اظهارات چهره های مختلف اصلاح طلب مبنی بر سهم خواهی در انتصاب اعضای دولت نیز این نگرانی را ایجاد کرد که ایده همدردی رئیس جمهور ربوده شده و پزشکیان بر خلاف پیشنهادی که وی معتقد است به دام بیفتند. کمکهای سیاسی و قومیتی که نمایندگان گروههای سیاسی به او میدادند بسیار گسترده بود.
کابینت یا گوشت قربانی
تاکنون چهره های مختلف اصلاح طلب نسبت به رفتار حزبی گروه های سیاسی دارای نمایندگان در کمیته ها از جمله بهزاد النبوی اعتراض کرده اند.
رئیس سابق جبهه اصلاحات و چهره باسابقه اصلاح طلبان، بخشی از حمایت ها به عنوان سهم خواهی تلقی می شد. با تشبیه کابینه دولت به گوشت نذریاو می گوید: به نظر می رسد شعار «برای ایران» قبل از انتخابات به شعار «برای وزارت» تبدیل شده است. من از همه اعضای کمیته به خاطر ایران و به خاطر دکتر بیچاره تقاضا دارم که سهمی از این گوشت قربانی نکنند.»
اشتراک گذاری چطور؟درخواستهای احتمالی برای تعیین دولت به رسانهها درز کرده است و وقتی با عملکرد شورای انتقالی و اظهارات اعضای آن مطابقت داشته باشد، از اعتبار بالایی برخوردار است.
کمک به پوشش ضد تبعیض
از آنجایی که توجه به حقوق اقلیتهای قومی و مذهبی یکی از بخشهای اصلی ادبیات انتخاباتی مسعود پزشکیان است، همواره این نگرانی وجود دارد که دولت او برای پاسخگویی به وعدههای انتخاباتی قومگرا باشد و به همین دلیل برخی از اعضای کابینه انتخاب شوند.
اگرچه محمدجواد ظریف در گفتوگوی مطبوعاتی اعلام کرد که وابستگیهای قومیتی منجر به رد نامزدهای کابینه میشود، اما اتفاقات چند روز گذشته تردیدهایی را در این زمینه ایجاد کرده است.
پس از شنیدن اعتراض چهره های مختلف مبنی بر عدم عضویت شخصیت های اهل سنت در شورای راهبری انتقالی، اخباری مبنی بر عضویت چند چهره به عنوان نماینده اهل سنت در این شورا به بیرون درز کرد.
عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت اصلاحات که به عدم عضویت هیچ چهره سنتی در هیات مدیره اعتراض داشت پس از این تصمیم از پزشکیان تشکر کرد.
جلال جلال زاده نماینده سابق سنندج نیز در این خصوص اعلام کرد: «قرار است امروز یک فرد بلوچ به شورای راهبردی دولت چهاردهم اضافه شود».
این اقدام ظریف را بر آن داشت تا با این سوال مواجه شود: اگر قومیت مبنای تصمیم گیری نیست، چرا برخی چهره ها به عنوان نمایندگان اقلیت ها به این شورا اضافه می شوند؟
اگر این انتخاب بر اساس شایستگی فردی و یا حتی در واکنش به کمپین تبلیغاتی پزشکیان صورت می گرفت، از رئیس شورای راهبری دولت انتقالی این انتظار وجود داشت که با تاکید بر چهره تخصصی آنها و جلوگیری از آن، این اعضا را به عضویت شورا درآورد. سوء ظن نژادی در دولت تعیین شده
ظریف تردیدها در مورد تبعیض را تشدید کرد
بخشی دیگر از اظهارات ظریف در مصاحبه اختصاصی مطبوعاتی به این شبهه عادلاو آن را قرار می دهد او در بیانیه ای جنجالی می گوید: «پس [کاندیدای عضویت در کابینه] اگر زن باشد 10 امتیاز و اگر مرد باشد امتیازی نمی گیرد. اگر از فرقه ها و مذاهب رسمی باشد امتیاز می گیرد و اگر مسلمان شیعه باشد امتیاز نمی گیرد.
این اظهارات به نوعی شایسته سالاری جنسیت و مذهب را به جای شایستگی و تخصص به چالش می کشید. التزام به چارچوب های انقلاب اسلامی و جهت گیری ارزشی آن نکته خاصی مورد توجه قرار گرفت و آن اینکه در فضای مجازی با انتقادات زیادی مواجه شد.
در نتیجه این انتقادات، ظریف در مقاله ای این اظهارات را اینگونه توجیه کرد: «تبعیض مثبت روشی شناخته شده در سطح جهانی برای کاهش نابرابری است و به معنای کنار گذاشتن ارزش های جامعه ایران نیست دولت.”
اگر پیشنهاد ظریف مبنی بر وجود تبعیض را بپذیریم، شورای حاکمیت باید با دقت بیشتری توانایی اقلیتهای دینی و زنان را برای جبران تبعیض ارزیابی کند تا اگر فردی وجود دارد که میتواند مسئولیت را بر عهده بگیرد قادر به انجام این کار خواهد بود. استخدام خواهند شد و هیچ تبعیضی وجود نخواهد داشت. برای جبران تبعیض، اعطای امتیاز ویژه به جنسیت و مذهب می تواند خود یکی دیگر از عوامل تبعیض در زمینه ذبح باشد.
از آنجایی که این معیار پس از فشارهای سیاسی بر رئیس جمهور و مردم در دستور کار شورای راهبری قرار گرفت، توانستند صرفاً بر هویت قومی خود تکیه کنند.شورای حکومتی وارد میشود و این شبهه قوت میگیرد که دستهایی در پشت صحنه تلاش میکنند رئیسجمهور را ربوده و مسیر حرکت او را به سمت دامن زدن به اختلافات سیاسی، قومی و مذهبی تغییر دهند.
ترکیب هیئت راهبردی در مقابل ایده همدلی است
همدلی و پرهیز از درگیری های سیاسی مخرب از جمله پیشنهادهای پرتکرار پزشکیان در ایام انتخابات بود و نخست وزیر دولت چهاردهم در تلاش است تا این ادبیات را ادامه دهد.
وی در این خصوص در توئیتی نوشت: «در شورایی که برای انتخاب اعضای دولت تشکیل شد، شاخص هایی تعیین شده است و قرار است هرکس وزن بیشتری داشته باشد، از همه مردم از جمله آقایان قالیباف، رضایی، بالا بیاید و حتی جلیلی پیشنهادات خود را ارائه دهند.»
همچنین حضور هیات هایی که در انتخابات از وی حمایت نکردند، دیدار با خانواده شهید رئیسی و شهید سلیمانی و همچنین دیدار با شخصیت های سیاسی و اجرایی از جمله اقداماتی است که می تواند به پزشکیان در این زمینه کمک کند. ایجاد دولت رویکرد همدلانه رئیس جمهور برای کمک
برای تایید این گفته باید دولتی تشکیل شود که در آن تجربیات تعیین کننده باشد نه جریانات سیاسی که سهم می خواهند.
مهمترین نقش در این زمینه را شورای راهبری انتقال دولت به ریاست زارابوف ایفا کرد. بررسی اسامی موجود در این لیست و اخباری که در مورد عملکرد کمیته های وابسته به این شورا منتشر شد، نگرانی های زیادی را مبنی بر انطباق آن با ایده دلسوزانه پزشکیان ایجاد کرد.
در لیست این شورا تنها نام افراد وابسته به یک جناح سیاسی به چشم می خورد. طبیعتاً انتخاب چنین ترکیبی باید به سلیقه سیاسی اعضای آن نزدیک باشد.
نگرانی در مورد تضاد بین عملکرد شورای راهبری و ایده شفقت مورد نظر پزشکیان افزایش مییابد، بهویژه زمانی که ما شبهاتی را در مورد تصمیمگیری بر اساس دوگانگیهای نژادی و مذهبی در نظر میگیریم.
رویکرد دوگانه تمایل به مشارکت را افزایش می دهدآهسته. تدریجی
اتخاذ تصمیمات اساسی توسط چهره هایی غیر از رئیس جمهور این تصور را در افکار عمومی ایجاد می کند که آنها با یک دولت رسمی و یک دولت غیر رسمی روبرو هستند. ایجاد چنین تصویری بدنه دولتمردان را با دو رویکرد سیاسی در تصمیم گیری مواجه می کند و گاه در پیروی از نظرات رئیس جمهور دچار سردرگمی می شوند.
اگر گروههای حامی رئیسجمهور تصمیمات شورا را به پزشکیان نسبت ندهند و در مورد آن اختلاف نظر داشته باشند، از یک سو یکدیگر را متهم به کسب سهمیه میکنند و از سوی دیگر ممکن است برای نشان دادن نارضایتی به دنبال کسب سهمیه باشند. در چنین شرایطی، حضور رئیس میتواند تخصیص وظایف را تسهیل کند و درگیریهای احتمالی و اشتراکجویی را کاهش دهد.
jahannews به نقل از یستا
مطالب مرتبط
افغانستان و ایران تفاهمنامه اتصال شبکههای اینترنت امضا کردند
آیا مدارس اصفهان فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟
خروج نیروهای فرانسوی از جمهوری چاد (یکم دی ۱۴۰۳)