مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

کمبود‌های دارویی چگونه ۸۰ درصد کاهش یافت؟

تبلیغات بنری

به گزارش سایت یستا به نقل از خبرگزاری فارس، بر اساس آمارها تنها 30 درصد مواد اولیه دارویی وارداتی و کمتر از 10 درصد داروهای مورد نیاز کشور وارد می شود. اما با توجه به اهمیت صنعت داروسازی، حتی کوچکترین اختلالات می تواند جدی باشد. این در حالی است که سازمان غذا و داروی دولت سیزدهم با پشت سر گذاشتن مشکلات فراوان توانسته کارنامه خوبی از خود به جای بگذارد. سید حیدر محمدی که نزدیک به 21 ماه ریاست این سازمان را برعهده داشت به بیان فراز و نشیب های این مسیر پرداخت و دیدگاهی را درباره قرار گرفتن این سازمان در آستانه واگذاری به دولت چهاردهم ترسیم کرد.


بهترین اصلاحات ارزی انجام شده است

محمدی ابتدا با پرداختن به یکی از جنجالی ترین اقدامات خود در دوران تصدی خود خاطرنشان کرد: به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون رئیس جمهور، طرح درور مترقی ترین روش اصلاح سیاست ارزی بود که در سال سیزدهم دولت اجرا شد.

وی دلیل این ادعا را ویژگی های خاص بازار دارویی دانست و افزود: در حوزه دارو نیز امکان پرداخت یارانه به همان میزانی که ارز ترجیحی داده می شد، فراهم شده است. این در حالی است که این امر در حوزه کشاورزی و صنعت امکان پذیر نبود و این یکی از مزیت های اجرای طرح دروار در این زمینه است.

آل محمدی که یکی از نویسندگان طرح دروار محسوب می شود، حضور موسسات بیمه را امری بسیار مهم دانست و تاکید کرد: در این طرح پرداخت یارانه دارویی به شرکت های بیمه سپرده شده است. در نتیجه داروهای خریداری شده از طریق نسخه و بیمه الکترونیکی بدون تغییر قیمت به دست مردم می رسد.

وی با اشاره به اینکه طرح مواد مخدر مبتنی بر مصرف است، افزود: تاکنون برخی از مصرف کنندگان مقادیر زیادی مواد مخدر خریداری و خارج از دوره به کشورهای همسایه قاچاق می کنند. یعنی از حمایت مردم ایران برای دیگران استفاده کردند و سودهای کلانی به دست آوردند. اما با اجرای این طرح تنها داروهای ثبت شده در نسخه الکترونیکی مورد حمایت قرار می گیرند تا احتمال هرگونه انحراف نزدیک به صفر باشد.


وی شفافیت فرآیند عرضه دارو را از دیگر مزایای طرح دروار عنوان کرد و گفت: میزان مصرف منطقی دارو نیز در این طرح لحاظ شده است. در واقع، نه پزشک و نه بیمار و نه هیچ یک از آنها نمی توانند بیش از حد تعیین شده در دستورالعمل های بالینی درخواست کنند. بیمه مسئولیتی در قبال پرداخت یارانه سفارش های غیراستاندارد ندارد.

کاهش 80 درصدی کمبود دارو
آل محمدی خاطرنشان کرد: در دولت سیزدهم تعداد کمبودهای دارویی از 600 قلم به کمتر از 100 قلم کاهش یافت.

برخی معتقد بودند که با اجرای این طرح کمبود افزایش می یابد. اما در عمل تعداد کمبود دارو به یک پنجم کاهش یافته است و با اشاره به اینکه قیمت دارو در برخی کشورهای همسایه 3 تا 8 برابر قیمت همان دارو در ایران است، گفت: گفته می شود مواد مخدر وجود دارد در ایران ارزان است، یعنی تولیدکنندگان ضرر نمی کنند.

بلکه بر اساس مذاکره با تولیدکنندگان توانستیم قیمت دارو را کاهش دهیم. به عنوان مثال، یک برند انسولین که مواد اولیه آن وارد می شود در ایران 3.5 دلار، در ترکیه 4.5 دلار و در عراق 10 دلار قیمت دارد.


تسهیل تولید در دستور کار سازمان غذا و دارو قرار دارد

آل محمدی با اشاره به اینکه تاخیر در صدور برخی مجوزها مانعی بر سر راه محصول شده است، گفت: تا پیش از این مدت انتظار برای ملاقات با مسئول فنی تا 3 ماه بود اما اکنون افزایش یافته است.

در صدور برخی دیگر از مجوزها، با واگذاری اختیارات به استانداری ها، روند صدور مجوز به حداقل رسیده است. وی همچنین به برون سپاری برخی از فعالیت ها برای اولین بار در تاریخ سازمان غذا و دارو اشاره کرد و افزود: با تعریف چارچوب ها و با مساعدت معاونت علمی رئیس جمهور توانستیم از توانمندی های دانش بهره مند شویم. شرکت های مستقر در اجرای برخی از عملیات غیردولتی سازمان.

به عنوان مثال اکنون دو شرکت خصوصی در بازرسی های گمرکی به سازمان کمک کردند که دقت و سرعت ترخیص کالاها و دریافتی داروخانه های خصوصی از شرکت ها را افزایش داد و با یک سال تاخیر بیمه شد. با تعدیل فرآیند تخصیص منابع، این تاخیر کمتر از دو یا سه ماه و در برخی موارد کمتر از یک ماه بود.


ما سازمان را در یک اتاق شیشه ای قرار دادیم
آل محمدی شفافیت را یکی از نیازهای اساسی بازار دارویی دانست و گفت: در این مدت آرای کمیته های مختلف به صورت شفاف در فضای مجازی قرار گرفت. از سوی دیگر آمار آنلاین نیز فعال شده است که با استقبال تولیدکنندگان مواجه شده و هر ماه روند تولید را بر این اساس تنظیم می کنند.

وی همچنین به توسعه فعالیت های سامانه رهگیری، ردیابی و کنترل محصولات بهداشتی (TITEC) در راستای ایجاد این شفافیت اشاره کرد و افزود: در دولت سیزدهم برای 1100 نوع دارو و تجهیزات پزشکی شناسه ویژه صادر شد.

در حالی که قبلا فقط 500 خط در این سامانه تعریف شده بود. به این ترتیب تقریباً 80 درصد از کل اقلام تحت نظارت سازمان را می توانیم به صورت آنلاین به طور آنلاین نظارت کنیم.

آل محمدی راه اندازی سامانه انبار مجازی را گامی دیگر در راستای شفاف سازی تولید و عرضه دارو دانست و خاطرنشان کرد: با راه اندازی این سامانه، تولیدکننده موظف است هرگونه خرید و فروش محصولاتی که با ارز ترجیحی عرضه می شود را ثبت کند. . در غیر این صورت ارز فرم پرداخت نخواهد شد. ضمناً با پایش این سامانه می توان هرگونه کسری را پیش بینی و جبران کرد.

تبلیغات بنری

jahannews به نقل از یستا