مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

چگونه از مضرات نور خورشید در امان بمانیم؟

تبلیغات بنری

به گزارش خبرگزاری جهان به نقل از یستا، با افزایش گرمای تابستان نگرانی ها در مورد تاثیرات منفی نور خورشید بر سلامتی افزایش می یابد. آنچه نور خورشید را خطرناک می کند، اشعه ماوراء بنفش است. این اشعه در سال 1807 کشف شد. اشعه ماوراء بنفش اثرات مضری بر سلامت پوست، چشم و سیستم ایمنی بدن انسان دارد.

با افزایش دمای هوا، اشعه ماوراء بنفش افزایش می‌یابد و آسیب بیشتری به بار می‌آورد. بر اساس طبقه بندی طیف شدت تابش، شاخص UV در طیف شدت 1 تا 11 طبقه بندی می شود که در آن 1 تا 2 بی ضرر، 3 تا 5 کم خطر، 6 تا 7 بسیار خطرناک و 8 تا 10 بسیار خطرناک است. . خطر بالا، 11 نشانگر علائم و خطر این تشعشع بسیار زیاد است.

از نظر علمی ثابت شده است که تابش مستقیم این اشعه به پوست و چشم باعث ایجاد بیماری هایی مانند سرطان پوست و انواع بیماری های چشمی می شود.

ازن، سپر موجودات زنده
نقش لایه اوزون در کاهش شدت این تابش بسیار مهم است. لایه ای که روز به روز نازک تر می شود. اوزون نام گازی است که نقش بسیار مهمی در لایه های فوقانی جو – تروپوسفر و استراتوسفر – دارد و در حفظ حیات و تأثیرگذاری بر شرایط جوی اهمیت زیادی دارد. حدود 90 درصد ازن اتمسفر در استراتوسفر قرار دارد و خاصیت بسیار خاصی دارد.

این گاز با جذب اشعه فرابنفش با طول موج کوتاه از موجودات زنده محافظت می کند. علاوه بر این، گاز فوق الذکر نیز از طریق فرآیندهای بسیار پیچیده بر شرایط جوی تأثیر می گذارد.

ازن استراتوسفر در اثر واکنش های جوی که در آن اکسیدهای کلر، نیتروژن، برم و هیدروژن به عنوان کاتالیزور عمل می کنند، از بین می رود. متاسفانه تنها دلیل شکل گیری چنین واکنش هایی افزایش ورود آلاینده ها به جو زمین است.

تابش فرابنفش طیفی از طیف نور خورشید است که پس از طی کردن میلیون ها کیلومتر از خورشید به سطح زمین می رسد. این قسمت از نور خورشید در دید انسان قرار نمی گیرد و ما نمی توانیم آن را ببینیم، به همین دلیل به آن نور تاریک نیز می گویند.

این در حالی است که هر ساله با شروع فصل گرما ارتفاع خورشید در آسمان افزایش می یابد و به همین دلیل پرتوهای عمودی بیشتری به سطح زمین تابیده می شود و انرژی جذب شده توسط زمین و اجسام. افزایش.

با این حال، با نازک شدن چتر محافظ زمین (ازون) در سال های اخیر، جمعیت زمین نیز در برابر نور بحرانی خورشید بی دفاع شده است، به طوری که طبق برخی آمار در ایران بیش از 16 درصد سرطان های شایع به دلیل سرطان پوست است. .

بیماری های اشعه ماوراء بنفش
عباس الشاهسونی، رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت تاکید کرد: همه افراد از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید و برخی منابع مصنوعی در صنعت و فعالیت های تفریحی در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرند و نیاز به کاهش آی تی. وی بر قرار گرفتن در معرض نور خورشید و مراقبت از خود در این روزهای تابستان تاکید کرد.

پرتوهای فرابنفش C که خطرناک ترین انواع پرتوهای فرابنفش هستند
وی گفت: طول موج پرتوهای فرابنفش از 100 تا 400 نانومتر است. محدوده 100 تا 280 نانومتر به عنوان UV C، محدوده 280 تا 320 نانومتر به عنوان UV B شناخته می شود و محدوده بین 320 تا 400 نانومتر نیز به عنوان UV A شناخته می شود.

وی افزود: محدوده 100 تا 280 نانومتر یا فرابنفش C که خطرناک ترین نوع اشعه ماوراء بنفش است، کاملاً توسط لایه اوزون کنترل می شود، به استثنای برخی از نقاط جهان مانند برخی از نقاط استرالیا که ما با مشکل سوراخ های این لایه روبرو هستیم و خوشبختانه در کشورمان این مشکل را نداریم.

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت به کنترل 90 درصد اشعه ماوراء بنفش B پرداخت و ادامه داد: اشعه ماوراء بنفش بین 320 تا 400 نانومتر یا UVA به طور کامل از لایه اوزون عبور می کند. انسان عمدتاً در معرض 10% اشعه ماوراء بنفش B و 100% UVA است.

شاهسونی با بیان اینکه اشعه ماوراء بنفش B باعث آفتاب سوختگی و برنزه شدن می شود، افزود: اثرات نور خورشید بیشتر مربوط به اشعه ماوراء بنفش A است که به قسمت های عمیق بدن و پوست نفوذ کرده و باعث سرطان پوست، پیری زودرس پوست، آب مروارید می شود. و اختلال در سیستم ایمنی بدن .

وی با تاکید بر اینکه قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش مضر است، گفت: قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش به مدت یک ساعت یا یک روز نمی تواند برای انسان مشکل ایجاد کند، هرچند در این روزهای گرم و تابستانی باید کمتر در معرض نور خورشید قرار گیرند.

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: شاخص UV برای تشعشعات فرابنفش تعریف شده است و ابزاری است که برای افزایش آگاهی عمومی در مورد مواجهه طولانی مدت با این پرتوها کار می کند، بنابراین مهم است که استراتژی های مراقبت از خود را در برابر این پرتو اتخاذ کنید. شاخص UV باید به صورت روزانه گزارش شود و محدوده صفر تا بالای 11 دارد و با افزایش این شاخص احتمال آسیب به پوست و چشم افزایش می یابد، بنابراین لازم است در معرض اشعه ماوراء بنفش کمتر قرار گیریم.

مشکل فقط مختص ایران نیست
الشاهسونی تصریح کرد: زمانی که شاخص UV بین 1 تا 2 باشد اثر آن کم و بی خطر است اما برای افرادی که پوست حساسی دارند و در معرض آفتاب سوختگی هستند بهتر از استفاده از لباس های بلند و ضدآفتاب با فاکتور محافظ نور یا فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) که کمتر از 15 نباشد. وقتی این شاخص بین 3 تا 5 باشد، خطر متوسط ​​است و لازم است در ساعات 10 تا 16 در معرض نور خورشید و در خارج از خانه، مانند به عنوان کلاه لبه دار، لباس های آستین بلند و کرم های ضد آفتاب با فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF). حداقل 15 عینک آفتابی مناسب می تواند اشعه ماوراء بنفش را از بین ببرد.

وقتی شاخص UV بالاتر از 11 باشد برای انسان بسیار خطرناک است
وی بیان کرد: زمانی که شاخص UV بین 6 تا 7 باشد، خطر افزایش می‌یابد و باید بین 10 تا 16 ساعت قرار گرفتن در معرض نور خورشید کاهش یابد و عناصر ذکر شده در نظر گرفته شود. زمانی که شاخص UV بین 8 تا 10 باشد، در این روزهای تابستان، شاخص UV در این محدوده از 10 تا 16 ساعت است و در برخی مناطق ممکن است این شاخص به 11 برسد.

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت تصریح کرد: شاخص UV بالای 6 محدود به ایران نیست، بلکه کل خاورمیانه و جهان با این مشکل مواجه هستند و در فصل گرم سال این موضوع پدیده ای طبیعی و ناشی از نور خورشید است.

الشاهسونی با بیان اینکه میانگین شاخص UV در شرق مدیترانه حدود 9 است، خاطرنشان کرد: توصیه اصلی ما به مردم در این ایام که شاخص UV بین 8 تا 10 است و در شرایط خطرناکی قرار دارند، کاهش تماس است. به نور خورشید به خصوص در ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر.

وی تاکید کرد: زمانی که شاخص فرابنفش بالاتر از 11 باشد خطر زیادی برای انسان وجود دارد و به رنگ بنفش ظاهر می شود در این موارد حداقل قرار گرفتن در معرض نور خورشید، استفاده از کلاه لبه دار، عینک آفتابی معمولی، لباس بلند و ضد آفتاب با یک کرم ضد آفتاب است. فاکتور محافظت در برابر آفتاب توصیه می شود (SPF (حداقل 30) در این موارد توصیه می شود هر دو ساعت یکبار ضد آفتاب را تجدید و استفاده کنید.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند؟
الشاهسونی افزایش و تشدید شاخص تابش فرابنفش و فرابنفش را ناشی از تغییرات اقلیمی در سطح زمین دانست و گفت: اثرات تغییر اقلیم منجر به افزایش قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش نور خورشید، کاهش لایه ازن استراتوسفر و کاهش سطح زمین می شود. درصد ازن استراتوسفر افزایش اشعه UVB.

وی ادامه داد: اثرات تغییر اقلیم می تواند باعث تغییر در پوشش ابر شود و زمانی که پوشش ابر کاهش یابد، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش افزایش می یابد. مضرترین اثرات اشعه ماوراء بنفش بر کارگران و مردان در فضای باز به ویژه افراد بالای 55 سال است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، از هر سه مرگ یک مورد به دلیل سرطان پوست غیر ملانومایی است که علت اصلی آن کار زیر نور خورشید است.

شاهسونی تصریح کرد: از هر 4 نفری که در فضای باز کار می کنند، یک نفر در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار می گیرد که می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست غیرملانومی را 60 درصد افزایش دهد. اقدامات ساده ای که در بالا ذکر شد می تواند به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به این نوع سرطان را کاهش دهد.

وی تاکید کرد: توصیه ما در این ایام این است که به افرادی مانند کارگران ساختمانی و صنعتی و کشاورزانی که در فضای باز کار می کنند توجه بیشتری شود که باید در بازه زمانی بین 10 تا 16 ساعت در معرض نور خورشید قرار نگیرند و کارفرمایان نیز باید بر این اساس برنامه ریزی کنند. استراحت کافی بدون قرار گرفتن در معرض نور خورشید امکان پذیر است.

شاهسونی تصریح کرد: زمانی که شاخص فرابنفش بالاتر از 11 باشد بهتر است فرد حداکثر 30 دقیقه زیر نور خورشید بماند زیرا بیشتر از آن باعث آفتاب سوختگی می شود. علاوه بر کارگران و مردان، کودکان و نوزادان نیز از اقشار آسیب پذیری هستند که ممکن است در این شرایط با مشکل مواجه شوند.

تبلیغات بنری

jahannews به نقل از یستا