مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

چرا شب ۳۰ آذر تنها شب یلدای ۱۴۰۳ نیست؟!

تبلیغات بنری



به گزارش یستا محاسبات نجومی نشان می دهد که امسال در اکثر شهرها; با احتساب تهران، 30 آذر و 1 دی، طولانی ترین شب های سال هستند و از این نظر، یلدای 1403 به تنهایی طولانی ترین شب نیست. کاظم کوکرم درباره شب یلدا و معنای آن در نجوم گفت: امسال شب یلدا باید در شب جمعه سی ام اذان برگزار شود که برای بسیاری از مناطق نیمکره شمالی طولانی ترین شب سال است.

کوکرم ادامه داد: وقتی به شب یلدا می رسیم خورشید به نقطه انقلاب زمستانی در کره آسمان می رسد. انقلاب زمستانی نقطه ای است که خورشید از دید ناظر زمینی در نیمکره جنوبی آسمان بیشترین پیشروی را دارد. یعنی زمانی که انقلاب زمستانی رخ می دهد، خورشید بیش از هر زمان دیگری به قطب جنوب آسمان نزدیکتر و از قطب شمال آسمان دورتر است.

به عبارت دیگر، در روزی که خورشید به انقلاب زمستانی می رسد، در ظهر، سایه ها بیشتر از ظهر روزهای دیگر سال است. به این ترتیب اگر در وقت نماز ظهر یک نشانگر (مثل خط عمودی یا میله ای عمود بر زمین) در نظر بگیریم، این شاخص در تمام طول سال در ظهر سایه دارد اما در روز انقلاب زمستانی. و این سایه به دلیل حداقل ارتفاع خورشید در لحظه ظهر برای ساکنان نیمکره شمالی به بالاترین مقدار خود می رسد.

شبی بلندتر از یلدا

این ستاره شناس آماتور تصریح کرد: لحظه رسیدن خورشید به نقطه انقلاب زمستانی امسال اولین روز دی ماه است. یعنی حدود ساعت 12:50 ظهر به وقت ما در ایران، خورشید به انقلاب زمستانی می رسد. در برخی سالها لحظه رسیدن خورشید به انقلاب زمستانی در 30 دسامبر و در برخی سالها در 1 ژانویه است.

وی تاکید کرد: اینکه این لحظه در اواسط اول دی ماه اتفاق افتاده باعث می شود اتفاق جالبی بیفتد و نتیجه آن این است که مثلا در تهران، شب اول دی امسال تقریبا یک ثانیه طولانی تر از شب است. یلدا که شب 30 آذر و جمعه است. در حالی که در بسیاری از شهرهای ایران طول شب در 30 آذر و 1 آذر تقریباً یکسان است.

چرا شب 30 آذر تنها شب یلدای 1403 نیست؟!

بنابراین، هم شب جمعه 9 آذر و هم شنبه شب 10 دی، در طول سال 1403 طولانی ترین شب سال خواهند بود، اما برای برخی شهرها از جمله تهران، شنبه شب یک ثانیه بیشتر است. ; بنابراین شب سی ام آذر، یعنی شب تولد امسال تنها طولانی ترین شب سال نیست و از منظر نظری و محاسبات نجومی دو شب ولادت امسال داریم.

این روزنامه نگار علمی در پایان تصریح کرد: از فردا اول دی ماه یعنی از دوم دی ماه به تدریج طول روز شروع به افزایش و طول شب کوتاه و کوتاهتر می شود و این این روند تا 31 ژوئن و اول تیرماه ادامه خواهد داشت. سپس به بلندترین روز سال و کوتاه ترین شب سال می رسیم و این چرخه سال هاست که در طبیعت وجود دارد و با نهایت دقت در تقویم هجری قمری محاسبه می شود که یکی از جذابیت های تقویم و آگاهی از آن است. نجوم

منبع: یستا

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری shahraranews