به گزارش یستا با توجه به تمایل فعالان اقتصادی برای تسویه ارز، قیمت دلار هر ساله در بازار آزاد در آستانه سال نو نوسان می کند. البته در یک سال و نیم گذشته تنش های سیاسی زیادی وجود داشته که بازار ارز را تحت تاثیر قرار داده است و نباید از آنها غافل شد اما دلیل اصلی نوسانات ارز در ماه های منتهی به سال جدید فشار ارزی است. درخواست فعالان اقتصادی
این تجربه در چند سال گذشته بارها اتفاق افتاده است، اما در هفته های پس از این نوسانات، نرخ ارز همواره کاهش یافته است.
نگاهی به روند قیمت دلار در بازار آزاد طی سال های 1401 و 1402 این موضوع را به خوبی نشان می دهد. در زمستان 1401 هجری قمری قیمت دلار به بیش از 60 هزار تومان رسید، اما پس از مدت کوتاهی در اسفند همان سال به 45 هزار تومان کاهش یافت.
در سال 1402 هجری شمسی مجدداً این اتفاق افتاد و قیمت دلار در زمستان امسال شروع به افزایش کرد و از محدوده 50 هزار تومانی که چندین ماه ثابت بود به بیش از 60 هزار تومان رسید.
البته امسال تفاوت مهمی بود. تنش های سیاسی پایان سال در منطقه و حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق در فروردین 1403 مانع از افت قیمت شد و دلار تا رسیدن به بیش از 70 هزار تومان به روند صعودی خود ادامه داد، اما پس از آن. پاسخ قاطعانه ایران علاوه بر این، پس از انجام (عملیات صادق 1) رژیم صهیونیستی در 6 فروردین 1403 هجری قمری، قیمت دلار روند نزولی خود را آغاز کرد و 57 هزار تومان کاهش شدید را برای کانال به ثبت رساند.
نوسانات قیمت ارز در شب سال نو از سال 1401 هجری قمری تاکنون
نقش فشارها و رویدادهای سیاسی سال جدید در نوسانات ارزی اخیر
قیمت دلار در روزهای اخیر با وجود اینکه از ابتدای سال تاکنون در محدوده 60 تا 64 هزار تومان ثابت بوده، روندی افزایشی به خود گرفته و در معاملات امروز به بیش از 76 هزار تومان رسیده است. اقتصاددانان سه دلیل اصلی را پشت نوسانات اخیر مطرح کرده اند.
اولین و مهم ترین دلیل نوسانات ارزی در یک ماه گذشته، فشار بر تقاضای تسویه ارز از سوی فعالان اقتصادی در شب سال نو است که هر ساله تکرار می شود.
یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت دلار تنش های سیاسی و تحولات مهم منطقه است. تحولات سوریه، سقوط دولت بشار اسد و تنش های سیاسی ناشی از تهدیدات آمریکا و اسرائیل و همچنین نزدیک شدن به تاریخ حضور ترامپ در کاخ سفید آمریکا از جمله دلایل سیاسی و روانی است که این موضوع را تشدید کرده است. مشکل این افزایش قیمت.
افزایش قیمت نیمایی یکی دیگر از عواملی است که حاکی از آزاد بودن بازار ارز و افزایش قیمت دلار است، اما برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند این تصمیم اقدامی ضروری برای شرایط فعلی اقتصاد کشور است و افزایش دهد. قیمت ها ربطی به افزایش سقف قیمت نیمایی ندارد!
مجید شاکری; تحلیلگر مسائل اقتصادی در پاسخ به سوالی: آیا افزایش قیمت دلار در شرایط فعلی ناشی از راه اندازی بازار ارز تجاری و رفع برکت است؟ وی گفت: این پیشنهاد نادرست است و افزایش قیمت دلار در بازار آزاد ناشی از نزدیک به پایان سال است. زیرا در پایان سال تقاضا برای تسویه افزایش می یابد که باعث افزایش قیمت دلار می شود; در نتیجه نباید این افزایش قیمت ها را به حذف برکت و راه اندازی بازار معاملات ارزی نسبت دهیم.
با توجه به تجربیات قبلی در خصوص نوسانات نرخ ارز در آستانه سال نو و همچنین اخبار تسنیم مبنی بر آغاز مداخله فشرده در بازار با پمپاژ درهم، دلار و تتر از روز دوشنبه، به نظر می رسد نوسانات اخیر ثبات نداشته و … چه بسا با کاهش فشارهای تقاضای ناشی از تسویه ارز برای فعالان اقتصادی در روزهای آینده و از بین رفتن فضای روانی مسائل سیاسی، شاهد کاهش دوباره قیمت دلار مانند گذشته باشیم.
منبع: تسنیم
مطالب مرتبط
بومیان جزیره سی پی یو | شهرآرانیوز
کریم باقری سرمربی پرسپولیس کیست؟ + بیوگرافی و سوابق تیم ها
هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روزهای دوشنبه و سهشنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳)