عراقچی در این گفتگو در خصوص موضوعات مختلفی از جمله برنامه و اهمیت سفر پزشکیان به عراق، موضوع توافقنامه امنیتی دو کشور، اخراج آمریکا از عراق، اختلافات بغداد و آنکارا و … مسائل دیگر .
بخشهایی از این گفتگو روز سهشنبه منتشر شد و وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه متن کامل این گفتگو را منتشر کرد که به شرح زیر است.
سوال: با توجه به اینکه عراق اولین مقصد سفرهای خارجی رئیس جمهور برای دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران است، دلیل انتخاب این کشور را به عنوان مقصد اول بگویید؟
ضمن عرض خیر مقدم به شما و تمامی بینندگان شبکه الافراط و بسیار خوشحالم که فرصت این مصاحبه در آستانه سفر جناب آقای دکتر رئیس جمهور فراهم شد. در پاسخ به این سوال که چرا عراق به عنوان اولین مقصد خارجی دکتر مازیکیان انتخاب شد، باید بگویم که در واقع اگر جای دیگری را انتخاب می کرد، سوالاتی مطرح می شد. طبیعی است که روابط ما با دولت، کشور و مردم عراق ماهیت خاصی دارد و از مرزهای همسایگی طبیعی فراتر می رود. پیوندهای زیادی وجود دارد که دو کشور را به دو کشور متصل می کند.
بین ما و مردم عراق همپوشانی وجود دارد. برای ما، عراق چیزی بیش از یک همسایه است. یک کشور دوست و یک کشور برادر. کشوری که هم از نظر اعتقادات مذهبی و هم از نظر تاریخی و فرهنگی اشتراکات زیادی با آن داریم. نوعی وحدت در خیلی چیزها دیده می شود. شاید یکی از بهترین نمونه ها اربعین باشد که ایرانیان و عراقی ها در جشنی شرکت می کنند که شاید بزرگترین راهپیمایی در نوع خود در تاریخ باشد.
در نجف، کربلا، سامرا و الکاظمین هم زیارتگاههای بلندی وجود دارد که میل ایرانیها را بیشتر میکند، طبیعتاً همه اینها ایجاب میکند که وقتی پزشکیان میخواهند سفرهای خارجی خود را شروع کنند، مقصدی جز عراق پیدا نکنند. ، که همه این ویژگی های مثبت را دارد و جایی که این همه نزدیکی بین دو طرف وجود دارد. بنابراین طبیعی است که آقای دکتر عراق را به عنوان مقصد اول خود انتخاب کنند و در اولین سفر خارجی خود وارد بغداد شده و با مقامات محترم دولت عراق دیدار کنند.
سوال: اهداف و برنامه های رئیس جمهور ایران در سفر به عراق چیست؟
برنامه انتظار دارد که او به بغداد بیاید و جلساتی برای او در بغداد ترتیب داده شده است. طبیعی است که آنها با مقامات ارشد دولت عراق و همچنین با برخی جریانات سیاسی دیدار کنند و با تجار و بازرگانان عراقی و ایرانی که در عراق فعال هستند نیز دیدار خواهند کرد، زیرا همکاری اقتصادی ما با عراق نیز گسترده است. . پس از آن به اربیل و بصره سفر می کند و طبیعی است که نجف و کربلا نیز در سفر باشد و فرصت زیارت مرقد مطهر حضرت امیرالمومنین سیدالشهدا(ع) را داشته باشد. . و حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام.
سوال: سفیر ایران در بغداد در این سفر از امضای توافقنامه امنیتی بین تهران و بغداد خبر داد. عراق با همکاری اربیل سال گذشته اقداماتی را برای مقابله با گروه های مخالف ایرانی انجام داد. همکاری و توافق جدید عراق و ایران در حوزه امنیتی تا چه حد خواهد بود؟
سوال: عراق در سال های اخیر نقشی فعال به عنوان میانجی بین ایران و برخی کشورهای منطقه ایفا کرده است. نظر شما در مورد نقش عراق در بهبود روابط کشورهای منطقه در حال حاضر و آینده و احتمال تاکید بر این نقش برای گسترش روابط ایران با برخی از کشورها مانند امارات، مصر و اردن در منطقه چیست؟ دولت چهاردهم؟
دوستان عراقی ما در مقاطعی برای ایجاد صلح و برقراری روابط حسنه بین کشورهای منطقه از جمله ایران و سایر کشورهای منطقه تلاش کرده اند. ما تجربه میانجیگری عراق در روابط ایران و عربستان را داریم. پنج دور مذاکره بین ایران و عربستان سعودی در بغداد با همکاری دوستانمان در بغداد برگزار شد و از این رو قطعا از نقش حساس و موثر عراق در مسائل منطقه و کاهش تنش ها و برقراری روابط مستحکم بین کشورهای منطقه استقبال خواهیم کرد. .
سوال: برخی از اهدافی که دولت عراق به دنبال آن است ممکن است نسبت به جمهوری اسلامی ایران حساس باشد، به عنوان مثال، پروژه «راه توسعه» و «بندر الفاو» به عنوان (نقطه شروع راه توسعه) انجام شده است. توسط ترکیه و امارات متحده عربی و قطر نیز در تداوم و تغییر سطح همکاری های عراق و آمریکا که در حال حاضر در حال مذاکره است، مشارکت می کند. رویکرد دولت جدید ایران در مقابله با این موارد چیست؟
ما از پیشرفت و توسعه ای که عراق شاهد آن است استقبال می کنیم و علاقه مندیم همانطور که اعلام کردم عراقی مرفه، پیشرفته، مرفه و قوی در همسایگی خود داشته باشیم. هر پروژه ای که بتواند به این هدف کمک کند، قطعا پروژه خوبی است و ما از آن حمایت خواهیم کرد. یکی از پروژه های طراحی شده در این زمینه و یکی از طرح های موجود، طرح «مسیر توسعه» یا «مسیر توسعه» در عراق است. تحولات این طرح را از نزدیک دنبال می کنیم. بسیار طبیعی است که یک پروژه یا طرح اقتصادی در هر کشوری پیامدهای منطقه ای داشته باشد و ابعاد آن بر سایر کشورهای منطقه خارج از آن کشور تأثیر بگذارد. انتظار می رود رایزنی های نزدیک تری بین آن کشور و همسایگانش در منطقه صورت گیرد.
خب، البته ما چنین انتظاری داریم، اما مطمئناً هرگونه پیشرفت یا پیشرفتی در عراق برای ما و توجه ویژه مردم ایران است. صلح و ثبات در عراق به معنای صلح و ثبات در ایران است و رونق اقتصادی در عراق به معنای رونق اقتصادی در ایران است. ما جدایی نمی بینیم و شاهد نوعی وحدت هستیم، اما قطعا در خصوص طرح هایی با ابعاد منطقه ای مطلوب است و انتظار داریم رایزنی و همکاری نزدیک تری صورت گیرد.
در مورد آمریکا معتقدم دوستان ما در بغداد و عراق عواقب حضور آمریکا در منطقه را به خوبی می دانند و از نظرات ما نیز آگاه هستند. ما بسیار خوشحالیم که پارلمان عراق خروج نیروهای آمریکایی از عراق را تصویب کرده است و امیدواریم که این امر به طور کامل محقق شود. صلح و امنیت در منطقه ما با حضور نیروهای خارجی تضمین نخواهد شد. امنیت در منطقه مهم خلیج فارس و بین ایران و عراق و همچنین در داخل ایران و عراق باید امنیت داخلی باشد که باید تامین کنیم و حضور نیروهای خارجی این امنیت را مختل می کند.
این نکته ای است که دوستان ما در عراق به خوبی از آن آگاه هستند و من مطمئن هستم که دوستان عراقی ما این ملاحظات را در هر تحولی در رابطه با خروج نیروهای آمریکایی از عراق که امیدواریم به سرعت به مرحله کامل خود برسد در نظر خواهند گرفت. . .
سوال: عراق از مشکل کم آبی و اختلافات آبی با ترکیه و ایران رنج می برد. بغداد و آنکارا با توافقات منعقد شده نتوانستند تا حدودی این مشکل را مدیریت کنند. آیا در دولت جدید ایران شاهد مدیریت این موضوع بین بغداد و تهران خواهیم بود؟
مسئله کم آبی موضوعی مختص عراق نیست. برای ایران و سایر کشورهای منطقه نیز مشکل ساز است. متاسفانه خشکسالی به یک عارضه بین المللی و معضلی گسترده به ویژه در منطقه غرب آسیا تبدیل شده است و این معضل ابعاد منطقه ای نیز دارد. واضح است که هیچ کشوری نمی تواند به تنهایی با آن مقابله کند و تغییرات محیطی و اقلیمی نیازمند همکاری منطقه ای برای مقابله با آن است.
بحث آب هم یکی از این مسائل است و یک بحث بسیار جدی هم هست. تفاوت بین بغداد و آنکارا در کمیت و کیفیت با تفاوت بین بغداد و تهران متفاوت است. همانقدر که اطلاعاتم کمک می کند، معتقدم کمتر از ۷ درصد آبی که از خارج وارد عراق می شود، از ایران می آید. ایران نیز با مشکل کم آبی مواجه است و امیدوارم در دولت جدید دیپلماسی موفق آب را بین ایران، عراق و بقیه همسایگانمان اجرا کنیم و آب به جای بحث برای ما به موضوع همکاری تبدیل شود. درگیری
من معتقدم که این امکان پذیر است و انشاءالله با رایزنی هایی که با همکارانم در عراق خواهیم داشت، تلاش خواهیم کرد در این مسیر حرکت کنیم.
سوال: موضع عراق در قبال سیاست خارجی دولت جدید ایران چیست؟ کشور دوست، همسایه یا متحد؟
من فکر می کنم همه این موارد را می توان با هم در نظر گرفت. ما از نظر جغرافیایی همسایه هستیم، از نظر تاریخی همسایه هستیم، از نظر قلبی همسایه هستیم و پیوندهای دوستی و عشق بین ما قوی است. البته ما در مقطعی از تاریخ فراز و نشیب ها و مشکلاتی را تجربه کرده ایم، اما سال هاست که مرزهای ما مرز صلح بوده و همکاری ما بر اساس دوستی، اتحاد و همکاری است. ما در بسیاری از مسائل منطقه ای اجماع داریم و در بسیاری از مسائل بین المللی یک نظر مشترک داریم و معتقدم رابطه ایران و عراق ویژه است. روابط موجود بین ما در زمینه های سیاسی، امنیتی، مذهبی، تاریخی، مذهبی و اخیراً اقتصادی. پیوندها قوی و فراوان است و امیدواریم انشاءالله روز به روز بیشتر شود.
سوال: در نهایت آیا پیام خاصی برای مردم عراق دارید؟
پیام دولت چهاردهم هیچ تفاوتی با پیام دولت های گذشته ندارد. پیام ما پیام دوستی است. دست ما همیشه برای همکاری و مشارکت دوستانمان در عراق دراز است و علاقه ما به ایجاد پیوند مستحکم نه تنها بین دو دولت، بلکه بین دو ملت نیز یک منفعت همیشگی است و امیدواریم که همکاری بین دو کشور به نتیجه برسد. ادامه روز به روز بیشتر خواهد شد. بار دیگر تکرار می کنم که صلح، ثبات و امنیت در عراق، صلح، ثبات و امنیت در ایران است. پیشرفت، توسعه و شکوفایی عراق، پیشرفت، آبادانی و توسعه در ایران است و هر گونه نگرانی در عراق برای ما نیز مایه نگرانی است و بالعکس.
ما منافع مشترک و در عین حال تهدیدهای مشترک داریم. در منطقه تهدیدات ویژه ای از سوی رژیم صهیونیستی وجود دارد و وجود منافع و منافع مشترک ما را ایجاب می کند که با هم همکاری کنیم. من به عنوان وزیر امور خارجه دولت چهاردهم مصمم هستم با همکاری دوستم وزیر محترم امور خارجه عراق انشالله در این مسیر حرکت کنم.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)
آیتالله علمالهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد