مهدیه القمری یستا; 20 مهر روز بزرگداشت حافظ است. شاعری که شعرهایش در اوج جادو می ماند. علیرغم شهرت فراوانی که این شاعر سرشناس از آن برخوردار است، همچنان نیاز است تا نسل جوان با ابعاد مختلف زندگی و اشعار وی آشنا شود. در این میان به نظر می رسد هنر می تواند به عنوان بازوی قوی کمک خوبی برای معرفی ابعاد مختلف این شاعران به ویژه تولید آثار هنری در رسانه ملی باشد.
این و با مروری بر فیلمها، سریالها و کارتونهای منتشر شده در سالهای اخیر میتوان به این نکته اشاره کرد که تولید این گروه از آثاری که به زندگینامه شخصیتهای ادبی چون حافظ در رسانه ملی میپردازند تقریباً به صفر رسیده است.
در این زمینه با فرهنگ ماهاجان هنرمند، کارگردان، عکاس و عضو انستیتوی بین المللی فیلم کودکان و نوجوانان (CEVIG) برای بررسی دلایل عدم تولید فیلم و سریال با موضوع زندگینامه بزرگان ادبی چون حافظ در این زمینه گفت وگویی انجام دادیم. رسانه ملی که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
معرفی اشراف به جامعه یک وظیفه اجتماعی و میهنی است
مهگان فرهنگ با اشاره به اینکه معرفی افراد شریف به جامعه نه تنها یک فعالیت فرهنگی است، بلکه یک وظیفه اجتماعی و ملی است، میگوید: افراد شریف، افراد یا گروههایی هستند که با فعالیتهای ممتاز در عرصههای ادبی، هنری، علمی، سیاسی متمایز میشوند. یا فلسفه.» تأثیر عمیقی بر جامعه و فرهنگ آنها گذاشت.
قابل ذکر است که معرفی این چهره ها و بزرگداشت آنها به دلایل مختلفی برای هر جامعه ای حائز اهمیت است که از جمله این دلایل می توان به تقویت هویت ملی و فرهنگی، الگوسازی برای نسل های جدید، حفظ و انتقال میراث فرهنگی و افزایش همبستگی اجتماعی اشاره کرد.
این هنرمند با بیان اینکه تجلیل از قهرمانان فرهنگی می تواند عاملی تقویت کننده برای همبستگی اجتماعی باشد، ادامه می دهد: این سالمندان نمادی از تلاش مشترک جامعه برای دستیابی به موفقیت های فرهنگی و تاریخی هستند و احترام به آنها و شناخت زحمات آنها می تواند باعث تقویت اجتماعی شود. پیوندها و ایجاد حس وحدت در بین اعضای جامعه باید موثر باشد. اینکه ما چقدر موفق هستیم بحث جداگانه ای است. اگر کسی به ادبیات علاقه ای ندارد و به دلیل علاقه یا مطالعه و مطالعه روی شخصیت های ادبی، حالا کمی جلوتر برویم، دنبال همه چیزهای بزرگ ایران نیست، نمی دانیم کدام سریال خوب را دیده ایم. درباره شخصیت حافظ؟ یک سریال انیمه خوب چیست؟
جایگاه رسانه در فرهنگ و تعریف ماخر و حافظ
فرهنگ با تاکید بر اینکه نقش رسانه ها را برای هر نوع ارائه و اطلاع رسانی نباید دست کم گرفت و نادیده گرفت و حتی راهگشایی در همه امور می افزاید: شناخت جایگاه و روش های نفوذ رسانه در چنین شرایطی کاملا ضروری است. و مهمتر از همه، تولید آثاری که تأثیر خوبی برای مردم داشته باشد و موضوعاتی را که برای حمایت از یک کشور ضروری است، ارائه کند، تأثیرگذاری بر دانش و دانش نسل های آینده نیز بسیار مهم است.
وی معتقد است حافظ به عنوان یکی از بزرگ ترین شاعران فارسی زبان ایران در تولید آثار هنری و رسانه های ما جایگاهی دارد اما شعرهای او توسط اساتید آواز خوانده می شود و بحث تحقیق و مقاله نویسی اجتناب ناپذیر است. بحث جداگانه، در اینجا در مورد آثار فرهنگی و هنری، به ویژه، من در مورد یک تصویر بسیار مهم صحبت می کنم.
به گفته این هنرمند، حافظ و آثارش بخشی از هویت فرهنگی و ادبی ایران زمین را تشکیل می دهند و اشعار او سرشار از مفاهیم عمیق عرفانی، فلسفی و انسانی است و آثار او را حتی در خارج از مرزهای ایران نیز می توان دید، زیرا او توانسته است. با استفاده از زبان نمادین و هنری، علاوه بر بیان عشق، انسانیت، آزادی و رهایی به نقد اجتماعی نیز می پردازد.
شاعران در میان شاعران کم هستند، چون وارد مسائل اجتماعی و نقد می شد، حتی السعدی به عنوان معلم اخلاق پند می دهد و تند و صریح نمی گوید. پیچیدگی و نمادین گفتار او راز قلب اوست.
پیچیدگی شخصیت حافظ و نبود منابع دقیق تاریخی درباره او. دلایل عدم تولید درام
فرهنگ پیچیدگی شخصیت حافظ و نبود منابع دقیق تاریخی درباره او از جمله دلایل مهم عدم تولید آثار نمایشی در رسانه ملی است او فردی با شخصیت بسیار پیچیده است و شناخت کامل شخصیت او نیازمند مطالعه عمیق در زمینه های مختلف از جمله فلسفه، عرفان و ادبیات است. این پیچیدگی کارگردانان را در به تصویر کشیدن شخصیت حافظ با چالش های جدی مواجه می کند، زیرا انتقال دقیق و کامل ابعاد مختلف شخصیت و اندیشه های او به تصویر دشوار است.
این هنرمند با تأیید اینکه حافظ در دورهای از تاریخ میزیسته است که اطلاعات دقیقی از زندگی روزمرهاش در دسترس نبود و بیشتر آنچه از حافظ میدانیم از طریق اشعار او به دست میآید، تصریح میکند: حتی در آن اشعار نیز ما یک شعر کامل نداریم. تصویر زندگی اگر جزییات شخصی یا تاریخی داشته باشد، فقدان منابع اصیل تاریخی، تولید فیلم های تاریخی دقیق را دشوار می کند، حتی با مروری بر تاریخچه نگارگری و خوشنویسی در ایران، می توان دریافت که دیوان حافظ کمترین تعداد تصویرسازی و صفحه آرایی کتاب را دارد. .
مفاهیم نمادین و جایگاه قدسی و ملی حافظ از دیگر دلایلی است که فرهنگ به عنوان دلایل عدم تولید نمایشنامه در رسانه ملی با موضوع پرداختن به ابعاد مختلف زندگی و اشعار حافظ عنوان کرده است به شرح زیر است: اشعار حافظ دارای معنای عرفانی، عشقی، دینی و حتی مردمی است که برخی از اشعار او با نوعی نقد اجتماعی و حتی مذهبی همراه است که ممکن است به گونه ای دیگر تعبیر شود و به همین دلیل او اثری هنری درباره حافظ خلق کرده است. می تواند باعث ایجاد آلرژی شود.
وی ادامه می دهد: از همه مهمتر حافظ یکی از نمادهای بزرگ فرهنگ و ادب فارسی است و به عنوان مقدس و میهنی شناخته می شود، بنابراین ساخت فیلم یا سریالی درباره او می تواند فشارهای فرهنگی و اجتماعی زیادی را بر کارگردان یا نویسنده وارد کند.
این هنرمند می افزاید: چگونه می توان در فضای اجتماعی و بستر فرهنگی که درک درست و کاملی از موضوعی وجود ندارد و یا ممکن است با رمز سانسور برخی مسائل به حداقل برسد، درباره شاعری مانند حافظ صحبت کنیم؟
به گزارش فرهنگ، عدم سرمایه گذاری و علاقه مندی به مسائل تاریخی دلیل بعدی است، زیرا از یک سو صنعت سینما و تلویزیون در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر اغلب به سمت موضوعات تجاری و مخاطب پسندتر گرایش پیدا می کند، از سوی دیگر. . از سوی دیگر، ساخت یک فیلم یا سریال تاریخی و ادبی مانند این نیازمند بودجه زیاد، تحقیقات گسترده و دقت هنری بالایی است که شاید کمتر توجه سرمایه گذاران و کارگردانان را به این موضوعات جلب کرده باشد.
وی با طرح این سوال که آیا فضای تایید و اعطای مجوز ساخت سریال یا فیلمی از زندگی حافظ می تواند به صحت مواجهه تاریخی با فیلم یا سریال بپردازد و خاطرنشان می کند: با در نظر گرفتن عدم موفقیت؟ و ضعف بسیاری از آثار تاریخی پخش شده از رسانه های ایران، ساخت فیلم یا سریال حافظ قطعا به بودجه بالا و تیم بسیار قوی نیاز دارد.
با اشاره به اینکه رجحان به اشعار حافظ یکی از دلایلی است که سینما و تلویزیون ابعاد زندگی این شاعر را پوشش نمی دهد، تصریح کرد: حافظ بیشتر به شعرهایش شهرت دارد تا زندگی شخصی یا تاریخی. بسیاری از علاقه مندان به شعر او به دلیل عمق و زیبایی اشعارش با او ارتباط برقرار می کنند و شاید همین موضوع باعث شده است که بیشتر از ساختن فیلمی درباره زندگی اش به تفسیر و خواندن اشعار او توجه شود.
تولیدات رسانه ای درباره غرور ایرانی ترویج فرهنگ و هویت ملی است
فرهنگ، تولیدات رسانهای درباره بزرگان ایرانی مانند حافظ را ابزاری مؤثر برای حفظ، ترویج و تقویت فرهنگ و هویت ملی دانست و میافزاید: این تولیدات میتواند به ایجاد ارتباط بین نسلهای مختلف، افزایش آگاهی عمومی و ارائه برداشتهای جدید از آثار کمک کند. از این شیوخ و همچنین به ترویج فرهنگ ایرانی در سطح جهانی کمک می کند و به همین دلیل سرمایه گذاری در تولید رسانه ای درباره غرور فرهنگی ایران نه تنها یک ضرورت فرهنگی، بلکه سرمایه گذاری برای آینده جامعه و هویت ملی است.
وی با بیان اینکه باید تولید کار خوب را ببینید، تاکید می کند: کار خوب برای معرفی نسل های جوان به اصیل ایرانی لازم است.
این هنرمند با اشاره به اینکه نسل های جوان امروزی با توجه به گسترش رسانه های دیجیتال از طریق محتوای رسانه ای بیشتر با تاریخ و فرهنگ خود آشنا می شوند، تصریح می کند: تولید محصولات رسانه ای جذاب درباره چهره هایی مانند حافظ باعث می شود که نسل جدید زبان و سبک های امروزی را بیاموزند. با این شیوخ ارتباط برقرار کنید.
فرهنگ تصریح می کند: این تولیدات می تواند گذر از ادبیات سنتی به زبان امروزی را تسهیل کند و از این طریق پلی بین نسل های گذشته و آینده ایجاد کند و در عین حال الگوسازی، الهام گرفتن و بزرگان فرهنگ و ادب مانند حافظ با آثار و اندیشه های خود، مورد بحث قرار می گیرند. خیلی مهمه
مطالب مرتبط
افغانستان و ایران تفاهمنامه اتصال شبکههای اینترنت امضا کردند
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)