مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

چرا با بالا رفتن سن، زمان سریع‌تر می‌گذرد؟

تبلیغات بنری



به گفته متخصصان، درک ما از زمان با افزایش سن تغییر می کند و این چیزی است که باعث می شود احساس کنیم در دوره های خاص زندگی به سرعت می گذرد. کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگسالان تغییرات بسیار بیشتری را تجربه می کنند و این تغییرات بیشتر اتفاق می افتد. آنها قد بلندتر می شوند، لباس های نو می پوشند، مدرسه را تغییر می دهند، دوستان متفاوتی دارند و چیزهای جدیدی در کلاس یاد می گیرند. دنیای آنها پر از گذار و تغییر است. در حالی که برای بزرگسالان، بسیاری از این عوامل در طول زمان ثابت هستند و تغییر نمی کنند.

لارنس استاینبرگ، یکی از محققان برجسته در زمینه تحقیقات نوجوانان، به تفاوت های مغز در درک زمان اشاره می کند. در دوران نوجوانی که محققان آن را بین 10 تا 25 سالگی تعریف می کنند، مغز دستخوش تغییرات عمده ای می شود. این دوره «ذهن فرصت» نامیده می شود زیرا مغز در این زمان بیشترین آمادگی را برای یادگیری دارد.

او می‌گوید: «تصور کنید هزاران نورون با یکدیگر تعامل دارند و در این دوره، ارتباطات عصبی دائماً شکل می‌گیرد و تغییر می‌کند و مغز به شدت پذیرای اطلاعات و تجربیات جدید است، بدون اینکه اولویت خاصی به یک نوع تجربه بدهد. این موقعیت ذهن را باز می کند، نوجوان به نوعی او را برای کشف فرصت های مختلف آماده می کند.

به گفته Psychology Today، وقتی هورمون‌های جنسی فعال می‌شوند، این یادگیری را از طریق میلین‌سازی تقویت می‌کنند. فرآیندی که در آن لایه‌ای از چربی به نورون‌های بسیار فعال اضافه می‌شود که آنها را تا ۱۰۰ برابر سریع‌تر از نورون‌های بدون میلین فعال می‌کند. میلیناسیون به نورون‌ها کمک می‌کند سریع‌تر و کارآمدتر کار کنند و مغز دائماً آنچه را که می‌آموزد در ساختار خود گنجانده است. این ویژگی باعث می شود که رویدادهای استرس زا یا هر تجربه دیگری که در دوران نوجوانی رخ می دهد تأثیر بیشتری نسبت به قاعدگی داشته باشد.

این نیز باعث می‌شود که ما تجربه‌ای متناقض از زمان داشته باشیم و گذر زمان در دوره‌های مختلف زندگی به روش‌های مختلفی درک شود. در دوران نوجوانی ذهن ما کاملاً باز و پذیرای دنیا است و این باعث می شود دنیا همیشه جدید و تازه به نظر برسد. تعامل با معلمان، دوستان، آزمودنی های مدرسه، والدین، جامعه و عوامل دیگر، درک ما از جهان و نحوه عملکرد ما در آن را شکل می دهد. در این دوره، احساسات قوی احساس می شود که به نوجوان در مورد روابط، مسئولیت ها و مسائل دیگر آموزش می دهد. در واقع، به نظر می‌رسد که هر روز اتفاقات زیادی می‌افتد، زیرا مغز اطلاعات زیادی را دریافت و پردازش می‌کند.

با افزایش سن، مغز قادر به دریافت و پردازش اطلاعات جدید از دنیای بیرون به اندازه گذشته نیست و یا به همان روش یاد نمی گیرد. به همین دلیل، سه سال گذشته ممکن است مانند دیروز به نظر برسد، زیرا تغییرات زیادی در مغز، شناخت یا تجربه زندگی ایجاد نشده است.

چه کنیم که احساس نکنیم زندگی مثل برق در حال گذر است؟ کارشناسان به چند نکته اشاره می کنند:

مرور خاطرات گذشته باعث می شود زمان سریعتر بگذرد
نگاه کردن به گذشته و مرور خاطرات گذشته احساس شتاب را در زمان حال افزایش می دهد. به عنوان مثال، یک روز معمولی ممکن است برای یک بازنشسته 80 ساله کندتر از یک روز برای یک دانش آموز هشت ساله بگذرد، و وقتی هر دو نفر بیش از یک ماه یا یک سال به گذشته نگاه می کنند، این دوره ممکن است سریعتر بگذرد. برای فرد مسن .

دلیلش این است که زندگی او در سال های اخیر کمتر تغییر کرده است و تجربیات جدید و متنوع کمتری داشته است. بنابراین، وقتی به گذشته نگاه می‌کند، رویدادهای کمتری برای یادآوری دارد و باعث می‌شود زمان سریع‌تر به نظر برسد. در حالی که افراد جوانتر رویدادهای بیشتری را تجربه کرده اند، ذهن آنها جزئیات و رویدادهای مختلف را به خاطر می آورد و گذر زمان را برای مدت طولانی تری احساس می کند.

تغییر درک گذر زمان با تنوع در زندگی روزمره
بر این اساس ایجاد تغییراتی در برنامه روزانه می تواند بر احساس شتاب گذر سال ها تأثیر بگذارد. آدریان بیجان، استاد مهندسی مکانیک در دانشگاه دوک و نویسنده کتاب زمان و زیبایی: چرا زمان می گذرد و زیبایی هرگز نمی میرد، می گوید مغز ما برای ثبت تغییرات طراحی شده است. بنابراین الگوبرداری از کودکان و نوجوانان و تجربه اتفاقات و الگوهای جدید در زندگی می تواند به بزرگسالان کمک کند تا با تنوع بخشیدن به زندگی روزمره و کسب تجربیات جدید بر سرعت زمان غلبه کنند.

یادگیری برخی مهارت ها مانند رقص، موسیقی یا هنر یکی از راه های ایجاد تجربیات جدید و متنوع در زندگی است که احساس ما را نسبت به گذشت زمان تغییر می دهد. تغییر برنامه های روزانه یا امتحان کردن غذاهای جدید، همگی تغییرات کوچکی هستند که نتایج مثبتی دارند و دیدگاه ما را در گذر زمان تغییر می دهند.

روشی که مغز تصاویر را جذب می کند بر درک ما از زمان تأثیر می گذارد
بژان می گوید، نحوه پردازش آنچه می بینیم نیز می تواند بر درک ما از زمان تأثیر بگذارد. مغز در دوران کودکی به دریافت تصاویر زیاد عادت کرده است و از آنجایی که ما در کودکی تصاویر جدید زیادی جذب می کنیم، ممکن است ماه ها و سال ها طولانی تر شوند. وقتی ما بالغ هستیم، مغز تصاویر کمتری نسبت به زمانی که بچه بودیم دریافت می کند. بنابراین ما احساس می کنیم که زمان سریعتر گذشته است. به عبارت دیگر، عوامل فیزیولوژیکی (تغییرات در عملکرد مغز و سیستم عصبی) نیز بر درک ما از زمان تأثیر می گذارد.

در لحظه زندگی کنید
به گفته کارشناسان، حضور کامل در لحظه حال و تمرکز بر اینجا و اکنون می تواند لحظات را غنی تر و طولانی تر کند. تجربه همه چیزهایی که در «اکنون و اینجا» اتفاق می‌افتد، توانایی ارزشمندی برای کودکان و نوجوانان است که در بزرگسالی تجربه می‌کنند.

مطالعات نشان داده اند که تمرینات تمرکز می تواند درک ما از زمان را افزایش دهد. بنابراین به جای تمرکز روی چندین کار به طور همزمان، روی کار در دستتان تمرکز کنید.

تبلیغات بنری

parseek به نقل از یستا