مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

این راه، راه عشق است چرا باید به زیارت اربعین رفت؟ هشت فراز نورانی از زیارتی که خواندنش نشانه ایمان است +مداحی و فیلم

تبلیغات بنری



مجموعه فرهنگ یستا: در فرهنگ اسلامی و معارف صوفیانه عدد چهل (چهل) جایگاه ویژه ای دارد. چاله نشی به رفع نیاز یا دستیابی به قوای معرفت دینی و معنوی معروف است.

چهل حدیث حفظ کرد، چهل صبح راست گفت، چهل صبح عقل را کامل کرد، برای چهل مؤمن دعا کرد، چهل شب چهارشنبه و …. … و بسیاری از این نمونه ها و موارد.

 



در فرهنگ عاشورا آمده است که اربعین چهلمین روز شهادت حسین بن علی علیه السلام است که مصادف با بیستمین روز از ماه صفر است. یکی از سنت های رایج جشن چهلمین سالگرد مردگان است که به یاد عزیزان درگذشته خود صدقه و صدقه می دهند و مراسم یادبود برگزار می کنند.

 


شیعیان در بیستمین روز از ماه صفر در سالروز عاشورای حسینی در کشورها و شهرهای مختلف بزرگ ترین عزاداری ها را برپا می کنند و علاوه بر سینه زنی و عزاداری به انجام مراسم مذهبی می پردازند. در شهر کربلا اربعین حسینی از شکوه خاصی برخوردار است و دسته های عزاداری مراسم پرشور برگزار می کنند.

اهمیت اربعین کجاست؟
چهل روز پس از فوت شهید چیست؟ اربعین از این جهت خاص است که شهادت امام حسین (علیه السلام) در اربعین حسینی ذکر شده است و این امر بسیار مهمی است.

 



اگر این شهادت بزرگ در تاریخ رخ می داد به این معناست که حسین بن علی (علیه السلام) و بقیه شهدا در کربلا به شهادت رسیدند، اما بنی امیه موفق شدند و حسین (علیه السلام) و یاران محبوبش از شهر رانده شدند. دنیا آنها و بدنهای پاکشان را زیر خاک پنهان کرد تا در آن روز و روزهای بعد، خاطره آنها را از خاطره نسل بشر پاک کند، آیا این شهادت برای جهان اسلام مفید است؟

 


یا حتی اگر آن روز اثری از خود بر جای بگذارد، آیا این سالگرد تأثیری روشنگر و آشکار بر تاریخ، برای نسل‌های آینده، برای مصیبت‌ها و تاریکی‌های یزدی‌های عصر آینده خواهد داشت؟ اگر حسین (علیه السلام) شهید شد و مردم آن روز و نسل های بعد نفهمیدند که حسین (علیه السلام) شهید است، پس این خاطره چه تأثیری دارد و چه نقشی می تواند داشته باشد. بازی در رشد، توسعه، هدایت و انگیزه؟ کشورها، جوامع و تعیین تاریخ؟ بله تاثیری نداشت

یکی از موضوعات مهم تاریخ عاشورا که این فصل به آن پرداخته و به آن پرداخته است، حضور اهل بیت علیهم السلام در کربلا در چهل روز اول شهادت امام حسین علیه السلام است. او). درود خدا بر سر قبر پیامبرش و سایر شهدای کربلا. در میان شیعیان مشهور است که اربعین روزی است که جابر بن عبدالله انصاری صحابه بزرگ رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم قبر امام حسین علیه السلام را زیارت کرد. و در آن روز قیام کرد و اهل بیت (علیهم السلام) هنگام بازگشت به قبر آن حضرت آمدند و حضرت را ملاقات کردند. همچنین در این روز سر امام حسین علیه السلام را بر جنازه چسبانده و به خاک سپردند. اما برخی از متفکران قدیمی و معاصر شیعه در ازای این شهرت، ورود اهل بیت علیهم السلام را در چهلمین روز از سال 61 میلادی تکذیب کردند.





مراسم عزاداری اربعین حسینی قرن هاست که عمدتاً در کشورها و مناطق شیعه نشین به اشکال مختلف فرهنگی برگزار می شود.

این راه، مسیر عشق با بصیرت است، نه عشق دیوانه/ رهبر انقلاب



شیعیان به دلیل مصیبت ها به زیارت امام حسین علیه السلام و یارانش می روند و از آنجایی که روز اربعین پس از شهادت امام حسین علیه السلام یکی از ایام حج ویژه آن حضرت است، به زیارت آن حضرت می روند. و به وظایف دینی خود عمل کنند. هدف از برگزاری این مراسم، گرامیداشت یاد امام حسین (علیه السلام)، اهل بیت و یارانش و یادآوری مصائب وارده بر ایشان و اطرافیان و گرامیداشت یاد و مقام آن حضرت است. این مراسم با توجه به فرهنگ های محلی شکل ها و اشکال مختلفی دارد.

 



مراسم اربعین در عراق بیش از هر نقطه دیگری با شدت و جدیت برگزار می شود.

 


حضور شیعیان دیگر کشورها در این مراسم و سنت راهپیمایی به سمت شهر کربلا و زیارت مزار سیدالشهدا (علیه السلام) از مهمترین محورهای مراسم عزاداری اربعین در این کشور است. اربعین در ایران به عنوان بزرگترین کشور شیعه نشین جهان تعطیل رسمی است. در این روز در سراسر ایران، مراسم عزاداری امام حسین (علیه السلام) با تنوع و کاربرد بسیاری از اندیشه های فرهنگی مختلف برگزار می شود. این مراسم در بسیاری از نقاط دیگر جهان نیز برگزار شده است و شبه قاره هند نمونه خوبی از چنین مکان هایی است. شیعیان شبه قاره هند (هند، پاکستان و بنگلادش) با شور و شوق فراوان در این مراسم شرکت می کنند. در روز اربعین، امام برحس، عاشورخانه و امام برج دوباره مملو از جمعیت شد. در پاکستان به این روز «چیلام» می گویند.

چرا باید به زیارت اربعین رفت؟

یکی از زیباترین جلوه های اربعین حسینی حرکت زائران بسیار پیاده است که حماسه ای وصف ناپذیر و جلوه ای نامفهوم می آفریند و این حضرت است که جهان را به طور کاملاً خودجوش و مردمی به حیرت واداشت. وضعیت کنونی کمک گرفتن از مزدوران وهابی است که حتی یک گلوله هم به سمت رژیم صهیونیستی شلیک نکردند، اما برای برخی از مردم آماده انجام عملیات انتحاری در اعماق جهنم هستند. حسینی اما با همه اینها و با وجود خطرات راه عاشقان اباعبدالله الحسین علیه السلام لبیک یا به قول خودشان الحسین برای رسیدن به … پاشنه عاشقان سرافراز سفر می کنند.

هشت فراز نورانی از حج به نشانه ایمان خوانده می شود

در خصوص حج پیاده، حضرت سیدالشهداء علیه السلام، محدّث بزرگوار، مرحوم شیخ حرّ عاملی، باب جداگانه ای در کتاب عبادات شیعه با عنوان «فصل همراهی با پیاده روی» گشوده است. زیارت الحسین» (علیه السلام) و دیگران، به تقلید از امام صادق (علیه السلام). روایت شده است: هر که برای طلب حسین بن علی بن ابیطالب از خانه خارج شود و اگر راه برود، خداوند حسنه ای برای او ثبت می کند. هر گامی که برمی دارد دارد و او را از بدی ها پاک می کند وقتی به قبر امام حسین (علیه السلام) در کربلا رسید، خداوند او را از صالحان و صالحان قرار می دهد. وقتی به آن می رسد هنگامی که حج را تمام کرد، در میان بازماندگان قرار می‌گیرد، فرشته‌ای نزد او می‌آید و می‌گوید: من فرستاده پروردگارت هستم، سپس می‌گوید: گناهان قبلی را از سر بگیر. او بخشیده است. مضمون این روایت را ابن قولویه و شیخ صدوق نقل کرده اند.

 



منتخب یادواره ویژه اربعین حسینی:

نوحه ای سوزان ای دل که روز اربعین / حاج حسین فخری


دوباره ساعت چهل و دلم پر است




نجوا اربعینی با امام زمان (عج)/ مشام مطیعی



مقام سوزناک اربعینی حاج منصور ارضی



خواهرت بالغ و خمیده / محمود کریمی


این سیلی در راه شماست/ مهدی رسولی


بیشتر بخوانید:
اربعین در فرهنگ شیعه
چرا اربعین امام حسین را جشن می گیرند؟
جلوه های حماسه سیاسی در زیارت اربعین
انسان شناسی تصویری اربعین حسینی در جهان تشیع
چهلم، ستون خلاصه آیات
چهلمین سالگرد و سوالاتی در مورد این روز
جابر اولین زیارت امام حسین علیه السلام

طرح ویژه اربعین حسینی

تهیه کننده: حسام الزبیراوی

تبلیغات بنری

jahannews به نقل از یستا