این رمان تابلویی زنده و گویا است که چهره جامعه اسلامی آن زمان را نشان می دهد. در چنین دوران سیاهی، امام علی بن الحسین (علیه السلام) باید به نام ادای وظیفه امامت، زمام امور را به دست می گرفت و اسلام را از سقوط حتمی و حتمی نجات می داد. فاصله اسلام تا مرگ و هلاکت یک قدم بیشتر نبود و در و دیوار کشور اسلامی از ظلمت گناه سیاه شد و یکدفعه به جاهلیت برمی گشت و بت می شد. مکان انتخاب شده برای نمازگزاران به خدا سوگند مساجد بت و ظلم می شوند و ظلم بر عدالت چیره می شود. تمام قدرت در دست اسلام ستیزان بود و جوانان را می زدند و پیش می رفتند. امام سجاد (علیه السلام) در چنین شرایط سخت و خطرناکی باید به میدان نبرد فرود آمده و با همه انحرافات و انحرافات مبارزه کند.
از آنجایی که امام چهارم در عصر ظلم و ستم زندگی می کرد و نمی توانست مفاهیم مورد نیاز خود را به صراحت و روشن بیان کند، از روش تبلیغ استفاده کرد. نگاهی به این خطبه ها نشان می دهد که امام در پند و اندرز و موعظه به مردم از روشی بسیار حکیمانه و هوشمندانه استفاده می کرده است و این بهترین راه برای رساندن عقاید و اندیشه های صحیح اسلامی است. در آن شرایط بود، زیرا این بحث ها علیرغم تأثیرگذاری، نتیجه سیاسی و مخالف نظام بود، اما حساسیت دولت را بالا نمی برد.
چهره مظلوم و لال و وارونه و تسلیم شده ای که از امام سجاد ساخته اند کاملاً خلاف واقعیت است. چهره واقعی امام سجاد علیه السلام چهره مبارز خستگی ناپذیری است که سازش و آشتی نمی کند، راه ها را با تمام برنامه ریزی و دقت انتخاب می کند و با این راه ها به سوی اهداف پیش می رود، بی آنکه. خودش را خسته می کند یا خسته می شود. دشمن خسته است. نتیجه این شد که سرانجام دشمن شکست خورده – رژیم بنی امیه – در حالی که کاری از دستش برنمی آمد، پس از یک زندگی پر برکت و پر از مبارزه و مجاهدت، شروع به مسموم کردن امام سجاد و مسموم کردن او و این امام بزرگوار و عزیز کرد. قدیس از سر تا پا نور پروردگار را زیارت کرد و به عالم مقدس و الهی پرواز کرد. این خلاصه ای از زندگانی امام سجاد است.
ویژگی های امام سجاد علیه السلام
عقاید امام سجاد (علیه السلام).
امیرالمؤمنین علیه السلام در نماز صبح می فرماید: «یا من قلوب علی فطرتاً; تو سند وجودت هستی.»
حضرت سجاد نیز در دعای ابوحمزه سوملی می فرماید: من برایت نان آوردم و دوستت داشتی و به من اعتبار دادی و اگر مال ما نبودی من خود تو را می شناختم و ارجاع می دادی. خودت به من دادی و مرا نزد خود خواندی و اگر نبودی تو را نمی شناختم.
این گونه سخنان به نهایت ایمان می رسد و این همان ایمان بدیهی است که امیرالمؤمنین می فرماید: اگر می شد خدا را با این چشم ظاهری دید و دیدم، بر یقین من نمی افزود که اکنون حق داشتن ذات مقدس را دارند.
شناخت امام سجاد علیه السلام.
اگر حضرت على علیه السلام فرمود: هر چه مى خواهى از من بخواه که به خدا سوگند من از همه حوادث تا روز قیامت آگاهم، سجاد نیز مى گوید: اگر نمى ترسیدم که مردم دروغ گویند. در ما غلو می کردی و تا روز قیامت حوادثی پیش می آمد».
تقوای امام سجاد علیه السلام.
علی (علیه السلام) می فرمود: اگر خداوند هفت ناحیه را در حالی که زیر آسمان بودیم به ما می داد، علی در الواح ما را نافرمانی نمی کرد. به خدا سوگند اگر تمام هستی را به من می دادند تا مورچه ای را سرکوب کنم و پوست مورچه را بی دلیل از دهانش بردارم، این کار را نمی کنم.
امام زین العابدین نیز فرمودند:
نافرمانی خدا و تو مظهر این عشق مادام العمر به شیوه ای جدید
اگر عشق نشان نمی دهید، عشق، عشق، اطاعت کنید
شما در برابر خدا گناه می کنید و ادعا می کنید که او را دوست دارید، این ادعا از نظر من یکی از عجیب ترین چیزهاست، اگر واقعاً خدا را دوست داشتید، از او اطاعت می کردید، زیرا معشوق همیشه از محبوب اطاعت می کند.
امام سجاد علیه السلام در این اشعار می فرمایند محال است که به خدا معصیت کنم چون او را دوست دارم.
عبادت امام سجاد علیه السلام.
درباره امیرالمؤمنین علیه السلام گفته شده که روزها به ایجاد باغ و نهر برای فقرا و نیازمندان مشغول بود و تا صبح عبادت می کرد. در مورد حضرت سجاد هم همینطور بود که چقدر باغ و کانال برای دیگران ساخت یا ایجاد کرد. عبادت و سجده او به حدی بود که او را زین العابدین و فرش می نامیدند.
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که در قیامت خطاب می کند: زین العابدین کجاست؟ و می بینم که پسرم علی بن الحسین جواب می دهد و می آید.
امام باقر (علیه السلام) می فرمایند: می دیدم که پای پدرم از زیاده روی در عبادت ورم کرده و صورتش زرد شده و گونه هایش زخمی شده و محل سجده اش پر از خاک شده است.
سخاوت امام سجاد (علیه السلام) و فتوای ایشان و مهربانی ایشان.
در تاریخ آمده است که یکی از وظایف امیرالمؤمنین علیه السلام اداره مستمندان در خفا بود. امیرالمومنین(ع) شب هنگام غذا و لباس و هیزم به خانه فقرا می برد و این بیچاره ها حتی نمی دانستند چه کسی اداره می کند. تاریخ نویسان نیز می دانند که امام سجاد علیه السلام چنین بوده است.
راوی می گوید: نزد امام صادق (علیه السلام) بودیم که در مورد جانشینان علی (علیه السلام) صحبت کرد و گفته شد: هیچکس حق ندارد جای امیر را بگیرد. هیچکس بیشتر از علی بن الحسین علیه السلام که صد خاندان داشت شبیه امیرالمؤمنین علیه السلام نبود. ممکن است هزار رکعت نماز شب بخواند.
از اهل سنت نقل شده است که وقتی امام سجاد (علیه السلام) به شهادت رسید، معلوم شد که مخفیانه صد خانواده را اداره می کند.
زهد امام سجاد علیه السلام.
اگر حضرت علی (علیه السلام) به تمام معنا زاهد بود، جز خدای سبحان به پول و احدی کاری نداشت. امام سجاد علیه السلام نیز همینطور. از این رو به یاران خود دستور داد: ای اصحاب، ای برادران، در آخرت بر شما باد، اما در دنیا با ما نباشید که من به آنها و آنها وفادارم. جهان یک پل است، عبری ها و تاماریس ها. گفت: بر امواج دریا بنا می کنم؟ به دنیا هجوم خواهی برد و وارد آن نخواهی شد.
«دوستان من، شما باید مراقب آخرت باشید، زیرا به این دنیا علاقه مندید و به آن چسبیده اید، مگر نشنیده اید که عیسی به شاگردانش گفت: دنیا پلی است پس از آن عبور کن و آن را تعمیر نکن که بر امواج آب خانه می سازد، پس به آن نچسبید.
شجاعت امیرالمومنین علیه السلام
شجاعت حضرت علی (علیه السلام) چه در خصوص و چه در آشکار مشهور است. اگر به سخنان امام سجاد (علیه السلام) در مجلس ابن زیاد و در مجلس یزید به ویژه خطبه آن بزرگوار در مسجد دمشق بنگریم، شجاعت این بزرگوار نیز خواهد بود. آشکار شود. برای ما روشن است.
امیرالمؤمنین علیه السلام شجاعت خود را در میدان برای افرادی چون عمرو بن عبدود و مرحب خیبری و فرزند عزیزش امام سجاد در مجلس ابن زیاد و مجلس یزید و منبر در شام به کار بردند. مسجد.
سیاست امام سجاد علیه السلام.
امیرالمؤمنین به اذعان همه مورخان اهل سنت و شیعه، ولی امر اسلام بود و نظر و تدبیر ایشان بسیار مفید بود، چنان که عمر بیش از هفتاد بار گفت: اگر علی نبود، می داشتی. عمر، یعنی: اگر علی نبود، عمر هلاک می شد.
امام سجاد (علیه السلام) سی و پنج سال پیشوای شیعیان بود. مورخان معتقدند تدبیر امام سجاد مدینه و بسیاری از شیعیان را از دست افرادی چون یزید و عبدالملک مروان نجات داد.
خواب امام سجاد علیه السلام
از امیرالمؤمنین علیه السّلام حدیثی نقل شده که فرمود: از کنار احمقی گذشتم که مرا دشنام می داد. به او اعتنایی نکردم که گویی چیزی نگفته است از امام سجاد نیز روایت شده است که فرمودند: «از کنار کسی گذشتم که از من بد گفت، اگر راست می گویی». خدای متعال مرا بیامرزد و اگر دروغگو باشی خدا تو را بیامرزد!»
تواضع امام سجاد علیه السلام.
علی علیه السلام با فقرا می نشست و با آنان غذا می خورد و از آنان دلجویی می کرد و با آنان مهربانی می کرد و به آنان پناه می داد و برای آنان کار می کرد و پناه می داد و به آنان دستور می داد.
مورخین متفق القول هستند که امام سجاد علیه السلام دوست داشت فقرا و یتیمان و نیازمندان بر سر سفره خود بنشیند و با آنان بنشیند و برای آنان غذا تهیه کند و حتی در دهان آنان غذا بگذارد.
فصاحت و بلاغت در کلام امام سجاد علیه السلام.
فصاحت یعنی خوب گفتن و طعنه و کنایه و مثال زدن. فصاحت گفتار نیکو گفتار نیک و پرهیز از گفتار طولانی و بیهوده است. فصاحت امیرالمؤمنین علیه السلام را همگان می شناسند چنانکه در مورد نهج البلاغه گفته شد:
زیر کلام خالق و بالاتر از کلام مخلوق; از کلام خالق پایین تر و از کلام مخلوق بالاتر است.
امام سجاد (علیه السلام) تمام کتاب السجادیه را به جهانیان هدیه کرد. کتابی مثل آن هرگز نیامده و نخواهد آمد. کتابی که علاوه بر نماز، معارف اسلامی، سیاست اسلامی، اخلاق اسلامی، جوامع اسلامی، صالحان شیعیان، صالحان اهل بیت، نقد ظلم و ستمگران، امر به حق و حق و در نهایت را آموزش می دهد. دوره معارف اسلامی کتابی که محققین آن را «خواهر قرآن»، «انجیل اهل بیت»، «زبور محمد» نامیدهاند. کتابی که احمق با شیوایی مدعی شد که می تواند بیاورد چون قلمی در دست گرفت، اما نتوانست، مشت زد و مرد.
جهاد امام سجاد علیه السلام.
حضرت علی (علیه السلام) بزرگترین مجاهد اسلام است که توانست اسلام را از دست کفار و مشرکان نجات دهد. اما فرزندش امام سجاد (علیه السلام) در کربلا کشته نشد، بلکه حضور و بقا و اسارت او دلیل بر بقای اسلام بود. قیام اباعبدالله الحسین (علیه السلام) درختی بود که در کربلا کاشته شد و سیراب شد و میوه داد و امام سجاد (علیه السلام) و زینب کبری آن را حفظ کردند.
تدبیر امام سجاد در اسارت و گریه های امام سجاد در مدینه و نوحه و مناجات در طول سی و پنج سال سخنرانی ایشان در دوران جهاد بسیار مفید و مثمر ثمر بود. تحلیل سیاسی تاریخ نشان می دهد.
عفو و جوانمردی امام سجاد علیه السلام.
اگر تاریخ از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل می کند که چگونه از ابن ملجم عنایت کرد و چون ظرف شیری برای او آورد، نیمی از آن را خورد و نصف دیگر را برای او فرستاد. اوامر و دستورات فراوانی در آن به چشم می خورد از امام سجاد نیز روایت شده است که والی مدینه را که قلب امام سجاد را خون کرده بود، به دستور عبدالملک برکنار شد درخت و مردم هنگامی که امام سجاد (علیه السلام) آمد و به او دشنام داد، یارانش را صدا زد و دستور داد که به او توهین نکنند! پس امام سجاد نزد او رفت و از او دلجویی کرد و به عبدالملک مروان نزدیک شد تا او را از این ذلت نجات دهد.
آن فرماندار معزول می گفت از علی بن الحسین و یارانش می ترسم، زیرا من به آنها ظلم بسیار کرده ام.
منتخبی از نوحه های شهادت امام سجاد (علیه السلام)
دونه دونه زجام یادگار شما/محمود کریمی
مجموعه بهترین سجده ها/ محمدرضا طاهری تعطیل شد
مدت هاست که در بین راه جان خود را از دست داده است/سیدمهدی میرداماد
ای فرش ها به گوش فرشتگان دعای تو / میثم مطیع است
تهیه کننده: حسام الزبیراوی
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
افغانستان و ایران تفاهمنامه اتصال شبکههای اینترنت امضا کردند
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)