مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

افزایش آمار بازماندگان از تحصیل طی سال‌های اخیر | سال‌های دور از مدرسه

تبلیغات بنری



به گزارش یستا; بیش از یک ماه از آغاز سال تحصیلی جدید می گذرد و آمارها در مورد تعداد کودکان بازمانده از تحصیل متفاوت است. چندی پیش محمدعلی کتاب معاون پژوهش و برنامه ریزی آموزشی از عدم ثبت نام 790 هزار دانش آموز در سال تحصیلی جاری خبر داده بود و این در حالی است که فرشاد ابراهیم پور از اعضای کمیته آموزش و پرورش شورای اسلامی به تازگی این تعداد را اعلام کرده است. . حدود 2 میلیون است.

اگرچه آمار اعلام شده از سوی مسئولان در خصوص ترک تحصیل دانش آموزان کاملاً متناقض است، اما با بررسی تغییراتی که در این آمار در سال های گذشته رخ داده است، می توان از آخرین گزارش مرکز آمار کشور در زمینه اجتماعی و فرهنگی به دست آورد. وضعیت کشور ایران در بهار امسال که در مهرماه منتشر شد، می‌توانیم به شرح زیر نتیجه‌گیری کنیم. ما متوجه شده ایم که تعداد کودکان ترک تحصیل هر سال در حال افزایش است. در مشهد و خراسان رضوی نیز در همین راستا رقابت می کند و این استان در سال های اخیر همواره جزو پنج استان با بیشترین تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل بوده است.

پوشش آموزشی پایین

یکی از شاخص هایی که می تواند به ما در بررسی شرایط دانش آموزان بازمانده از تحصیل کمک کند، پوشش مجازی و واقعی آموزش است. طبق تعریف مرکز ملی آمار، منظور از پوشش تحصیلی ظاهری، نسبت تعداد دانش‌آموزان یک دوره به کل جمعیت خود دوره است. نسبت تعداد دانش آموزان یک دوره که دارای سن مشخص شده برای آن دوره هستند به تعداد کل ثبت نام کنندگان در آموزش اجباری آن دوره، پوشش آموزشی واقعی محسوب می شود.

آخرین گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت اجتماعی ایران حاکی از آن است که در بازه زمانی 1395-1396 تا سال تحصیلی 1403-1402، پوشش ظاهری تحصیلی در مقطع ابتدایی از 103.2 به 100.6 درصد رسیده و پوشش تحصیلی واقعی افزایش یافته است. از 98.1 به 100.6 درصد و 97.9 درصد کاهش یافته است. در مقطع اول متوسطه، میزان پوشش تحصیلی ظاهری از 99.2 درصد به 93.5 درصد و پوشش تحصیلی واقعی از 93.5 درصد به 89.7 درصد افزایش یافته است. در مورد دوره دوم متوسطه نیز این اعداد در این سال ها کاهش می یابد، زیرا درصد پوشش تحصیلی ظاهری از 103 به 81.6 درصد و پوشش تحصیلی واقعی از 83.1 به 79.6 درصد رسیده است.

در گزارش مرکز آمار ایران، اطلاعی از وضعیت پوشش تحصیلی ظاهری و واقعی توسط استانداری وجود ندارد. این در حالی است که محمود رضایی معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی مردادماه سال گذشته پوشش تحصیلی این استان را 76 درصد اعلام کرده بود. اگر این عدد را با میانگین پوشش تحصیلی کشور در هر سه مقطع در سال گذشته که حدود 89 درصد است مقایسه کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که پوشش تحصیلی استان ما کمتر از میانگین کشوری است. رضایی همچنین گفت: در جدول کشوری پوشش تحصیلی استان در رتبه 26 یا 27 قرار دارد.

رشد قهقرایی از طریق مدرسه

بررسی تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل در آخرین گزارش مرکز آمار کشور چندان امیدوارکننده نیست و موید این واقعیت است که هر سال بر تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل به دلایل مختلف افزوده می شود. اگر بخواهیم به صورت اعداد و ارقام به این موضوع نگاه کنیم، باید گفت که تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل از 161867 دانش آموز به 192992 دانش آموز در سال های تحصیلی 1395-1396 تا 1403-1402 افزایش یافته است.

این اعداد در مقطع متوسطه اول 215 هزار و 681 دانش آموز و 213 هزار و 722 دانش آموز بوده که البته در این مقطع شاهد روند کاهشی هستیم. در مورد مرحله دوم متوسطه نیز اختلاف آمار زیاد است و از 370363 نفر به 585607 نفر می رسد و به نظر می رسد این تفاوت فاحش آماری موجه باشد. در خصوص تعداد کودکان بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی، اعداد متفاوتی در این سال ها اعلام شده است. از 55,35,000 دانش آموز به 20,21,000 برسید.

نشت سینوس

اصطلاح ترک تحصیل به دانش‌آموزانی اطلاق می‌شود که در حین تحصیل پس از قبولی یا عدم موفقیت به هر دلیلی سیستم آموزشی را ترک می‌کنند. همانطور که از داده های گزارش جدید مرکز آمار ایران نشان می دهد، در سال های تحصیلی 1396-1395 تا 1403-1402، میزان ترک تحصیل در دوره های ابتدایی و متوسطه اول افزایش، اما در دوره متوسطه دوم کاهش یافته است. بر اساس این گزارش، نرخ ترک تحصیل در مقطع ابتدایی از 0.9 به 1.45 درصد و در مقطع متوسطه اول از 4.11 به 6.41 درصد افزایش یافته است. در مرحله دوم ثانویه این میزان از 4.53 به 2.69 درصد کاهش یافت.

شناسایی ریشه ها در یک صحنه

«اختلاف با والدین، نداشتن مدرک هویت، ممانعت یکی از والدین، والدین تحت تعقیب کیفری، کار کودکان، اتباع فاقد مجوز اقامت و فاصله زیاد مدرسه تا محل سکونت در حومه شهر. شهر یا روستاهای اطراف مشهد، این هفت دلیل را نیریه عابدین زاده، معاون دادستان کل خراسان رضوی و رئیس شورای شوق زنگید در گفت و گو با شهرآرا در اواخر شهریورماه امسال، دلایل ترک تحصیل کودکان برشمرد. ; دلایل از پرونده های بررسی شده این کودکان در مجتمع شوگ زنگید مشهد به دست آمد.

وی همچنین گفت: سال گذشته به حدود 1500 درخواست شهروندان در مورد بازماندگان تحصیل در مجتمع شوگ زنده رسیدگی شد. همچنین به دلیل جرم انگاری ممانعت از تحصیل کودکان، گاهی برای والدینی که فرزندان خود را از تحصیل محروم می کردند یا امکانات آموزشی را فراهم نمی کردند، پرونده های کیفری تشکیل می شد و از مجازات های جایگزین، نهادهای الزام آور یا مجازات های بازدارنده استفاده می شد.

به گفته عابدین زاده، در قانون حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان، پس از گذشت یکی دو ماه از شروع مدارس، آموزش و پرورش باید وضعیت دانش آموزانی را که در مدرسه ثبت نام نکرده اند و یا ثبت نام کرده و مردود شده اند، رصد کند. برای حضور؛ استانداری ها، آموزش و پرورش، ادارات ثبت احوال و غیره طبق قانون در این زمینه نقش مستقیم دارند.

غلام عباس ترکی معاون احیای حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی کشور در این ماه کمبود آموزش را همه آسیب های اجتماعی چند وجهی و چندوجهی دانست و گفت: بر اساس بررسی های انجام شده در دادسرای عمومی یکی از مهم ترین دلایل کمبود آموزش، کودکان کار، کودکان خیابانی، کودکان بد سرپرست و محروم، مهاجرت و حاشیه نشینی، جلوگیری از آموزش خانواده ها و والدین، نبود مکان آموزشی در روستاها، جمعیت عشایری و بی فرزندی است. گواهینامه و مانند آن.

ابلاغ نامه اداری به فرمانداری

اولین قدم در آموزش و پرورش ثبت نام در مدرسه است و هیچ خدمتی بالاتر از این وجود ندارد، زیرا دانش آموزی که از تحصیل باز می ماند وارد مارپیچ آسیب های اجتماعی می شود. این جملات بخشی از سخنان علی رضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش در اولین روزهای مهر امسال است. البته وی در ادامه اظهارات خود نیز تاکید کرد که برای بازگشت دانشجویان بازمانده از تحصیل از تمام ظرفیت های قانونی استفاده خواهد شد.

نریه عابدین زاده معاون دادستان عمومی و انقلاب خراسان رضوی و ناظر مجتمع شوگ زنده در گفت و گوی اخیر خود با شهرآرا، ترک تحصیل را «وضعیت خطرناکی برای کودکان» توصیف کرد و تاکید کرد که بر اساس قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، همه نهادها وظایفی برای حل کردن دارند. در همین راستا بخش مأموریت جلوگیری از ترک تحصیل کودکان برای اولین بار به تازگی اعلام شده و به خراسان رضوی نیز رسیده است.

روند افزایشی تعداد کودکان بازمانده از تحصیل، دادستان کل کشور را بر آن داشته است تا با صدور نامه ای به دادستان های سراسر کشور بر روند تحصیل کودکان و نوجوانان بازمانده نظارت و نظارت داشته باشد. در بخشی از بیانیه حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی آمده است: سیاست راهبردی کشور بر اساس بند 18 ماده 8 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش، توجه به آموزش و پرورش است. حداکثر پوشش برای همه افرادی که نیاز به آموزش دارند.

قانونگذار در بند «ح» و «ز» ماده سه قانون حمایت از کودکان و نوجوانان و در بند «ج»، عدم تحصیل، فرار از تحصیل و ترک تحصیل کودک را از موارد خطرناک تعریف کرده است. و در ماده (6) همین قانون، وزارت آموزش و پرورش موظف است تا پایان مرحله مقدماتی، پوشش کامل آموزشی را برای کودکان مشمول این قانون ایجاد کند. در مواد 7 و 8 همین آیین نامه، خودداری از تهیه وسایل آموزشی برای کودکان، ممانعت از تحصیل آنها تا پایان دوره متوسطه یا تهدید، تحریک یا تشویق به فرار از مدرسه جرم است. یا ترک تحصیل

همه سر کار می آیند

طبق بندهای «ح» و «ز» ماده 3 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، مواردی از قبیل درس نخواندن کودک، فرار از مدرسه، ترک تحصیل و مواردی از این قبیل تعریف شده است. بر اساس این قانون، وزارت آموزش و پرورش متعهد به توسعه پوشش آموزشی برای کودکان تا پایان دوره متوسطه است.

محمود رضایی معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی پیش از این «موازی کاری دستگاه ها» را مانعی برای جذب دانش آموزان بازمانده از تحصیل دانسته و بر لزوم ارتقای پوشش آموزشی دانش آموزان تاکید کرده بود. کمک خارج از سازمان؛ با ابلاغ بخشنامه اخیر جلوگیری از ترک تحصیل کودکان در خراسان رضوی مشکلی به وجود آمد. باید منتظر ماند و دید که استانداری چقدر به اجرای این قسمت از پیام رغبت دارد و با نظارت بر نهادهای متولی چقدر جدی برخورد می کند.

تبلیغات بنری