مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟

تبلیغات بنری

به گزارش یستاحق حبس زن یکی از اصطلاحات حقوقی است که به معنای حق زن در عدم تمکین است. این حق در صورت عدم پرداخت کامل مهریه زن است.

زوجه حق حضانت دارد در صورتی که: مهریه باید موجود باشد (یعنی مدت زمان مشخصی برای پرداخت مهریه وجود نداشته باشد) و زن قبل از دریافت مهریه رابطه زناشویی برقرار نکند.

مطابق ماده 1085 قانون مدنی، زن می‌تواند تا زمانی که مهریه او تمام شده باشد (مهلتی برای پرداخت معین نشده است) از ایفای تعهدات خود نسبت به شوهر خودداری کند و این امتناع فسخ محسوب نمی‌شود. اوراق قرضه حق نفقه.

در عقود معاوضه، پس از عقد، هر یک از طرفین حق دارد وجهی را که انتقال داده است، تا زمانی که با تحویل آن موافقت نکرده است، به طرف مقابل تحویل ندهد تا تحویل و تحویل همزمان صورت گیرد. در ادبیات حقوقی، امکان امتناع از ایفای تعهد تا زمانی که طرف مقابل در قراردادهای مبادله ای به تعهد خود عمل نکند، حق حصر نامیده می شود.

توضیح ساده این است که حق حبس زن این است که زن تا زمان پرداخت کامل مهریه از وظایف خود در قبال شوهر خودداری کند که ریشه قانونی آن در ازدواج است.

اعمال حق حضانت زوجه موجب از بین رفتن نفقه نمی شود، یعنی زن دارای حق حضانت علیرغم عدم تمکین، مستحق دریافت نفقه از شوهر است و در صورت استنکاف زوج از پرداخت نفقه. یکی از دلایل طلاق زوجه خواهد بود.

زمانی که زن از حق حضانت استفاده می کند، امتیازاتی از جمله عدم الزام زن به تمکین و انجام سایر وظایف زناشویی و در صورت امتناع زوج از پرداخت نفقه، زن حق دارد شکایت کیفری از شوهر.

به همین دلیل در ماده 642 قانون مجازات اسلامی آمده است: «کسی که تمکن مالی داشته باشد و در صورت تمکین زن خرج نکند، دادگاه او را به حبس از سه ماه و یک سال محکوم می‌کند». یک روز تا پنج ماه.

حق حضانت در نظام حقوقی اسلام یک امتیاز و ضمانت اجرایی حقوق مالی زوجه در ازدواج تلقی می شود که می توان گفت یکی از مصادیق مدرن نظارت بر حقوق بشر در راستای حفظ حقوق مالکیت و آزادی زنان است. در امور مالی به زن این حق را می دهد که از انجام وظایف خود در برابر شوهر امتناع کند، به طوری که شوهر مجبور می شود با حفظ حق نفقه، مهریه فوری خود را که به او اختصاص داده است، تحویل دهد.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری shahraranews