به گزارش یستا; امیر سعید ایروانی در این نامه در پاسخ به نامه مشترک مورخ 6 دسامبر 2024 نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلیس (ترویکا) به دبیرکل سازمان ملل متحد که در آن ترویکا بار دیگر به آن بی اعتنا شده است. نقض مداوم تعهدات آنها و سازمان بی اساس دولت اسلامی، ایران را به عدم پایبندی به تعهدات خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک و نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت متهم کرد.
1- جمهوری اسلامی ایران ادعاهای مندرج در نامه تروئیکا در خصوص عدم پایبندی تهران به تعهدات خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک را قاطعانه رد می کند. هرگونه ادعایی در مورد اجرای تعهداتش در برجام توسط ایران، زمانی که خارج از چارچوب خروج کامل آمریکا مورد بحث قرار گیرد، اساساً نادرست است. چنین ادعایی تلاشهای مستمر ایران برای حفظ توافق فوقالذکر را علیرغم تحریکها و نقضهای مداوم آمریکا و ترویکای اتحادیه اروپا نادیده میگیرد و آن را به ادعایی خودسرانه و نادرست تبدیل میکند.
2. همانطور که در نامه 2 دسامبر 2024 ایران تاکید شده است، منشأ وضعیت فعلی برجام، خروج یکجانبه ایالات متحده در ماه مه 2018 و متعاقب آن ناتوانی ترویکا و اتحادیه اروپا در انجام تعهدات خود ذیل برجام است. قطعنامه 2231 شورای امنیت. آمریکا با خروج از این توافق که نقض آشکار تعهداتش بود، نه تنها پایه های برجام را سست کرد، بلکه تحریم های غیرقانونی و فلج کننده ای را نیز علیه ایران اعمال کرد. تحریم هایی که آشکارا با توافقنامه و قطعنامه 2231 مغایرت دارند. در حالی که تروئیکا مدعی پایبندی به تعهدات خود است، نتوانسته اقدامات موثری برای محدود کردن آثار این تحریم های غیرقانونی و تضمین بهره مندی ایران از مزایای تضمین شده تحت این توافق انجام دهد. .
3. ارجاع ترویکا به گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی، متن کامل را منعکس نمی کند و پایبندی ایران را نادرست نشان می دهد. همکاری ایران با آژانس حتی در مواجهه با فشارهای خارجی مانند تحریمهای یکجانبه آمریکا و انفعال تروئیکا که چالشهای بیسابقهای را ایجاد کرده است، همواره ثابت و شفاف بوده است. ایران مشمول سختترین رویههای راستیآزمایی و نظارت آژانس است. اقدامات جبرانی اتخاذ شده توسط ایران برگشت پذیر و مستقیماً با اصل تقابل برجام مرتبط بود. بنابراین، ادعای «عدم پایبندی» ایران در عین نادیده گرفتن کوتاهی ترویکا در انجام تعهداتش، غیرصادقانه و ریاکارانه است.
4. ارجاع تروئیکا به مکانیسم حل اختلاف برجام، با استناد به نامه مورخ 14 ژانویه 2020، در پاسخ به اقدامات متقابل اتخاذ شده توسط ایران از ماه مه 2019 به بعد، بی ربط است. این اقدام که شکایات مشروع ایران بر اساس ماده 36 را نادیده گرفت، اقدامی با حسن نیت نیست، بلکه یک مانور سیاسی با هدف انحراف توجه از عدم رعایت آن است. تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهداتش در واکنش به خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمهای غیرقانونی این کشور، پاسخی قانونی و مشروع بر اساس حقوق ایران بر اساس مواد ۲۶ و ۳۶ برجام بود. بنابراین، تلاش تروئیکا برای توجیه امتناع از اجرای تعهدات روز انتقال به عنوان پاسخی به اقدامات متقابل قانونی ایران غیرمنطقی و کاملا غیرقابل قبول است.
5. امتناع تروئیکا از لغو تحریمها در روز موسوم به «انتقال» (اکتبر 2023) و اعمال تحریمهای جدید در سال 2024 با بهانههای نامربوط، نقض آشکار تعهدات آن بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک و قطعنامه 2231 شورای امنیت است. این ادعا که این تحریمها کاملاً از برجام جدا شدهاند، از نظر قانونی بیاساس و غیرواقعی است. قطعنامه 2231 به صراحت همه اعضای برجام را ملزم می کند از اقداماتی که اهداف توافق را تضعیف می کند، خودداری کنند.
6. ادعای تروئیکا مبنی بر اینکه ایران “فرصت های سال 2022 را از دست داد” نادرست است و واقعیت مذاکرات را نادیده می گیرد. ایران با حسن نیت در مذاکرات وین شرکت کرد و انعطاف زیادی برای دستیابی به یک توافق متوازن نشان داد.
7. ایران به تعهدات خود بر اساس معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای که حق مسلم همه اعضا را برای توسعه، تحقیق، تولید و استفاده از انرژی هسته ای برای مقاصد صلح آمیز تضمین می کند، ادامه می دهد. هر گونه تهدیدی برای اجرای «مکانیسم ماشه» نه تنها بی ثمر خواهد بود، بلکه ایران با پاسخ قاطعی روبرو خواهد شد.
8. ایران متعهد به تعامل با حسن نیت و کاوش در تمامی کانال های دیپلماتیک برای رسیدگی به چالش های مشترک است. با این حال، ترویکا باید این واقعیت را بپذیرد که دیپلماسی معنادار مستلزم تقابل واقعی و احترام به تعهدات است.
در پایان این نامه آمده بود: اگر این مکاتبات به عنوان سند رسمی شورای امنیت ضبط و توزیع شود، ممنون می شوم.
منبع: خبرگزاری ایسنا
مطالب مرتبط
هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روزهای دوشنبه و سهشنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳)
ویدئو| گردش شبانه و قهوه نوشی وزیر خارجه ترکیه و ابومحمد الجولانی در دمشق
ویدئو| گردش شبانه و قهوه نوشی وزیر خارجه ترکیه و ابومحمد الجولانی در دمشق