وی در ابتدا فرا رسیدن ماه محرم را تسلیت گفت، سپس گفت: حضور مردم در پای صندوق های رای حماسی بود. آنها از حق تعیین سرنوشت خود استفاده کردند. این حضور پیروزی بزرگی برای ملت عاقل در ایران و شکستی برای ظلم کنندگان بود. این حماسه در حالی رخ داد که مردم ایران در معرض بمباران تبلیغاتی وحشیانه دشمن برای تحریم انتخابات بودند.
وی با اشاره به میزان مشارکت بالای مردم نسبت به مرحله اول انتخابات گفت: ظرف یک هفته میزان مشارکت مردم حدود 10 درصد افزایش یافت و باید از حضور مردم بزرگ ایران تشکر کنم. و پذیرش دعوت انقلابی مقام معظم رهبری. این افزایش قابل توجه است و نکاتی را نشان می دهد.
این حقوقدان از اعضای شورای نگهبان تایید کرد: رقابت های انتخاباتی به پایان رسیده است و از امروز باید شاهد حل مشکلات مردم توسط قوای سه گانه به ویژه قوه مجریه و رئیس جمهور منتخب باشیم. امیدواریم منتخبین قدر حضور مردم را بدانند و گام های مهمی در پیشبرد امور بردارند.
وی درباره پیام مشارکت نیز گفت: پیام مشارکت روشن است. مثل همیشه مردم پای صندوق های رای آمدند و از حق تعیین سرنوشت خود استفاده کردند. مردم همیشه پای کار رژیم و کشور خود ایستاده اند. این آرا حمایتی برای رئیس جمهور منتخب برای تصمیم گیری بهتر در عرصه های داخلی و بین المللی محسوب می شود.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین خاطرنشان کرد: انتخاب مردم دو معنا می تواند داشته باشد که یکی حضور برای استفاده از حق مشروع و قانونی خود است. هر فردی یک رای دارد که می تواند برای آینده خود، فرزندان و سرزمین خود استفاده کند. معنای دوم، آرایی است که می تواند از رئیس جمهور منتخب حمایت کند.
شورای نگهبان نگاه جناحی و فرقه ای ندارد
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه این گفت و گوی تلویزیونی گفت: همه اذعان دارند که مسابقات در مرحله اول و دوم جدی بود. شورای نگهبان در بررسی صلاحیت ها نگاه جناحی، فرقه ای و جمعی ندارد، بلکه نگاه تخصصی، تخصصی و حقوقی دارد. ما با عینک سیاسی به مردم نگاه نمی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: آنچه برای شورای نگهبان مهم است رعایت الزامات قانونی است. در انتخابات شورای اسلامی شرایط در قانون عادی ذکر شده است. اما در انتخابات ریاست جمهوری به دلیل جایگاه رئیس جمهور، قانون اساسی شرایطی را در اصل 115 ذکر کرده است.
اصل 115 قانون اساسی مقرر می دارد: «رئیس جمهور باید از بین روحانیون و سیاستمدارانی انتخاب شود که دارای شرایط زیر باشند: ایرانی الاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، خوش اخلاق، امانت و تقوا، مخلص معتقد به دین.» مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور.
تحنیف گفت: برخی از این عناوین ممکن است کیفی باشند; مثلاً شورای نگهبان در چه سطحی از مدیریت تلقی می شود؟ البته استاندارد بالایی محسوب می شود. قانون تشخیص این مشکل را به تیم تخصصی محول کرد. شورای نگهبان در سه چهار دهه گذشته چارچوب های مشخصی برای این موضوع تعیین کرده است.
وی بیان کرد: در سال های اخیر و در راستای سیاست های کلی انتخابات، شورای نگهبان با صدور مصوبه ای معیارها و ضوابط مدیریت مدبر بودن و سیاسی و مذهبی بودن را از جمله حداقل و حداکثر سن، حداقل مدارک تحصیلی مشخص کرد. ، و حداقل 4 سال سابقه اداری که در سطوح بالا گنجانده شده است.
این حقوقدان عضو شورای نگهبان با بیان اینکه در این دوره از انتخابات 80 نفر ثبت نام کردند، گفت: تمامی پرونده های مردم در دادگاه شورای نگهبان بررسی شد. استعلام های خلاف قانون از نهادهای مختلف به همراه مدارک ارائه شد و دفاتر و دفاتر آنها مورد بررسی قرار گرفت. اعضا به بیان نظرات خود پرداختند و در نهایت رای گیری به صورت مخفیانه انجام شد.
تهذیف گفت: 6 نفر که شرایط را داشتند به عنوان کاندید معرفی شدند و در انتخابات شرکت کردند. ما در بررسی صلاحیت ها دیدگاه حزبی و جمعی نداشتیم. البته پس از اعلام اسامی نامزدها، احزاب و گروه ها به حمایت از افراد پرداختند. ما فقط صلاحیت افراد را بررسی می کنیم، قانونی نداریم که افراد را از منظر جناحی بررسی کنیم.
ما از آرای مردم محافظت کرده ایم
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر صحت انتخابات گفت: گاهی ادعاهایی مبنی بر صحت انتخابات شنیده است. ما علاوه بر قانونی بودن باید حافظ آرای مردم باشیم. ما آرای مردم را از منظر قانونی مشروع می دانیم. این نظر همیشه وجود داشته است. این بار هم مشخص بود. شورای نگهبان ناظر بر انتخابات است و همواره از آرای مردم به عنوان حق آنان حمایت می کند.
وی افزود: ناظران انتخابات از ابتدای رای گیری تا پایان آن در پای صندوق ها حضور داشتند و بر شمارش آرا نظارت داشتند. صورتجلسه به امضای عوامل اجرایی و نظارتی رسید. روند شمارش آرای مردم تا رای نهایی رصد شد. چون یک رای برای ما مهم بود.
تنزیف با تاکید بر اینکه رقابت جدی بود و از آرای مردم صیانت شد، تصریح کرد: در این انتخابات نیز این پیام ابلاغ شد که شورای نگهبان مثل همیشه حافظ آرای مردم است.
برگزاری انتخابات در کمتر از 40 روز
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگر مجری این برنامه گفت: در قانون اساسی مواردی پیش بینی شده است که شامل غیبت رئیس جمهور می شود. در اصل 131 جزئیات نیز پیش بینی شده است که مهم است. البته علاوه بر زیرساخت های قانونی و قانونی، شرایط اجرای این گونه قوانین نیز باید فراهم باشد. رهبر معظم انقلاب در همان ساعات اولیه حادثه تاکید کردند که خللی در امور کشور و مردم ایجاد نخواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: ساعت یازده همان روزی که خبر شهادت رئیس جمهور اعلام شد، در خصوص تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با وزارت کشور جلسه ای داشتیم. بعدازظهر همان روز جلسه ای در شورای نگهبان تشکیل و با تاریخ پیشنهادی برگزاری انتخابات موافقت شد. بنابراین موارد از همان ساعات اولیه پیگیری شد. این نشان می دهد که کشور از ثبات، قدرت و اقتدار برخوردار است.
تهذیف همچنین بر این نکته تاکید کرد: بازگشت به آرای مردم در کمتر از 40 روز نشان می دهد که رای مردم نیز اهمیت دارد. در این مدت کوتاه تمامی موارد و مراحل قانونی با دقت اجرا شد. اگر میخواستیم انتخابات را در شرایط عادی برگزار کنیم، باید از ماهها قبل هماهنگیهای لازم صورت میگرفت. خوشبختانه در این مورد همه چیز طبق برنامه پیش رفت و اکنون رئیس جمهور جدید مشخص است.
در اسرع وقت صحت انتخابات را بررسی کنید
سوال بعدی مجری برنامه درباره صحت و سقم مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری بود که سخنگوی شورای نگهبان پاسخ داد: طبق قانون بعد از انتخابات کاندیداها و مردم این فرصت را دارند که در صورت داشتن خبر به ما اطلاع دهند. تا صحت انتخابات را بررسی کنیم و این موضوع در مرحله اول انجام شده است. مردم گزارش موثری ارسال نکردند، البته مواردی هم بود که در روز رای گیری به آن رسیدگی شد.
وی خاطرنشان کرد: اکنون مراحل بررسی صحت و سقم انتخابات در حال انجام است. امیدواریم هر چه زودتر به ثمر بنشیند. تلاش ما بر این است که اگر کاندیداها و افراد امتیاز خاصی دارند، آنها را دریافت و تایید و در نهایت انتخابات را تایید و اعلام کنیم.
تنزیف بر این نکته تاکید کرد: گزارش هایی که دریافت می کنیم باید مستند باشد تا قابل پیگیری باشد. ممکن است گزارش هایی وجود داشته باشد، اما نتیجه انتخابات را تغییر نخواهد داد. گاهی تخلفاتی صورت می گیرد که ممکن است به قوه قضائیه ارجاع شود و با متخلف برخورد شود اما ربطی به آرا و نامزدهای انتخابات ندارد.
این عضو حقوقی شورای نگهبان گفت: اکثر شکایاتی که در روز انتخابات به ما رسیده بود در همان روز پیگیری و رفع شد. مثلاً در یکی از شعبه های انتخاباتی تابلوهای تبلیغاتی وجود داشت و برای حذف آن تابلوها ارتباط و پیگیری صورت گرفت. ما هنوز با گزارش مؤثری که در نتیجه انتخابات تغییر ایجاد کند، مواجه نشده ایم.
اجرا پس از صدور گواهی انجام خواهد شد
سخنگوی شورای نگهبان همچنین اعلام کرد: پس از تایید صحت انتخابات توسط شورای نگهبان، اعتبارنامه ریاست جمهوری توسط اعضای شورای نگهبان صادر می شود. اعضا این گواهی را امضا و برای رهبر معظم انقلاب ارسال می کنند. پس از صدور استوارنامه، مراسم تحلیف ریاست جمهوری برگزار و دفتر رهبر معظم انقلاب تاریخ آن را اعلام خواهد کرد.
وی افزود: شروع دوره ریاست جمهوری از روز اجرای آن خلاف قانون است. چهار سال از آن روز آغاز خواهد شد. مرحله بعدی ادای سوگند است که رئیس جمهور طبق اصل 121 قانون اساسی باید در شورای اسلامی حضور یابد و با حضور اعضای شورای نگهبان و رئیس قوه قضائیه سوگند یاد کند. البته مقامات داخلی و خارجی نیز می توانند در این مراسم شرکت کنند.
طحانزیو در مورد مأموریت توضیح داد: منظور از وکالت، صحت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری برای رئیس جمهور منتخب است. نام رئیس جمهور منتخب، تعداد آرای وی و تعداد کل آرا در آن سند ذکر شده است.
نظارت مردمی بر انتخابات
سخنگوی شورای نگهبان گفت: در ستاد مرکزی بر انتخابات 6 کارگروه که تمامی استانداری ها را پوشش می داد، نظارت داشتیم. تمامی گزارش های دریافتی بلافاصله در این کارگروه ها پیگیری شد. شورای نگهبان ظرفیت پذیرش حدود 300 هزار ناظر احتمالی را دارد و در هر انتخابات از آنها استفاده می کند.
وی افزود: در این مدت در هر شعبه سه چهار ناظر داشتیم که از طبقات، سن و جنس متفاوت بودند. مردم در ایران سازمان دهندگان و ناظران انتخابات هستند. هیچ کدام در شورای نگهبان و وزارت کشور کار نمی کنند که مصداق حکومت مردمی است.
تهذیف گفت: نمایندگانی از نامزدها نیز در شعب اخذ رای حضور داشتند. نمایندگان کاندیداها در ستاد نظارت بر انتخابات حضور داشتند.
وی همچنین درباره سامانه «نظارت مردمی» توضیح داد: همچنین مردم می توانند در صورت مواجه شدن با مشکل یا مشکل، گزارش خود را در روز انتخابات برای ما ارسال کنند. گزارش ها پیگیری شد و به سرعت حل شد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به سوالی مبنی بر تاریخ تکمیل تشکیل شورای سه گانه گفت: اجرای انتخابات توسط وزارت کشور و با نظارت شورای نگهبان انجام شد و شورای سه گانه در شورای نگهبان بود. فرآیند اجرا به موضوع اصل 131 قانون اساسی هماهنگی کلان رسیدگی می کند و طبیعی است که این شورا تا آخر ادامه داشته باشد و روند انتخابات به معنای تایید صحت انتخابات توسط شورای نگهبان است.
تهذیف در توصیه به کاندیداهای انتخاباتی و حامیان آنها گفت: به فرموده رهبر انقلاب، انتخابات با سرعت لازم و با اطمینان کامل برگزار شد و امروز رقابت باید به دوستی تبدیل شود و این عزیزان باید به آن توجه کنند. منافع ملی و پیشرفت کشور را در نظر گرفته و مشکلات مردم به ویژه در دستور کار قرار دادن مسائل اقتصادی، دست به دست هم دادن و کمک به یکدیگر در این مسیر و برداشتن گام های موثر در خدمت به این مردم شایسته.
سخنگوی شورای نگهبان در خاتمه از مردم، کاندیداها و حامیان آنان که گرم کننده انتخابات بودند تشکر کرد و از عوامل اجرایی و نظارتی و تمامی نهادها و سازمان هایی که در برگزاری انتخابات نقش داشتند تشکر کرد. انتخابات دو مرحله ای و همچنین نهادهای انتظامی و امنیتی.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)
آیتالله علمالهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد