مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

درباره سامانه ضدموشکی «تاد» (THAAD) + تاریخچه، عملکرد و ساختار

تبلیغات بنری



به گزارش شهرران نیوز؛ عملکرد ضعیف سامانه‌های راداری و دفاعی پیشرفته رژیم صهیونیستی در دفع موشک‌های مافوق صوت ایران، سینه جنگی این سامانه به بازوهای سامانه ضد موشکی «وزغ» رسید. شبکه اسکای نیوز عربی شامگاه شنبه به نقل از رسانه های عبری گزارش داد که مقامات اسرائیلی پس از عملیات موشکی اخیر ایران در سرزمین های اشغالی از کاخ سفید خواسته اند تا سامانه موشکی ضد بالستیک TAD را در این سامانه مستقر کند. کانال 12 عبری گزارش داد که بنا به درخواست مقامات این رژیم، به زودی سامانه ضد موشکی تاد به همراه سامانه پدافند هوایی «هاتز» اسرائیل بر روی سکوهای راداری این سامانه پرتاب خواهد شد.

تاریخچه سیستم ضد موشکی THAAD

پس از جنگ اول خلیج فارس، آمریکا نیاز مبرمی به یک سیستم دفاعی تخصصی و مؤثر که قادر به مقابله با موشک های بالستیک تاکتیکی باشد احساس کرد. کنگره ایالات متحده قانون دفاع موشکی ملی در سال 1991 و قانون بودجه دفاعی 1991 را تصویب کرد. طبق این قوانین، ایالات متحده قرار بود به یک سیستم دفاعی اثبات شده مفهومی دست یافته باشد که می تواند در موارد احتمالی و عملیات بالقوه مورد استفاده قرار گیرد. اواسط دهه 1990، پس از آن توسعه این سیستم در سال 2000 آغاز شد.

در سال 1992، ارتش ایالات متحده لاکهید مارتین را به عنوان پیمانکار اصلی این پروژه که در ابتدا تئاتر دفاعی منطقه ارتفاع بالا نامیده می شد، با قراردادی به ارزش 689 میلیون دلار انتخاب کرد. فاز اول این پروژه در سال 1995 با اولین آزمایش پروازی این سامانه آغاز شد و تا سال 1999 ادامه یافت.نتایج به دست آمده از این آزمایشات بسیار ارزشمند بود و با استفاده از آن موشک وزغ بازطراحی شد.

فاز دوم این پروژه در سال 2000 طبق برنامه پیش رفت و سرانجام در سال 2008 ایالات متحده به طور رسمی اولین واحد حمل آتش تاد را به بهره برداری رساند. این سامانه از ابتدای فاز دوم پروژه تا سال 2013، 12 آزمایش موفقیت آمیز را بدون شکست پشت سر گذاشت که 10 آزمایش مربوط به رهگیری اهداف می باشد.

طراحی و ساختار سامانه ضد موشکی وزغ

سامانه تاد از 4 جزء اصلی رادار، مرکز فرماندهی/مدیریت نبرد، کنترل، ارتباطات و اطلاعات، موشک انداز و رهگیر تشکیل شده است.

رادار سامانه ضد موشکی تاد

رادار THAAD یکی از قدرتمندترین و پیشرفته ترین رادارهای جهان است. رادار AN/TPY-2، محصول Rayton، یک رادار آرایه فازی فعال با کیفیت بالا و چند حالته است. این قدرت بالا به این رادار توانایی شناسایی و رهگیری اهداف در فاصله 1000 کیلومتری (در حالت ایستگاه محور) را می دهد. AN/TPY-2 همچنین توانایی تشخیص نوع موشک را دارد.

بر خلاف سیستم های دیگر که رادار تنها یک قطعه سخت افزاری است، رادار TOD از چندین جزء تشکیل شده است. علاوه بر آنتن، تجهیزات الکترونیکی، تجهیزات تبرید، تجهیزات منبع تغذیه و بخش های کنترل اپراتور از رادار در طول عملیات پشتیبانی می کنند.

درباره سامانه ضد موشکی تاد + تاریخچه، عملکرد و ساختار

رادار AN/TPY-2

AN/TPY-2 دارای دو حالت جستجو است: مبتنی بر جلو و مبتنی بر ترمینال.

در حالت رو به جلو، رادار در نزدیکی مرزهای کشور دشمن قرار می گیرد تا در صورت پرتاب موشک در مراحل اولیه پرواز، بتوانند آن را شناسایی و هدف آن را پیش بینی کنند و همچنین اطلاعات به دست آمده را به بالاترین قسمت ارسال کنند. سطوح فرمان برای تصمیم گیری های بعدی در این حالت رادار کاملاً خارج از سامانه تاد است و نقش آن تنها به شناسایی هدف و جمع آوری اطلاعات برای تمامی اجزای سپر موشکی محدود می شود. (مانند رادارهای نصب شده در ترکیه و سرزمین های اشغالی)

در حالت مبتنی بر ایستگاه، این رادار نقش شناسایی، ردیابی و انتقال اطلاعات مسیر به رهگیر پرتاب را دارد. در این صورت زمانی که رادار به حداکثر برد خود رسید، رادار تنها وظیفه پشتیبانی و کنترل آتش یگان حامل آتش را بر عهده خواهد داشت و پس از پرتاب موشک، لحظه به لحظه اطلاعات هدف را به موشک مخابره می کند تا اینکه جستجوگر فعال می شود.

AN.TPY-2 بزرگترین رادار زمینی متحرک است. کل آنتن رادار و قسمت های مختلف آن را می توان به راحتی با استفاده از هواپیماهای حمل و نقل نظامی و غیرنظامی، کشتی، قطار یا تراکتور از یک واحد به واحد دیگر منتقل کرد.

درباره سامانه ضد موشکی تاد + تاریخچه، عملکرد و ساختار

واحد پشتیبانی BM/C3I و THAAD

برای انجام وظیفه ایجاد سپر موشکی چندلایه، THAAD باید علاوه بر توانایی مدیریت و فرماندهی نیروها، توانایی تبادل اطلاعات با سایر نیروهای متحد و همچنین سیستم هایی را که ارتفاعات بالاتر و پایین تر از آن را پوشش می دهند، داشته باشد. THAAD (PAC-3 و Aegis). برای این منظور در هر واحد آتش به یک مرکز مدیریت/فرماندهی نبرد، کنترل، ارتباطات و اطلاعات (BM/C3I) نیاز است.

مرکز مدیریت / فرماندهی، کنترل، ارتباطات و اطلاعات نبرد از سه بخش اصلی تشکیل شده است: پایگاه عملیات تاکتیکی، پایگاه کنترل پرتاب و گروه پشتیبانی سیستم که در مجموع عملکردهای مختلفی از سیستم را ارائه می دهند.

پایگاه عملیاتی تاکتیکی واحد عملیات و اجرای فرمان برای BM/C3I است. این پایگاه اطلاعات و ارتباطات صوتی را با پایگاه کنترل پرتاب از طریق یک شبکه محلی (LAN) که از فیبر نوری دوبلکس به عنوان رابط استفاده می کند، مبادله می کند.

پایگاه کنترل پرتاب به عنوان یک عنصر ارتباطی چند منظوره استفاده می شود و وظیفه برقراری ارتباط با تمام اجزای سیستم و همچنین با نیروهای متحد و سایر سیستم های دفاعی را بر عهده دارد. این مرکز شامل یک زیر سیستم پردازش ارتباطات، کابل های رابط فیبر نوری و طیف وسیعی از ارتباطات مورد نیاز برای برقراری ارتباط با اجزای داخلی و خارجی سیستم است. این کیت شامل تجهیزاتی برای تبادل اطلاعات از طریق لینک های داده تاکتیکی مانند Link 16، TADIL B، J، USMTF، IBS و غیره می باشد. همچنین دارای تجهیزاتی برای استفاده از ماهواره های ارتباطی، اطلاعاتی و موقعیت یابی است. این پایگاه اطلاعاتی را از عناصر مختلف دریافت می کند و به مرکز عملیات تاکتیکی ارسال می کند که دستورات را دریافت و به واحدهای مورد نیاز تحویل می دهد.

هر دو پناهگاه بر روی یک HMMWV سنگین M1113، مجهز به تجهیزات حفاظت از عوامل شیمیایی، میکروبی و هسته ای و یک ژنراتور کششی 15 کیلوواتی برای تامین برق نصب شده اند.

درباره سامانه ضد موشکی تاد + تاریخچه، عملکرد و ساختار

لانچر سیستم ضد موشکی “وزغ”.

پرتابگر تاد یک خودروی اصلاح شده M1075 PLS (سیستم بارگیری پالت شده) است که سکوی پشتیبانی موشک، بخش الکترونیک، ژنراتور و بسته باتری قابل شارژ را در خود جای داده است.

هر پرتابگر 8 موشک حمل می کند و می تواند در کمتر از 30 دقیقه برای پرتاب آماده شود. بارگیری مجدد در کمتر از 30 دقیقه. این وسیله نقلیه را می توان با کشتی های باری و واگن های باری و همچنین هواپیماهای ترابری سایز C-17 یا بزرگتر حمل کرد. هر پرتابگر TOD معمولاً 6 پرتاب دارد.

موشک رهگیر ضد موشک «وزغ».

موشک رهگیر TAD دارای طول 6.17 متر، قطر 37 سانتی متر، وزن 900 کیلوگرم و برد آن 200 کیلومتر است. رهگیر یک موتور موشک سوخت جامد تک مرحله ای است که مجهز به نازل کنترل رانش است که سرعت موشک را تا 8.24 ماخ افزایش می دهد. در بخش میانی یک موتور جداسازی وجود دارد که به جداسازی کلاهک و تقویت کننده کمک می کند. کلاهک مجهز به سیستم کنترل موقعیت و انحراف است که در مرحله نهایی وظیفه هدایت کلاهک به سمت نقطه برخورد را بر عهده دارد. نوک این کلاهک با یک محافظ تاشو دو لایه پوشانده شده است.

سیستم ضد موشکی تاد چگونه کار می کند؟

در ابتدا، گروه هسته تاکتیکی (TSG) دستورات مربوط به پارامترهای جستجو، اولویت بندی تهدیدات و قوانین را برای جلوگیری از اشباع سیستم به واحد رادار ارسال می کند. رادار نیز بر اساس این دستورات شروع به جستجو می کند. رادار در حین جستجو، اهداف را از یکدیگر شناسایی، شناسایی، طبقه بندی و متمایز می کند. همچنین مکان مناسب شلیک رهگیری و نقطه برخورد را محاسبه می کند. سپس واحد رادار این اطلاعات را برای انجام مراحل بعدی درگیری (ارزیابی تهدید، انتخاب بمب افکن، انتقال اطلاعات به سیستم های دیگر و سطوح بالاتر فرماندهی) به گروه پایگاه تاکتیکی ارسال می کند.

گام بعدی پس از کشف هدف یا اهداف، ارزیابی تهدید است. ارزیابی تهدید به معنای شناسایی موشک هایی است که منطقه حفاظت شده را تهدید می کند. شناسایی اهداف در معرض خطر و تعداد موشک های تهدید شده توسط هر هدف نیز منوط به ارزیابی است.

مرحله سوم انتخاب اپراتور است. این مرحله شامل انتخاب و زمان بندی پرتابگرهای موجود علیه موشک بالستیک است. در این مرحله، سیستم میزان فضای موجود برای درگیری، مدت زمان برای اولین شلیک، آخرین شلیک و بهترین شلیک را به اضافه تعداد فرصت های موجود برای درگیری با موشک تعیین می کند. برای این منظور، سامانه موقعیت پرتابگر و هدف را نسبت به یکدیگر بر اساس نقطه برخوردی که بیشترین شانس رهگیری موشک را دارد بررسی می کند. سپس این فرصت‌ها را بر اساس تعداد فرصت‌های رهگیری موجود برنامه‌ریزی می‌کند و رهگیری را به بمب‌افکن‌هایی که بهترین موقعیت را برای پشتیبانی از درگیری دارند، اختصاص می‌دهد. این فرآیند یک فرآیند تکراری است که در فواصل زمانی مشخص یا در مواقع خطر تکرار می شود.

گروه پایگاه تاکتیکی پس از انتخاب سکوی پرتاب و قبل از شلیک رهگیر، مسیر نهایی پیش بینی شده موشک را تعیین کرده و زمان پرتاب و شلیک رهگیر را زیر نظر دارد. پس از پرتاب موشک رهگیر و در حالی که به سمت هدف در حال پرواز است، اطلاعات مربوط به جهت و موقعیت هدف از طریق رادار به آن مخابره می شود. رادار در طول فرآیند رهگیری هم رهگیر و هم هدف را رصد می کند و در نهایت پایگاه های تاکتیکی را از نتیجه رهگیری مطلع می کند. در صورت عدم موفقیت، موشک رهگیر بعدی بلافاصله پرتاب می شود. در صورت نامشخص بودن وضعیت رهگیری، تمامی عملیات فوق تکرار می شود و در صورت یافتن مجدد هدف، مجدداً فرآیند رهگیری انجام می شود.

مراحل پرواز با موشک تاد

قبل از پرتاب مجموعه ای از پایگاه های تاکتیکی، پس از تعیین سکوی پرتاب و زمان شلیک رهگیر، اطلاعات مسیر پرواز مورد انتظار موشک رهگیر به رادار و پرتابگر مخابره می شود. سپس موشک قبل از پرتاب در سکوی پرتاب ارزیابی می شود و پس از اطمینان از ایمنی آن، ایستگاه پایه تاکتیکی فرمان پرتاب را ارسال می کند.

پس از پرتاب، رهگیر بلافاصله به رادار متصل می شود و اطلاعات لحظه ای در مورد جهت و موقعیت هدف در طول کل مسیر پرواز دریافت می کند. پس از قطع اتصال تقویت کننده، سیستم کنترل انحراف و انحراف موشک بر اساس اطلاعات ارسالی از رادار به هدایت خود ادامه می دهد. در مرحله آخر، رادار “نقشه شی هدف” را به رهگیر ارسال می کند. این نقشه حاوی جزئیاتی از جمله برد، ارتفاع، سرعت و نوع هدف است.

قبل از برداشتن لایه محافظ از نوک رهگیر، یک سیستم خنک کننده داخلی جستجوگر مادون قرمز را خنک می کند تا دمای رهگیر تأثیر منفی بر عملکرد آن نداشته باشد. سپس لایه محافظ برداشته می شود و جستجوگر شروع به جستجو برای هدف می کند. محقق نتایج جستجو را با نقشه شی مورد نظر مقایسه می کند و پس از یافتن هدف و تطبیق آن با نقشه، سیستم کنترل موقعیت و انحراف رهگیر را به سمت هدف هدایت می کند. رهگیر با سرعت بسیار بالایی به هدف اصابت کرده و آن را منهدم می کند.

نسخه ER از سیستم ضد موشکی “Toad”.

این نسخه یک مدل بهبود یافته برای مقابله با موشک های مافوق صوت با سرعت بیش از 5 ماخ در نظر گرفته می شود. در واقع این موشک ها بالستیک نیستند اما در ارتفاعات بالا حرکت می کنند. این نسخه بزرگتر و قوی تر است.

کدام کشورها در حال آزمایش سیستم ضد موشکی تاد هستند؟

امارات متحده عربی قراردادی را برای خرید سامانه دفاع موشکی در 25 دسامبر 2011 امضا کرد. اولین تمرین شلیک مستقیم با استفاده از موشک های پاتریوت در سال 2014 انجام شد. در 25 ژانویه 2022، سامانه تاد اولین رهگیری واقعی حوثی ها را انجام داد. موشک بالستیک که وارد امارات شد.

در 6 اکتبر 2017، ایالات متحده توافق نامه ای را برای فروش سامانه THAAD به عربستان سعودی در قراردادی به ارزش 15 میلیارد دلار امضا کرد. این قرارداد شامل هفت واحد شلیک شامل یک رادار Raytheon AN/TPY-2، دو ایستگاه تاکتیکی متحرک (با دو پرتابگر در مجموع 16)، شش پرتابگر (با دو یدکی در مجموع 44) و 360 موشک رهگیر است.

منبع: The Warriors

تبلیغات بنری