
به گزارش یستا; در گذشته در دوران کودکی نیاکان ما ایرانیان سنتی به نام شعبانشنی داشتند که اقوام و آشنایان در شب های طولانی زمستان دور هم جمع می شدند و تا پاسی از شب به آواز خواندن و گل گوش دادن می پرداختند. میوهها و آجیلهایی که برای پذیرایی در این مجالس تهیه میشد، شَب شری نامیده میشد. تنقلات سالمی که برای فصول دیگر کم کم ذخیره می شود و در زمستان مصرف می شود.
این روزها دیگر لازم نیست میوهها و غذاها را بر اساس فصلها طبقهبندی کنند یا تنقلات خاصی را باید به فصل خاصی نسبت داد. اما زمستان را همچنان باید فصل مصرف بیشتر تنقلات دانست. شاید یکی از دلایل این امر تمایل بدن به خوردن غذاهایی مانند آجیل باشد که طبع گرم و خشک آن مصرف آنها را در این فصل افزایش می دهد یا میوه های خشکی که کیفیت تازه آنها در این فصل کاهش می یابد، مانند گیلاس و زردآلو.
به همین دلیل امروز می خواهیم توصیه های مقرون به صرفه ای برای تهیه و نگهداری این گونه تنقلات دریافت کنیم که در شب شنبه و شب های طولانی زمستان بیشترین کاربرد را برای شما خواهد داشت. برخی از آنها را می توان برای سایر فصول سال، به ویژه برای فصل مدرسه کودکان، ذخیره کرد و در هزینه های شهریه و هزینه های مدرسه صرفه جویی کرد.
میوه های خشک
تنوع میوه های زمستانی با تابستان یکی نیست، اما بهترین زمان برای خشک کردن مرکبات همین فصل است. برای این منظور، هر زمان که میوه هایی مانند نارنگی، پرتقال و کیوی خریدید، آن ها را کنار بگذارید. با چرم تکه های کوچک و مرتب درست کنید و روی سینی فلزی بچینید و سپس روی اجاق گاز یا شومینه قرار دهید. برای این کار می توانید از فر نیز استفاده کنید. سیب و گلابی را نیز می توان به همین روش خشک کرد، اما میوه هایی مانند موز در این فصل گران می شوند و خشک کردن آن چندان به صرفه نیست.
یخ گیر
شاید نام یخ پرس را از بزرگانتان شنیده باشید. یخ پرس ساختاری مشابه بستنی دارد و بسیار خوشمزه است. می توانید ظرفی را پر از یخ کنید و روی آن آب انگور بریزید و در شب های زمستان که برف تمیز و البته فراوان می بارد بخورید. می توانید از آب میوه های دیگری مانند تمشک، انجیر و خرما نیز استفاده کنید، اما شیره انگور علاوه بر خواص بیشتر، طعم گواراتی به آب یخ می دهد. تهیه شربت برف از برفی که در مناطق خوش آب و هوای استان ما مانند یلاقات می بارد بیشتر توصیه می شود.
برنج و گندم
برنجک و گندمک از میان وعده های سالم و سنتی ایرانیان است. برای تهیه برنج باید برنج را خوب بشویید و بگذارید چند ساعت خیس بخورد. سپس مانند درست کردن پلو آن را صاف کنید. نیازی به نوشیدن نیست. در عوض باید برنج را در یک صافی بریزید و بگذارید کاملا خشک شود. برای این کار می توانید از گرمای شومینه نیز استفاده کنید. دانه های برنج کاملا خشک شده مانند ذرت را باید در مقدار کمی روغن (کره) تفت دهید تا کاملا پف کند.
باید روغن کافی برای روغن کاری کف ظرف وجود داشته باشد. به یاد می آورد؛ نمک، شکر، دارچین یا کاکائو باید در پایان زمان تفت دادن به برنج اضافه شود. برای خوش طعم شدن می توانید به جای آب از شیر استفاده کنید. طرز تهیه نان گندم مانند نان برنجی است با این تفاوت که مدت زمان پخت گندم بیشتر و حدود 5-4 ساعت است.
آب نبات کدو حلوایی
کدو تنبل علاوه بر خوشمزه بودن و پر از خوبی ها، یک سبزی تابستانی گران قیمت نیست. بنابراین می توانید از آن برای تهیه دسر و همچنین غذا استفاده کنید. طرز تهیه دسر کدو حلوایی سالم به شرطی که شیرین باشد این است که آن را قاچ کرده و بخارپز کنید. کدو تنبل را با پوست بشویید و به قطعات کوچک به طول حدود پنج سانتی متر برش دهید. سپس آن را با یک فنجان آب بجوشانید یا بخارپز کنید. بعد از خنک شدن می توانید آن را همانطور که هست میل کنید. اگر بی مزه بود باید مقداری عسل یا آبغوره به آن اضافه کنید.
یک نوع دسر کدو حلوایی داریم که باید کدو را مثل بادمجان برش بزنید و در مقدار کمی روغن سرخ کنید. سپس آنها را لایه لایه می چینیم و بین هر لایه مقداری گردوی آسیاب شده، شکر، دارچین، زعفران و هل می گذاریم. در مرحله آخر نصف لیوان آب به آن اضافه کنید و با حرارت خیلی ملایم بگذارید بپزد تا آب آن گرفته شود. این دسر را می توان به جای غذا استفاده کرد و با نان میل کرد.
میان وعده های ارزان
قبول داریم که قیمت آجیل گران شده و تهیه و مصرف آن کار آسانی نیست. برای این منظور توصیه هایی برای شما داریم که البته اگر فصل تابستان بود دستمان بازتر بود. ابتدا آجیل های مقرون به صرفه مانند تخمه زردآلو را انتخاب کنید که با قیمت مناسب تا 50 هزار تومان قابل خریداری است. نیازی به سرخ کردن آنها نیست و درست مثل دانه هستند.
در مرحله بعدی نخود، کشمش و بادام زمینی بو داده را در اولویت قرار دهید. عناب، کنف، سنجد، آلبالو خشک و امثال آن از نظر قیمت مناسب ترین گزینه ها هستند. مطمئن باشید اگر در بازار چنین تنقلاتی هستید، گزینه های زیادی با قیمت مناسب خواهید داشت.
باگالی و مولی مولی
باقلی و مولی مولی (نوعی باقلا خراسان) از میان وعده های خوشمزه زمستانی است که بچه ها آن را بسیار دوست دارند. اگر از تابستان باقالی خشک در خانه دارید، چه بهتر وگرنه یک کیلو لوبیا خشک و یک خال از بازار بخرید؟ روش پخت هر دو یکسان است. باید آنها را به مدت 48 ساعت بشویید و خیس کنید. سپس در قابلمه مناسبی به مقدار کافی آب می ریزیم و با کمی نمک و فلفل می گذاریم چند ساعت بپزد. لوبیا و خال خال را با سرکه و گلپر مزه دار می کنند و داغ می خورند.
تخمه کدو تنبل
اگر از علاقه مندان به خوردن کدو تنبل در این فصل هستید، حتما به جمع آوری و خشک کردن دانه های خوشمزه داخل آن علاقه دارید. اگر قبلا این کار را نکرده اید، بهتر است از این به بعد بیشتر مراقب این موضوع باشید. دانه ها را از بافت گوشتی میوه جدا کرده و خوب بشویید. سپس داخل سینی فلزی می ریزیم و روی اجاق یا بخاری می گذاریم. تخممرغها در کمتر از بیست و چهار ساعت خشک و آماده برشته شدن هستند. در واقع دانه های خام را می توان چندین سال در جای خشک و خنک نگهداری کرد و به مرور زمان استفاده کرد.
لبو و چغندر
از دیگر غذاهای خوشمزه این فصل لیپو و چغندر است. نوع تنوری این غذاها بسیار خوشمزه تر از نوع آب پز و بخارپز است. برای این منظور لیپو و چغندر را خوب تمیز کنید و در فویل آلومینیومی نازک بپیچید و به دست نانوای محل خود بسپارید و یا در شب های بسیار سرد زمستانی که شعله اجاق گاز خود را روشن می کنید، آنها را در ظرفی بپیچید. فویل آلومینیومی نازک و آنها را روی اجاق گاز قرار دهید. اگر یک قابلمه را وارونه روی آن قرار دهید، زمان پخت بسیار کمتر می شود. معمولا از شب تا صبح طول می کشد. در واقع می توانید از فر نیز برای این کار استفاده کنید. جوشاندن و بخارپز کردن نیاز به امکانات خاصی ندارد.
زمزمه فیل
ذرت بو داده یا پف فیل یک میان وعده سالم و مورد علاقه کودکان است. البته اگر بتوانید آن را به صورت حرفه ای درست و خوشمزه درست کنید. برای این منظور کف کاسه را با مقدار بسیار کمی روغن (کره) چرب کنید، ذرت ها را داخل آن بریزید و مرتب هم بزنید تا ذرت اول پف کند. سپس آن را در کاسه قرار دهید تا ذرت ترک بخورد و خوب پف کند.
مواظب باشید حرارت را زیاد نکنید، در غیر این صورت پف فیل شما تا نیمه می سوزد. طعم دهنده هایی مانند سرکه، نمک، فلفل و پودر سس کچاپ را باید پس از ریزش ذرت به آن اضافه کنید. بعد از آن باید کمی آن را حرارت دهید تا کاملا جذب شود.
مطالب مرتبط
شیخ نعیم قاسم: دشمن نمیتواند ما را از معادله خارج کند
پیش بینی قیمت طلا و سکه (دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) | روز عرضه یا تقاضا؟
درخشش فیلمسازان مشهدی در جشنواره فیلم ۱۰۰