طرفی یک «LC» داخلی برای 800 شرکت طراحی کردیم تا از آن استفاده کنند. ما همچنین فاکتورینگ را طراحی کرده ایم تا کسب و کارها و اکثر پیمانکاران بتوانند از آن استفاده کنند. گواهی سپرده ویژه را امسال با نرخ سود حدود 25 درصد در بانک ها طراحی می کنیم تا شرکت ها و پروژه های خصوصی از آن استفاده کنند.
دلار را از مبادلات اعضای بریکس حذف خواهیم کرد
فرزین گفت: ما از مدل های همکاری متقابل با کشورهای بریکس استفاده می کنیم که اولین آن کنار گذاشتن دلار در مبادلات است. در مرحله اول از قراردادهای نقدی استفاده می کنیم، مرحله دوم پیوند کارت های بانکی و در مرحله سوم از حذف سوئیفت در مبادلات متقابل استفاده می کنیم.
وی افزود: از برنامه پیام رسان ACU با 11 کشور اتحادیه بورس آسیا برای تجارت با برنامه پیام رسان غیر سوئیفت که با روسیه اجرا کرده ایم استفاده خواهیم کرد.
فرزین ادامه داد: از تسویه حساب ها نیز استفاده می کنیم و در مرحله بعد از CBDC یا همان ارزهای دیجیتال ملی استفاده خواهیم کرد. ما در بریکس این طرح ها را ارائه کردیم و بسیاری از آنها مانند خلیج بریکس پذیرفته شد و تلاش می کنیم این روش ها را با کشورهای شریک تجاری توسعه دهیم.
سیاست بانک مرکزی حمایت از وجوه قرض الحسنه است
رئیس کل بانک مرکزی گفت: برای توسعه صندوق های قرض الحسنه برنامه داریم و به دنبال ایجاد محدودیت برای آنها نیستیم. نظارت بر صندوق های قرض الحسنه کوچک و متوسط را خارج از بانک مرکزی می گذاریم. هدف از تاسیس صندوق های قرض الحسنه تامین مالی از طریق شبکه برای گروه های خاص است و پس از گسترش، خودمان از آن حمایت خواهیم کرد.
وی افزود: در خصوص اصلاح نظام بانکی از هشت بانک بازدید کردیم و اقدامات لازم انجام شد و در فرصت بعدی جزئیات بیشتری را در اختیار مردم قرار خواهیم داد.
منبع: یستا
مطالب مرتبط
مزایای خرید از داروخانه آنلاین داروشهر: چرا آنلاین خرید کنیم؟
گلبانگ محراب تا بانگ مضراب | یادی از مرحوم جواد بدیعزاده، موسیقیدان و آهنگساز خوشنام ایرانی
هیاهوی کاندیدای بدون برنامه در رسانهها| یک مشت اظهارات عوام پسندانه!