مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

اعلام علت بروز حادثه در معدن معدنجو طبس

تبلیغات بنری

به گزارش یستامهدی حمیدی امروز در یک برنامه خبری گفت: رصد معادن در مراحل مختلف انجام می شود که وقتی مشخص می شود یک منطقه معدنی به معدن تبدیل شده است، با توجه به میزان ذخایر آن معدن، پروانه بهره برداری صادر می شود. اپراتور یک سری تعهدات دارد که طبق قانون باید انجام دهد.

مدیرکل دفتر بهره برداری از معادن وزارت ایمنی گفت: تنوع مواد معدنی، نوع ایمنی در معادن را متفاوت می کند. اکثر معادن زغال سنگ یک مسئول ایمنی دارند و مسئول فنی و ایمنی خودشان همیشه در معدن حضور دارند. بر این اساس، هم وزارت ایمنی و هم وزارت کار در طول سال بازدیدهای نظارتی را از معادن انجام می دهند و وزارت ایمنی نیز در طول سال بازدیدهای گزینشی از تعدادی از معادن انجام می دهد و همه معادن زغال سنگ نیز مشمول ملاحظات خاصی هستند بازرسان تعیین شده و منصوب خواهند شد.

جلوی کار تهویه برگشت ندارد

وی در پاسخ به این سوال که آخرین بازدید از معدن زغال سنگ چه زمانی بوده است، گفت: وزارت ایمنی اعلام کرد در 7 مرداد ماه بازدید نظارتی از این معدن انجام شد و مسئول فنی که در معدن نیز حضور داشت ماهنامه را ارائه کرد. گزارش نظارت نکته مهم در این معدن بازگشایی جبهه کاری است که در 21 شهریور 1403 شروع به کار کرد که محل حادثه و انفجار است.

وی در خصوص علت حادثه در معدن طبس گفت: در تاریخ مذکور جبهه کار بازگشایی می شود. طبق آیین نامه اجرایی و ضوابط ایمنی هر نوع رابط کاری تازه افتتاح شده نیاز به طرح تهویه دارد و این طرح باید هر 6 ماه یکبار بررسی و ارائه شود. مشکل مطرح شده در این جبهه کاری جدید این است که طرح تهویه جدید در این جبهه کاری ایجاد نشده است، در واقع به این منظور که کار پیش برود و پس از پیشرفت، شرایط و زیرساخت ها را فراهم کنند و سپس به فکر بازگشت باشند. تونل تهویه

حمیدی بیان کرد: بنابراین این نمای کار دارای تهویه ورودی بود اما تهویه پشتی نداشت و بر اساس سوابق و نمای کار، حادثه به صورت تخریب، پیشروی و عقب نشینی بوده و به همین دلیل در شیفت سوم، کار تخریب نمای کار به طور ناگهانی انجام شد.

مدیرکل دفتر عملیات مین وزارت دفاع تصریح کرد: در 9 روزی که رابط کاری در حال احداث بود و باید تهویه در طرح تونل لحاظ می شد، اما این اتفاق نیفتاد و به این ترتیب 13 کارگر از دست دادند. به دلیل تخریب تونل، بسته شدن ورودی تهویه صندلی گاز، ایجاد انفجار در قسمت پایین جلوی کار، سه نفر در اثر سوختگی جان خود را از دست دادند و انبار باعث نشت گاز Co به بلوک B شد و بقیه جان خود را از دست دادند. مسمومیت با گاز و دست دادن.

وی گفت: قطعاً عوامل مختلفی بر نظارت بر معدن تأثیر می‌گذارد، هم بخش ایمنی و هم معاونت فنی به یک اداره در وزارت حراست مرتبط است و مسئول فنی نیز در معدن مستقر شده بود. و در زمان حادثه مسئول فنی و تکنسین حضور داشتند. مسئول فنی باید دقت می کرد و طرح جبهه عملیاتی را تهیه و برای تصویب به وزارت حراست یا کمیته مربوطه می داد.

حمیدی تصریح کرد: در سال گذشته میزان واقعی استخراج زغال سنگ ما 4.7 میلیون تن بوده که نسبت به میزان استخراج مواد معدنی درصد بسیار پایینی است و بنابراین با توجه به این میزان، تعداد معادن زغال سنگ در کشور 228 معدن از طریق میزان استخراج می توان به این نتیجه رسید که معادن زغال سنگ در کشور وسعت کمی دارند. یکی از الزامات مکانیزاسیون معدن این است که ضخامت زغال سنگ بالا باشد اما در بسیاری از نقاط کشور ما ضخامت زغال سنگ بسیار کم است. بنابراین از 228 معدن زغال سنگ، یک معدن به مکانیزاسیون مجهز شده و دو معدن دیگر به زودی به مکانیزاسیون مجهز می شوند.

وی افزود: پس از این اتفاق وزیر صمت در سمت نماینده دولت دستورات متعددی را صادر کرد و یکی از دستورات وی تشکیل کمیته ویژه معادن زغال سنگ بود. از این رو این کمیته از نمایندگان وزارت کار، ایمنی، نظام مهندسی و کارشناسان زغال سنگ تشکیل شد و بازدیدهای نظارتی از 6 استان زغال خیز با رعایت مقررات ایمنی معادن که بر عهده وزارت کار است انجام شد. وزارت کار شروع به بازدید و تهیه گزارش کرد.

به گفته حمیدی، دستور وزیر صلح برای تعیین تکلیف این معادن بوده است، یعنی اگر معادن زغال سنگی دارای ایرادات امنیتی و فنی است و قابلیت اصلاح دارد، باید این ایرادات برطرف شود و اگر نقص قابل رفع نباشد. اصلاح شود، معدن بسته خواهد شد.

وزارت معادن باید تشکیل شود

در ادامه این برنامه، شهباز حسن پور، عضو کمیته صنایع و معادن شورای اسلامی، گفت: معادن ما در کشور متولی خاصی ندارند، به خصوص در بحث ایمنی و بازرسی هیچکس متولی ندارد ” در دولت های قبلی، اداره نظارت و بازرسی منحل شد.

نماینده شورای اسلامی گفت: معتقدم وزارت معادن باید دوباره در کشور راه اندازی شود. بر اساس پتانسیل و پتانسیل خدادادی منابع طبیعی و با توجه به دستور مقام معظم رهبری مبنی بر جایگزینی معادن با نفت، باید مسائل را در این زمینه ریشه‌یابی کنیم.

معادن کشور متولی ندارند

یکی از اعضای کمیته صنایع و معادن شورای اسلامی افزود: در حال حاضر معادن در اختیار چندین وزارتخانه است که در کشور افراد زیادی در خصوص معادن تصمیم گیری می کنند اما متولی ویژه به مطالبات معادن پاسخ می دهد. مردم از صفر تا صد و همچنین حوادث و حوادثی که این منطقه شاهد آن است و کسی مسئولیت آن را ندارد. علاوه بر این، تمامی معادن زغال سنگ زیر نظر وزارت کار هستند و زیر نظر وزارت ایمنی که مسئولیت معادن کشور را بر عهده دارد نیست، در حالی که هیچ عاملی برای مدیریت معدن در وزارت کار وجود ندارد. معادنی که بیشترین حادثه را در معرض حوادث قرار می دهند، معادن زغال سنگ هستند، در حالی که در 20 سال گذشته کار خاصی برای ایمن سازی این معادن انجام نشده است.

حسن پور با اشاره به اینکه سالانه حوادث معدنی رخ می دهد، گفت: 12 هزار معدن در کشور وجود دارد که از این تعداد 7 هزار معدن فعال هستند اما کمتر از 25 درصد این معادن سالم هستند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی افزود: مجلس قوانین مربوط به ایمنی را تصویب و قوانین را اصلاح کرد. وی بیان کرد: وزرای صمت کمترین زمان را صرف بحث معدن کردند چرا که دغدغه اصلی آنها همیشه خودرو بود و این در حالی است که موضوع خودرو حل نشده بود. تا یکی دو سال پیش تهیه و تولید مرغ و تخم مرغ بر عهده وزارت بهداشت بود.

حسن پور گفت: روز گذشته پرونده به پایان رسید و مقرر شد به دستگاه قضایی در کشور تحویل داده شود. شورای اسلامی به سرعت، دقیق و شبانه روزی کار خود را انجام داد اما از این پس پرونده برای بررسی در اختیار دستگاه قضایی قرار می گیرد.

وی بیان کرد: این معادن معادن خوبی هستند اما برخی معادن شرایط بسیار بدتری دارند و موارد ایمنی که تا حدودی در این معادن رعایت می شود در سایر معادن رعایت نمی شود. برای سال‌ها، دولت‌ها واردات ابزار دقیق و جستجو را متوقف کردند. از جمله موضوعات واردات خودرو واردات ماشین آلات معدنی است. بنابراین نه تنها این ماشین‌ها وارد نشدند، بلکه برخی ماشین‌ها هم در میدان خراب شدند. بنابراین در این مورد کسانی که اجازه ورود ماشین آلات را نداده اند باید پاسخگو باشند و کسانی که اجازه واردات زغال سنگ را داده اند باید پاسخگو باشند.

منبع: مهر

تبلیغات بنری