دکتر پل آدیسون، استاد علوم اعصاب در امپریال کالج لندن که این یافته ها را در کنفرانس ارائه کرد، گفت: ما نشان داده ایم که داروهای GLP-1 پتانسیل زیادی در درمان بیماری آلزایمر دارند و این گروه از داروها چنین پتانسیلی دارند. پتانسیل بسیار امیدوارکننده است.»
شواهد اولیه نشان می دهد که داروهای GLP-1 قادر به بهبود و تقویت عملکرد مغز هستند. مطالعات نشان می دهد که سماگلوتید (ماده فعال در اوزمپیک و ویگووی) خطر ابتلا به زوال عقل را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد که یک عامل خطر برای زوال عقل است.
به گزارش NBC News، شرکت داروسازی Novo Nordisk در حال انجام فاز 3 از دو کارآزمایی بالینی است که سماگلوتید را با دارونما در بیش از 3000 بیمار مبتلا به اختلال شناختی خفیف یا مراحل اولیه بیماری آلزایمر مقایسه می کند. به نظر می رسد که نتایج این کارآزمایی در سال 2025 منتشر خواهد شد. به گفته سخنگوی Novo Nordisk، “نیاز فوری به درمان هایی وجود دارد که می تواند پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش دهد.”
در این تحقیق جدید، لیراگلوتاید، ماده فعال دو داروی قدیمی GLP-1 از Novo Nordisk، داروی کاهش وزن Sexanda و داروی دیابت Victoza مورد مطالعه و آزمایش قرار گرفت. مرحله موقت کارآزمایی بالینی شامل 200 شرکت کننده در بریتانیا بود که روزانه لیراگلوتاید یا دارونما تزریق می کردند.
بر اساس مقیاس رتبه بندی بیماری آلزایمر، که پیشرفت بیماری را با ارزیابی حافظه، زبان، مهارت ها، درک و توانایی های تفکر ردیابی می کند، پس از یک سال، افرادی که لیراگلوتاید مصرف کرده اند نسبت به افرادی که مصرف نکرده اند، کاهش شناختی کمتری داشته اند، یعنی کاهش 18 درصدی. ٪. این دارو همچنین انقباض بخشهایی از مغز که مسئول حافظه، یادگیری و تصمیمگیری هستند را تا حدود ۵۰ درصد کاهش داد. کوچک شدن یا کوچک شدن مغز که به عنوان آتروفی مغزی شناخته می شود، اغلب منجر به کاهش شدید شناختی در افراد مبتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر می شود.
دکتر رونالد پترسن، متخصص مغز و اعصاب در کلینیک مایو می گوید: «من فکر می کنم با این داروها بارقه امیدی وجود دارد. اثر اولیه این داروها بر دیابت و کاهش وزن مشخص شده است و ممکن است اثر آنها را بر آپنه خواب و بیماری قلبی دیده باشید که همگی می توانند برای مغز بسیار مفید باشند.
موج بعدی درمان های آلزایمر
بر اساس گزارش انجمن آلزایمر در آمریکا، نزدیک به هفت میلیون نفر در این کشور از بیماری آلزایمر رنج می برند و این تعداد تا سال 2050 دو برابر می شود، یعنی حدود 13 میلیون نفر، اما این بیماری درمان خاصی ندارد.
در طول دو سال گذشته، سازمان غذا و داروی ایالات متحده دو دارو را تأیید کرده است: “Lycombi” ساخت شرکت Biogen و “Kisonella” تولید شده توسط Lilly. این دو دارو با هدف قرار دادن پلاک های آمیلوئید در مغز، که از ویژگی های بیماری آلزایمر هستند، پیشرفت بیماری را تا حدودی کاهش می دهند. این داروها در حال حاضر تنها داروهای موجود در بازار برای درمان این بیماری هستند، اما گران هستند. همچنین ممکن است عوارض جانبی جدی مانند تورم مغز و خونریزی داشته باشد.
دکتر ماریا کاریلو، مدیر ارشد علمی در انجمن آلزایمر، میگوید داروهای GLP-1 ممکن است در میان پیشرفتهای بعدی در درمان آلزایمر باشند و احتمالاً همراه با داروهای ضد آمیلوئید استفاده میشوند. او می گوید که اگر مراحل نهایی آزمایشات خوب پیش برود، سازمان غذا و دارو احتمالاً در اوایل سال آینده این داروها را برای استفاده تایید خواهد کرد.
چگونه GLP-1 از مغز محافظت می کند؟
سندرم آلزایمر یک سندرم چند بیماری است که در اثر تماسهای بیولوژیکی، سمی یا عفونی ایجاد میشود. داروهای موجود Lacambi و Kisonella فقط پلاک های آمیلوئید را هدف قرار می دهند، در حالی که داروهای GLP-1 می توانند به روش های “غیر اختصاصی” کار کنند. کارشناسان می گویند که داروهای GLP-1 بر پلاک های آمیلوئید در مغز تأثیر نمی گذارد، اما می تواند اثر ضد التهابی داشته باشد یا بر سایر فعالیت های قلبی عروقی تأثیر بگذارد.
آدیسون میگوید اگر به آزمایشها نگاه کنید، خواهید دید که داروهای GLP-1 در کاهش التهاب، مقاومت به انسولین، و تشکیل تاو، پروتئینی که در بیماری آلزایمر نقش دارد، و همچنین بهبود عملکرد کلی مغز موثر بوده است. . . وی تاکید می کند: اگر به دنبال درمان موثر هستیم، نه تنها باید آمیلوئیدها را هدف قرار دهیم، بلکه باید ترکیبی از عوامل مضر را نیز در نظر بگیریم.
parseek به نقل از یستا
مطالب مرتبط
گلبانگ محراب تا بانگ مضراب | یادی از مرحوم جواد بدیعزاده، موسیقیدان و آهنگساز خوشنام ایرانی
هیاهوی کاندیدای بدون برنامه در رسانهها| یک مشت اظهارات عوام پسندانه!
در گوگل، اسکویید گیم بازی کنید! + آموزش