کنیه او ابوالحسن است.
از لقب های او می توان به رضا، صابر، زکی و ولی اشاره کرد. . .
مهر او حک شده بود: خدا مرا بس است یا در روایتی دیگر: انشاء الله لا قوه الا الله.
وی در سال 148 هجری قمری در مدینه چشم به جهان گشود. یعنی در همان سالی که جدش امام صادق (علیه السلام) از دنیا رفت و این نظر اکثر علما و مورخان است.
تاریخ وفات امام رضا (علیه السلام) به نقل از علما و مورخان بزرگ سال 203 هجری قمری در طوس است.
در امامت امام رضا (علیه السلام).
پس از شهادت امام کاظم، امام رضا (علیه السلام) امامت و دعوت خود را آشکار کرد و امت را بی پروا رهبری کرد. فضای سیاسی جامعه در زمان هارون چنان خفقان آور بود که برخی از نزدیک ترین یاران امام از صراحت و بی تدبیری او به جان او بیمناک بودند. صفوان بن یحیی می گوید: امام رضا (علیه السلام) پس از مرگ پدرش سخنی گفت که ما را به جان او ترساند، پس به او گفتیم: ما از این ظالم از تو می ترسیم (هارون).
گفت: هر چقدر هم بخواهد تلاش کند، راهی برایش نیست.
هجرت امام رضا (علیه السلام) به ایران
شیخ صدوق رحمه الله از سیجستانی روایت کرده است:
من آنجا بودم که فرستاده مأمون به مدینه آمد تا امام رضا (علیه السلام) را از خراسان بگیرد. امام برای حفظ خدا و وداع به مسجد النبی در کنار قبر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم رفت و قبر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را وداع گفت. بارها و بارها به او آرامش بده سلام کرد و بلند بلند گریه کرد. پس نزد امام رفتم و سلام کردم و سلام من را اجابت کرد و سفرش را به خراسان تبریک گفت. حضرت فرمود: بیا و مرا ببین که از همسایگی جدّم خارج می شوم و در غربت می میرم و در کنار قبر هارون دفن می شوم! پس با پیامبر به سوی خراسان حرکت کرد تا آن حضرت درگذشت و بر سر قبر هارون به خاک سپرده شد.
سخنان تکان دهنده آیت الله بهجت درباره زیارت امام رضا
سیره سیاسی امام رضا (علیه السلام).
امام هشتم با تدبیر الهی بر مأمون پیروز شد و در میدان نبرد سیاسی که ایجاد کرد، او را به کلی شکست داد. تشیع نه تنها ضعیف نشد و ریشه کن نشد، بلکه حتی سال 201 هجری قمری، سال حکومت معظم له، یکی از پربرکت ترین سال های تاریخ تشیع شد. نفس تازه ای به مبارزات علویان دمید. و همه اینها به برکت تدبیر الهی امام هشتم و راه حکیمانه ای بود که امام معصوم در این امتحان بزرگ خود را نشان داد.
گدای که گدای واقعی شاه خراسان/استاد بزرگ شد
سیره علمی امام رضا (علیه السلام).
پس از تحمیل مأموریت میثاق توسط مأمون در خراسان با امام رضا (علیه السلام) ملاقات کرد و به دستور مأمون و علما و فقهای برجسته زمان، مسلمان و غیرمسلمان، جلسات بحث و مناظره گسترده ای تشکیل شد. برای حضور دعوت شدند. این جلسات
شکی نیست که پوشش ظاهری این مناظرات برای اثبات و تبیین جایگاه والای امام هشتم علیه السلام در عرصه های مختلف علوم و معارف قرآنی بوده است. اما هدف یا اهدافی که در پشت صحنه کار مامون به آن اشاره کردم چیست؟
سخنان صوتی آیت الله مجتهدی درباره امام رضا (علیه السلام)
گروهی بر این باورند که هدف مأمون این بود که مقام امام (علیه السلام) را در نزد مردم به ویژه ایرانیان کمرنگ کند و مردم را به این فکر کنند که حضرت رضا (علیه السلام) بر او) امام بود. فقط آشنا به مطالب ساده از قرآن یا حدیث و عدم آشنایی با سایر فنون و علوم. چنان که خود مأمون پس از امر به مناظره با الرضا علیه السلام به سلیمان مروزی از متکلمین مشهور گفت: هدف من تنها مانع شدن از اوست. زیرا می دانم که شما توانایی علم و بحث دارید.
شهادت امام رضا (علیه السلام).
در نهایت، مأمون تصمیم گرفت امام را بکشد، زیرا متوجه شد که تحت هیچ شرایطی نمی تواند امام را ابزاری در دست خود قرار دهد و روز بعد بر عظمت امام و علاقه جامعه به او افزوده شد. روز علیرغم همه تلاش های مأمون که حاضر بود به شخصیت اجتماعی امام لطمه بزند، شخصیت و احترام امام روز به روز بیشتر می شد و مأمون می دانست که با گذشت زمان، حقانیت امام و ال. حیله مأمون پیروز می شد، از سوی دیگر، عباسیان و طرفدارانشان از تسلیم تاج سر باز زدند و حتی تعهد دادند. بیعت با «ابراهیم بن مهدی العباسی» در بغداد در مخالفت، و به این ترتیب. حکومت مأمون از جهات مختلف در خطر بود، از این رو او برای خلاصی از شر امام و جلب عباسیان و حامیان آنان، مخفیانه سعی در تخریب و مسموم کردن امام داشت.
درخواست جالب شیخ حسین انصاریان از امام رضا (علیه السلام)
چرا امام رضا (علیه السلام) را ضامن آهو می نامیدند؟
یکی از القاب معروف امام رضا (علیه السلام) زمان آهو است. این داستان معروف در میان مردم در منابع شیعه یافت نمی شود، اما شبیه همین روایت مشهور در بین مردم در مورد معجزات منسوب به رسول خدا (ص)، امام سجاد و امام صادق (ع) است. ص). شیخ صدوق در کتاب عیون اخبار الرضا این واقعه را به گونه ای دیگر نقل می کند و در پاسخ مفصل به آن اشاره شده است. شایان ذکر است که این ماجرا سال ها پس از شهادت امام رضا (علیه السلام) اتفاق افتاد و همان طور که اشاره کردیم در طول زندگی سایر افراد بی گناه نیز موارد مشابهی رخ داده است. همچنین باید توجه داشت که شیخ صدوق به وثاقت هر که این داستان را گفته است، معتقد است.
پاسخ تفصیلی
یکی از القاب معروف امام رضا (علیه السلام) زمان آهو است. سلبریتی ها دلیل این نام مستعار و ریشه تاریخی آن را چنین می دانند:
شکارچی در صحرا اقدام به شکار آهو می کند. هنگامی که صیاد برای شکار آهو می رود، با مانع حضرت رضا (علیه السلام) مواجه می شود، اما از آنجایی که صیاد آهو را شکار خود و حق قانونی خود می دانست، بر مطالبه آهو و بازگرداندن آن اصرار می ورزد. امام حاضر است برای رهایی آهو بیشتر از قیمت آهو به صیاد بپردازد. شکارچی قبول نمی کند و می گوید: من این آهو را می خواهم که حق من است نه چیز دیگر… بعد آهو صحبت می کند و شروع به صحبت می کند و به امام می گوید که من شیر دارم و گرسنه هستم و منتظرند تا بروم. و به آنها غذا دهید. برای همین فرار کردم و حالا باید به این شکارچی به من ضمانت کنی که من را رها می کند و به بچه هایم شیر می دهد و بعد برمی گردد و تسلیم شکارچی می شود.
امام رضا (علیه السلام) نیز آهو را به شکارچی ضمانت کرد و خود را به عنوان گروگان در اختیار او قرار داد. آهو رفت و سریع برگشت و تسلیم شکارچی شد. صیادی که این وفای به عهد را می بیند ناراحت می شود و سپس متوجه می شود که گروگان او علی بن موسی الرضا است. معلوم است که بلافاصله آهو را رها می کند و خود را روی دست و پای پیامبر می اندازد و عذر می خواهد و استغفار می کند. حضرت نیز مبلغ هنگفتی به او می دهد و با او عهد می کند که در روز قیامت نزد جدش شفاعت کند و صیاد را با دلی شاد می فرستد. آهویی که خود را رهایی میداند، مرخصی میخواهد و به لانه و فرزندانش میرود.
در این داستان چند نکته قابل توجه است:
1. این داستان اگرچه در منابع شیعه یافت نمی شود، اما شبیه به روایت معروف مردم در مورد معجزات منسوب به رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و امام سجاد و امام صادق است. (علیه السلام).
2. شیخ صدوق در کتاب عیون اخبار الرضا علیه السلام درباره ضامن غزال بودن امام رضا (علیه السلام) می فرماید:
ابوالفضل محمد بن احمد بن اسماعیل سلیثی گوید: از حکیم رازی صحابی ابوجعفر عتبی شنیدم که ابوجعفر مرا به طلب ابومنصور بن عبدالرزاق فرستاد. برای زیارت امام رضا (علیه السلام) از او اجازه خواستم. ) پنجشنبه. در پاسخ بگو در مورد این صحنه (حرم امام رضا) چه اتفاقی برای من افتاده است، به شما می گویم: در جوانی دوستداران این صحنه را دوست نداشتم و در راه لباس زائران را می دزدیدم و پول و نامه ها و حواله هایشان را به زور از آنها می گرفتم. یک روز برای شکار بیرون رفتم و یوزپلنگ را دنبال غزال فرستادم. یوزپلنگ به دنبال آهو می دوید تا اینکه آهو در کنار دیوار پناه گرفت و ایستاد. یوز نیز مقابل او ایستاد اما به او نزدیک نشد.
هرچقدر هم که سعی می کنم یوزپلنگ را به آهو نزدیک کنم، نه به سمت آهو حرکت می کند و نه از جای خود حرکت می کند، اما هر گاه آهو از جای خود (کنار دیوار) دور شود، یوزپلنگ نیز به دنبال او می رود. . او – او. اما به محض اینکه به دیوار پناه برد، پلنگ برگشت تا اینکه آهو وارد سوراخ لانه مانندی در دیوار آن قبرستان شد. وارد رباط شدم و پرسیدم: آهویی که وارد رباط شد الان کجاست؟ گفتند: آهو ندیدیم.
در آن هنگام به همان جایی که آهو وارد شده بود آمدم و رد پاهایش را دیدم اما خود آهو را ندیدم. پس با خدای متعال عهد کردم که دیگر نیازی به زائران نداشته باشم و فقط با مهربانی و رضایت با آنها رفتار کنم. از آن زمان هر وقت کار سختی برایم پیش می آمد و در زندگی مشکلی پیدا می کردم به این صحنه متوسل می شدم و از آن بازدید می کردم و در آنجا حاجت خود را از خداوند متعال طلب می کردم و خداوند حاجت مرا برآورده می کرد. از خدا خواستم به من پسری عطا کند. خدا پسری را بیامرزد و وقتی آن پسر به بلوغ رسید کشته شد. دوباره به مشهد برگشتم و از خدا خواستم پسری نصیبم کند و خداوند فرزند دیگری به من عطا کرد. من هرگز در آنجا از خداوند متعال چیزی نخواستم، ولی خداوند متعال آن حاجت را برآورده کرد و این یکی از نعمت های مشهد (رضوان الله تعالی علیه) است که شخصاً بر من نازل شد و برای من اتفاق افتاد.
شایان ذکر است که این ماجرا سال ها پس از شهادت امام رضا (علیه السلام) اتفاق افتاد و همان طور که اشاره کردیم در طول زندگی سایر افراد بی گناه نیز موارد مشابهی رخ داده است.
همچنین باید توجه داشت که شیخ صدوق به وثاقت هر که این داستان را گفته است، معتقد است.
پیام زندگی امام رضا (علیه السلام) در کلام سران شهرقلاب
او امام ماست و زندگی او برای ما عبرت است و باید از زندگی او درس بگیریم. زندگی او برای ما پیامی دارد؟ این پیام را در یک کلمه خلاصه کنید. بدانید که پیام زندگی پرماجرای علی بن موسی الرضا (علیه السلام) به ما مبارزه مستمر و خستگی ناپذیر است. (بیانات به تجمعات مردم مشهد در حرم مطهر رضوی – 3/9/63)
اگر آن امام معصوم الان حضور داشتند چه کسانی را خدمتگزارشان می کردند؟ مگر دیندارترین و مخلص ترین و عادل ترین و مخلص ترین مردم؟ چه کسی برای این کار داوطلب خواهد شد؟ مسلم است که زاهدترین و عالم ترین و برجسته ترین و پاک ترین مردم به آن حضرت خدمت کردند و خاک او را نور چشم خود قرار دادند. (دیدار با حرم امام رضا (علیه السلام) – 1/6/67)
در حرم امام رضا (علیه السلام) دو رکعت نماز بهتر از دو رکعت نماز در صحن است و در صحن بیشتر از در فرض شده است منطقه ای خارج از خانه بارگاه، اینجا یک حوزه معنوی است، این جزء اعتقادات ماست و طبق این معیار، خراسان و مشهد از برکات معنوی بیشتری برخوردارند و این یک واقعیت است. اگر بتوانیم تاریخ انقلاب را بنویسیم، اگر بتوانیم گذشته این مبارزه را ثبت کنیم، اگر کسی این کار را بکند، معلوم می شود که برکات خراسان و برکات این حرم مطهر چقدر در جریان انقلاب ما بوده است. . (بیانات در گردهمایی مسئولین استان خراسان – 28/4/65)
بسته تسلیت ویژه شهادت امام رضا (علیه السلام)
سخنان رهبر در مورد امام رضا (علیه السلام).
ای حرمت بارگاه سلطان / محمدرضا طاهری
کارتان سرشار از عشق و وفاداری بود ردا جان/محمود کریمی
ای شاه ملک طوس/حنیف طاهری
از آب چشمه تو مست شدم / میشیم مطیع است
بیشتر بخوانید:
تاملی در سالهای اولیه زندگانی امام رضا (ع).
روایتی زیبا از امام رضا (علیه السلام) / سه خصلت از گنجینه های بهشت
داستان تاجر ثروتمند و سفر امام رضا (علیه السلام)
زیارت امام رضا (علیه السلام) معادل هزار حج است
سخنرانی امام رضا در مورد نحوه آموزش کارناک به کودکان
فلسفه وجوب روزه و دلایل آن از نظر امام رضا (ع).
دلایل تعیین ولایت امام رضا (علیه السلام)
صبر شگفت انگیز امام رضا (علیه السلام)
سه ندای آسمانی در پایان جهان در کلام امام رضا (علیه السلام)
نکات خواندنی درباره شدت علاقه علامه طباطبایی به حج امام رضا (علیه السلام)
تهیه کننده: حسام الزبیراوی
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
افغانستان و ایران تفاهمنامه اتصال شبکههای اینترنت امضا کردند
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)