به گزارش خبرنگار مهر، یکی از سخنان اصلی و تکراری مسعود پزشکیان در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری «کمک گرفتن از کارشناسان و متخصصان در تصمیم گیری» بود. پس از انتخاب پزشکیان به عنوان رئیس دولت چهاردهم، گمانه زنی های زیادی در فضای مجازی و افراد مختلف درباره انتخاب دولت مطرح شد.
محمدجواد ظریف که از سوی پزشکیان به عنوان رئیس شورای راهبری چهاردهمین دوره انتقالی دولت منصوب شده بود، طی روزهای گذشته درباره سازوکار و معیارهای انتخاب دولت توضیح داد: ما به حضور جامعه مدنی به شدت معتقدیم. ” در روند تشکیل دولت معتقدیم که نهادهای مختلف جامعه مدنی، انجمن های علمی، دانشگاه ها و اتحادیه ها باید در این روند حضور داشته باشند.
وی با بیان اینکه شورای انتقالی چهاردهم ضوابط لازم را برای داوطلبان عضویت در شورای دولت تعیین کرد، از ارسال این ضوابط به انجمن های علمی، اتحادیه های صنفی، احزاب و چهره های مختلف خبر داد.
رئیس ستاد راهبری چهاردهمین دوره انتقالی دولت دیروز (سه شنبه 5 تیرماه) گزارشی از سازوکار و روند انتخاب اعضای دولت ارائه کرد و گفت: درخواستی برای درخواست های شخصیت های ملی، احزاب، علما، و محققان انجمن های تجاری و بخش خصوصی برای معرفی نامزدهای عضویت در دولت، 14 نفر ارسال شدند، پاسخ ها دریافت شد و ما منتظر بقیه پیشنهادات هستیم.
موضوع استفاده از توانمندی های مجامع علمی در برنامه چهارم و پنجم توسعه کشور نیز مورد تاکید قرار گرفت، اما تاکنون از این توانمندی ها به درستی استفاده نشده است.
دکتر علی ایرانمنش دبیر کمیته انجمن های علمی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر با تایید استفاده از نظرات مجامع علمی در انتخاب کابینه گفت: هفته گذشته دفتر رئیس جمهور منتخب احضار و درخواست شد. فهرستی از انجمنهای علمی که طی دو سال گذشته ردهبندی A و B را دریافت کردهاند، اطلاعات کامل 108 انجمن علمی و همچنین اطلاعات تماس روسای این انجمنها به دفتر رئیس جمهور منتخب ارسال شده است.
موضوع استفاده از نظرات مجامع علمی برای تعیین هیات وزیران در فضای مجازی نیز بازتاب داشت و برخی از اعضای انجمن های علمی با این موضوع تعامل داشتند.
البته سال گذشته در روند تدوین قانون برنامه هفتم توسعه، نظرات مجامع علمی به مرکز پژوهش ها در مجلس نمایندگان اعلام شد و همچنین در خردادماه سال گذشته جلسه همفکری با حضور نمایندگان چهار انجمن علمی در این جلسه بر بهره مندی از توانمندی های مجامع علمی تاکید شد و عنوان شد با وجود توانمندی های این نهاد، مشارکت آن در نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری مغفول مانده است.
و همچنین دکتر پیمان صالحی. معاون پژوهشی وزارت علوم و رئیس کمیته انجمن های علمی پیش از این از ارسال نامه وزیر علوم به معاون اول رئیس جمهور برای استفاده از انرژی های انجمن های علمی خبر داده بود (اینجا را ببینید) و گفت: این کتاب از سوی معاون اول رئیس جمهور به وزرا و استانداران ارجاع شده است در حال حاضر دستگاه ها با ما به توافق رسیده اند که در خصوص … چندین مشکل و انجمن های نوع الف و ب برای آنها در نظر گرفته شده است.
شاید امروز که برای انتخاب کابینه دولت با مجامع علمی مشورت می شد، نتیجه همین تلاش ها بود و اکنون نظرات مجامع علمی در سطح انتخاب کابینه دولت رسماً نظرسنجی شده است.
انجمن های علمی نهادهای مستقلی هستند که توسط جامعه آگاه و داوطلبانه اعضای یک حوزه علمی ایجاد می شوند تا بتوانند با تعامل آزاد، سنجیده و غیر مسلطانه، زمینه لازم را برای پیشرفت علم، سازماندهی و ارتقای جمعی یا اخلاقی ایجاد کنند. اصول و قواعد فعالیت و ارتباط علم و ارائه عمل در آن زمینه علمی.
تاریخچه جوامع دانش آموخته به اوایل قرن هفدهم باز می گردد. تأسیس انجمن سلطنتی بریتانیا در سال 1660 میلادی، آکادمی علوم شوروی در سال 1725 میلادی و آکادمی علوم آمریکا در سال 1863 میلادی نمونه هایی از انجمن های علمی تشکیل شده در کشورهای توسعه یافته هستند. در ایران سابقه تشکیل انجمن های علمی به تشکیل «انجمن فیزیک و شیمی ایران» در سال 1310 هجری شمسی برمی گردد که با گردآوری تعداد کمی از فیزیکدانان در آزمایشگاه فیزیک دانشکده علوم تأسیس شد. علوم فرهنگستان عالی علوم، اما فعالیت آن اندکی بعد متوقف شد. در حدود سال 1320 انجمن مهندسان ایران، کانون وکلا و انجمن مامایی ایران نیز فعالیت خود را آغاز کردند.
انجمن های علمی مانند A جامعه علمی مستقل از دولت در زمینه های علمی پژوهشی در سطح ملی و بین المللی، همکاری با نهادهای اجرایی، علمی و پژوهشی، ارزیابی، بررسی و اجرای طرح ها و برنامه های مرتبط با آموزش و پژوهش، برگزاری همایش ها و نشست های علمی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی انتشار کتب و نشریات علمی، مشاوره علمی تخصصی، ارتباط با مراکز علمی و تحقیقاتی خارج از کشور و غیره. اما مهمتر از همه؛ ماموریت اصلی این نهادها استفاده از خرد جمعی برای توسعه علم و فناوری با هدف توسعه همه جانبه کشور است..
امید است روش جدید انتخاب کابینه دولت در ایران و علاقه مندی مجامع علمی برای مشورت با رئیس جمهور زمینه را برای انتخاب افراد شایسته و زمینه ساز پیشرفت علم و فناوری در ایران فراهم آورد. کشور.
parseek به نقل از یستا
مطالب مرتبط
افغانستان و ایران تفاهمنامه اتصال شبکههای اینترنت امضا کردند
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)