مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

دولت روحانی اقتصاد را ویران کرد به روایت آمار و ارقام

تبلیغات بنری

به گزارش سایت یستا، روزنامه کیهان در ستون ویژه خبری خود نوشت: آیا مردم فرم و عملکرد حسن روحانی را فراموش کرده اند یا فراموش کرده اند که در دوران تدبیر و امید چه بر سر اقتصاد آمده است؟ یا ممکن است مردم وفادار و آگاه ایران دوباره دچار یک خطای راهبردی شوند؟

روزنامه وطن الیوم با طرح این سوال و با اشاره به مواضع اخیر روحانی مبنی بر حرکت رو به جلو نوشت: با نگاهی ساده به آمار می توان به رشد چشمگیر نقدینگی و پایه پولی در دولت دوازدهم پی برد. عبدالله. ناصر همتی در بانک مرکزی از دیدگاه روحانی این اتفاق برای روش مدیریت پولی افتاد و دولت دوازدهم کسری بودجه خود را با استقراض گسترده از بانک مرکزی تامین کرد که باعث افزایش شدید پایه پولی نقدینگی و در نتیجه افزایش شدید شد. تورم. از این رو برخی به طعنه گفتند تنها جایی که در دولت دوازدهم رونق گرفت چاپخانه بانک مرکزی بود.

مقایسه آمار رشد پولی و نقدینگی در دو ماهه اول دولت سیزدهم با دوره مشابه در دوره همتی نشان از موفقیت بانک مرکزی دولت سیزدهم در کنترل رشد این شاخص پولی در حالی است که نقدینگی رشد کرده و در دوران عبدالناصر همتی و غیره تحت نظر روحانی رشد چشمگیری داشت. کشور همچنان در حال پرداخت زیان های آن دوره سیاه اقتصادی است.

همچنین تحقیقات نشان می دهد که نقدینگی در سال اول دولت روحانی از مرداد 1400 تا فروردین 1401 تقریباً 31 درصد افزایش یافته است(93).

درآمد سرانه در ایران طی هشت سال دولت تدبیر-عمید به شدت کاهش یافت. ثبت بیشترین درآمد سرانه در کشور به سال 1392 برمی گردد که سهم هر ایرانی از تولید ناخالص داخلی کشور 7 میلیون و 370 هزار تومان بود اما پس از آن شاهد کاهش درآمد سرانه در کشور بودیم. به طوری که برآوردهای مرکز پژوهش های شورا حاکی از آن است که درآمد سرانه کشور در سال 1397 به پایین ترین سطح خود رسیده و به 4 میلیون و 870 هزار تومان رسیده است.

نقطه قوت ادعایی که در سال های 92 و 96 آرای حسن روحانی را به دست آورد و خود او همواره بر آن بوده است، دانش زبان دنیا و نوید روابط اقتصادی و سیاسی با دنیاست، اما او دولت در این زمینه شکست خورد. در حوزه اقتصاد شده است. شاهد این مدعا حجم سرمایه گذاری خارجی از نظر بانک مرکزی است. اگرچه حجم سرمایه گذاری خارجی در سال های 90 و 91 در اوج تحریم های نفتی و هسته ای بیش از 4 میلیارد دلار در سال بود، اما پس از برنامه جامع اقدام مشترک روند نزولی را آغاز کرد و در سال 95 به 3 میلیارد و 223 میلیون دلار رسید. . دلار و در سال 96 به 2 میلیارد دلار کاهش یافت و به یک میلیارد و 430 میلیون دلار رسید. در سال 2018، این رقم به یک میلیارد دلار ناامید کننده رسید.

یکی از وعده‌های دولت روحانی کاهش پایدار تورم بود، اما بی‌توجهی دولت به اصلاحات اساسی در ساختارهای اقتصادی باعث شد تا دولت روحانی بیشترین تورم را در دو دهه گذشته به ثبت برساند. نرخ تشکیل سرمایه در ادبیات اقتصادی به عنوان یکی از مهمترین الزامات رشد تولید و رونق اقتصادی شناخته شده است.

آمارهای بانک مرکزی حاکی از آن است که تشکیل سرمایه در دولت روحانی نه تنها افزایش نیافت، بلکه با کاهش چشمگیر و پی در پی مواجه شد. نرخ تشکیل سرمایه در سال 2018 منفی 5.9 درصد بوده است. این میزان در سال 2013 و قبل از توافق هسته ای 7.8 درصد بوده است.

اگر نگاهی به شاخص های نابرابری بیندازیم، ضریب جینی به عنوان یکی از معیارهای سنجش، گواه عملکرد نامطلوب دولت حسن روحانی است. موضوع شکاف طبقاتی در دهه 90 با اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها و تبدیل یارانه های غیرمستقیم به یارانه مستقیم در کنار اقداماتی مانند مهریه مسکن و حق مالکیت تا حدودی بهبود یافت تا جایی که میانگین ضریب جینی به 36 رسید. درصد تا سال 2019، اما با روی کار آمدن دولت، ضریب جینی روحانی هر سال با روندی افزایشی افزایش یافت و به رکورد 40 درصد رسید. این دومین باری بود که ضریب جینی پس از انقلاب از 40 درصد گذشت.

بر اساس گزارش های مرکز پژوهش های شورا، خط فقر یک خانواده چهار نفره در تهران بین سال های 92 تا 98 از یک میلیون و 700 هزار تومان به 4 میلیون و 500 هزار تومان رسیده است، یعنی به دلیل نوسانات ارزی، خط فقر 165 درصد افزایش یافته است. با توجه به شرایط کرونا، پیش‌بینی می‌شود که خط فقر در سال ۲۰۱۹ بیشتر شود.

در پایان دولت روحانی، حجم بدهی دولت به بانک‌ها به ۵۴۹ درصد و حجم بدهی بخش خصوصی به بانک‌ها ۴۷۱ درصد افزایش یافت. در دولت روحانی نه تنها خرید مسکن بلکه اجاره واحد مسکونی برای قشر زیادی از مردم مطلوب بود. کارشناسان علت اصلی را افزایش 700 درصدی قیمت مسکن به دلیل توقف تولید و عرضه مسکن مهریه و بی توجهی دولت به مسکن مهر می دانند.

تبلیغات بنری

jahannews به نقل از یستا