مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

درباره فلج خواب چه می‌دانیم؟

تبلیغات بنری

به گزارش سایت یستا که به نقل از بهداشت نیوز، احتمالا تا به حال با کلمه شانس شما برخورد کرده اید. حالتی که در رؤیاها و تصورات رایج رخ می دهد و با مسائل دنیوی مانند وجود ارواح شیطانی، شیاطین و غیره مرتبط است.

اما در زبان علمی به این حالت «فلج خواب» می گویند. در این حالت فرد در خواب است اما از محیط اطراف خود کاملاً آگاه است در این صورت احساس می کند چیزی او را تحت فشار قرار داده یا خفه می کند.

در واقع فلج خواب با احساس ترس و توهم همراه است.


اگرچه این وضعیت خطرناک نیست، اما می تواند فرد را بسیار مضطرب کند یا باعث نارکولپسی شود – وضعیتی که در آن بیمار مبتلا به یک اختلال عصبی چندین بار در روز به خواب می رود.

فلج خواب چیست؟

حال سوال این است که چرا دچار فلج خواب می شویم؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که این حالت زمانی اتفاق می افتد که انسان بخواهد از حالت بیداری به خواب و از خواب به بیداری برود.

هنگامی که فردی ناگهان از خواب REM بیدار می شود، مغز او فعال است، اما بدن هنوز در فاز REM است و در نتیجه فلج خواب می شود.

در این حالت، فرد توانایی صحبت کردن، حرکت دادن دست ها، پاها، انگشتان، پلک ها و سایر اعضای خود را برای چند ثانیه یا چند دقیقه از دست می دهد. به عبارت دیگر تمام اعضایی که تحت کنترل اختیاری فرد قرار داشتند برای مدتی فلج می شوند.

برخی از افرادی که از فلج خواب رنج می برند، خواب می بینند یا چیزهایی می بینند که واقعی نیستند و در واقع توهم هستند.

به گفته محققان، حدود 75 درصد از موارد آپنه خواب با توهم همراه است. در این حالت ممکن است فرد دچار مشکلات تنفسی، فشار قفسه سینه، ترس، وحشت و درماندگی شود.

فلج خواب معمولاً در مردان و زنان به طور مساوی رخ می دهد، معمولاً برای اولین بار در نوجوانی یا اوایل جوانی رخ می دهد و می تواند در دهه 30 و 40 سالگی عود کند.

از نظر سنی، این حالت معمولا در دوران بلوغ شروع می شود و اغلب در سنین 20 تا 30 سالگی افزایش می یابد.

هنگامی که در حالت فلج خواب هستید، ممکن است با موقعیت های مختلفی روبرو شوید که در زیر به آنها خواهیم پرداخت:

1- توهمات مزاحم: در این حالت فرد حضور فرد خطرناکی را در اتاق و نزدیک خود احساس می کند.

شنیدن صداهای باز و بسته شدن درها، بالا و پایین رفتن از پله ها یا احساس اینکه شخص دیگری مانند یک روح در اتاق سرگردان است از جمله این توهمات است.


2- توهم فشار قفسه سینه و کابوس: در این حالت احساس خفگی می کنید یا شخصی روی سینه شما نشسته است.

احساس فشار روی قفسه سینه، خفگی، مشکل در تنفس، یا احساس آزار جنسی توسط یک فرد مرموز. معمولاً در این حالت فرد احساس می کند در حال مرگ است.

3- توهمات حرکت دهلیزی (VM): در این حالت فرد تمایل به پرواز یا ترک بدن را احساس می کند. احساس سرگیجه، افتادن، آویزان شدن، پرواز کردن، احساس خارج از بدن و غیره شرایطی هستند که ممکن است فرد دچار آن شود.

حملات خواب، الگوهای خواب نامنظم، شرایط روانی مانند استرس یا اختلال دوقطبی، خوابیدن با معده بالا و سابقه فلج خواب از جمله عوامل مرتبط با فلج خواب هستند.

روش های درمان فلج خواب

برای درمان این عوارض، نظارت بر بهداشت خواب می تواند تا حدودی به عنوان یک ابزار کنترل عمل کند.

خواب کافی، کاهش استرس به خصوص قبل از خواب، پرهیز از خوابیدن به پشت و مراجعه به پزشک در صورت مکرر فلج خواب از راه های درمان فلج خواب است.

تبلیغات بنری

jahannews به نقل از یستا