به گزارش یستادر اقتصاد، زمانی که دولت احساس می کند که هر دو طرف عرضه و تقاضا برای دسترسی بهتر به بازار برای خرید یا فروش کالاها و خدمات خود نیاز به کمک دارند، در بازار مداخله می کند. این مداخله به روش های مختلفی انجام می شود. یکی از انواع مداخلات دولت در اقتصاد، اعطای یارانه است.
سود می تواند به روش های مختلف پرداخت شود. به عنوان مثال، اگر هزینه اولیه تولید نان برای نانوایان بالا باشد، باید نان را با قیمت بالاتری به مردم بفروشند. با توجه به اهمیت فراوان نان در سبد مصرف خانواده های کم درآمد، دولت وارد بازار نان شده و در حال تهیه گندم با قیمت مناسب برای نانوایان است. یعنی دولت بخشی از قیمت نهایی نان را می پذیرد و اجازه نمی دهد قیمت این محصول در اقتصاد افزایش یابد.
اما گاهی یارانه به شکلی که در ذهن اکثر افراد جامعه است پرداخت می شود، یعنی برای خرید کالای مناسب به هر فرد به صورت نقدی یا به صورت یارانه پرداخت می شود. این روش اعطای یارانه که در اواخر دهه 80 و در دولت محمود احمدی نژاد شدت گرفت، در ابتدا نقدی و برای اکثریت جامعه بود. با افزایش نرخ تورم در اوایل دهه 1990، ارزش حمایت پولی به تدریج کاهش یافت.
در باقیمانده دهه، نیاز به افزایش قدرت خرید مردم از طریق افزایش مزایای نقدی وجود داشت. اما با این نگاه که این یارانه ها باید نقش بازتوزیعی داشته باشد و به اکثریت مردم پرداخت نشود تا ابزاری برای کاهش اختلاف طبقاتی باشد.
سرانجام در سال 1401 هجری قمری آخرین نوع حمایت به خانواده ها پرداخت شد که به موجب آن حمایت های نقدی و کالایی به سرپرستان خانوار ارائه شد. اگرچه سال ها از اولین شکل حمایت نقدی کشور می گذرد، اما هنوز 9 دهم درآمد کشور یارانه دریافت می کند که به وضوح نشان از نامطلوب بودن وضعیت رفاهی اکثر خانواده های کشور دارد.
بیش از 90 درصد کردستان حمایت می شود
همانطور که گفته شد، تعداد زیادی از جمعیت کشور همچنان تحت حمایت دولت و دریافت مزایا هستند. البته سهم جمعیت دریافت کننده یارانه بسته به استان های کشور متفاوت است اما طبق آخرین آمار بیش از 80 درصد مردم از یارانه نقدی استفاده می کنند.
مرکز پژوهش های شورا در آخرین گزارش رسمی خود وضعیت مشمولان حمایتی در استانداری های مختلف را منتشر کرد. بر این اساس، بیشترین درصد حمایتشوندگان مربوط به استانداری کردستان است که تقریباً 90.3 درصد از جمعیت این استان از حمایتهای دولتی بهرهمند هستند.
در سوی دیگر استان تهران است که کمترین میزان حمایت را دارد. بنابراین 60.2 درصد از جمعیت تهران از مزایای نقدی برخوردار شدند.
سهم مشمولان یارانه به هر نحوی وضعیت رفاه استان های کشور را نشان می دهد. هر چه سهم مشمولان یارانه در یک استان بیشتر باشد، نشان دهنده وضعیت نامطلوب رفاهی است و هر چه این سهم کمتر باشد، سطح رفاه مردم آن استان بالاتر است. بر این اساس می توان گفت پایتخت نشینان از رفاه بیشتری نسبت به سایر استان های کشور برخوردار هستند.
منبع: اکو ایران
مطالب مرتبط
بررسی قیمت امروز خودروهای داخلی (۲۰ دی ۱۴۰۳) | پژو ۲۰۷ به ۷۰۷ میلیون تومان رسید
مخالفت ۲ بازیکن پرسپولیس برای انتقال به خیبر
گازگرفتگی در خیابان مفتح مشهد، یک قربانی گرفت (۲۱ دی ۱۴۰۳)