مجله اینترنتی یستا

رسانه تخصصی اینترنتی یستا

آشنایی با مزایا و معایب استفاده از هوش مصنوعی در مدارس

تبلیغات بنری

به گزارش یستا; آموزش هوش مصنوعی به دانش آموزان یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در حال حاضر در حوزه آموزشی مطرح می شود. با توجه به پیشرفت های تکنولوژیکی و نیازهای بازار کار، استفاده موثر از هوش مصنوعی برای کودکان بسیار مهم است.

هوش مصنوعی در فرآیند آموزشی

هوش مصنوعی قابلیتی است که امروزه در ابزارهایی مانند Chat GPT، Google MusicLM، ChatSonic و Chinchilla استفاده می‌شود. این ابزارها به متخصصان در زمینه های مختلف مانند تولید محتوا، برنامه نویسی، ساخت فیلم، یادداشت برداری، تهیه اسلایدهای آموزشی، ایجاد تصاویر سفارشی و تجزیه و تحلیل داده ها کمک می کنند. آموزش از این حوزه ها مستثنی نیست و می توان با کمک آن فرآیندهای آموزشی بسیار پیچیده ای ترتیب داد. در چند سال گذشته، به دلیل شیوع بیماری همه گیر، دانش آموزان و معلمان با برنامه ها و کلاس های آموزشی مختلف آنلاین آشنا شده اند.

مزایا و معایب استفاده از هوش مصنوعی در آموزش

طبیعتاً تمام فناوری ها پس از نیازها و کمبودها به وجود آمدند. هوش مصنوعی همچنین مسیری را برای معلمان و حتی دانش آموزان فراهم می کند تا به بسیاری از امکانات پی ببرند و مزایای بسیاری دارد:

دسترسی دائمی به سیستم آموزش و یادگیری بر اساس پرسش و پاسخ

– سفارشی سازی و تطبیق روش های آموزشی برای دانش آموزان

کاهش فشار کاری بر معلمان

– تسریع در طراحی روش های تدریس یا تجزیه و تحلیل اطلاعات

توانایی بالا در تعامل با دانش آموزان معلول

– طراحی سیستم آموزشی، تدریس و ارزشیابی برای شرایط خاص (مانند دانش آموزان با مشکلات یادگیری)

– کاهش نیاز معلمان به متخصص بودن در زمینه های مختلف و جلوگیری از اتلاف پول و انرژی

– شناسایی خلأهای آموزشی

– محتوای چند رسانه ای جذاب تر ایجاد کنید و آموزش را با سرعت بالاتری غنی کنید.

اما در کنار همه این مزایا می توان به معایب یا مشکلات زیر نیز اشاره کرد:

– دانش آموز احساس می کند که نیازی به معلم و کلاس ندارد

استفاده دانش آموزان از هوش مصنوعی در پاسخگویی به تمرینات

– هوش مصنوعی ضعیف در زبان فارسی

– محدود کردن توانایی ها و مهارت های مختلف

– اعتیاد به استفاده از هوش مصنوعی در آموزش

– کاهش روابط اجتماعی و انسانی

کاربردهای هوش مصنوعی در مدارس

اما چگونه باید از قدرت ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در یادگیری و آموزش استفاده کنیم؟ در زیر ۷ مورد از مهمترین کاربردهای هوش مصنوعی را برای معلمان توضیح داده ایم.

* به سرعت اطلاعات دریافت کنید

در برخورد با دانش آموزانی که امروزه به صدها امکانات مجازی دسترسی دارند، ضروری است که معلمان با چرخه همگام باشند. گاهی اوقات معلمان نیاز دارند به یک سوال پاسخ دهند یا در کلاس با مشکل آموزشی مواجه می شوند. از طرفی کاربر با استفاده از موتورهای جستجو مانند گوگل با وب سایت ها و اطلاعات زیادی مواجه می شود که صحت آنها قابل تایید نیست. در اینجا، هوش مصنوعی می تواند دقیقاً همان چیزی را که می خواهید، خیلی سریع به شما بدهد. هوش مصنوعی بر اساس تجزیه و تحلیل خود از معتبرترین منابع استفاده می کند.

* طراحی روش تدریس

امروزه روش های تدریس زیادی مانند آموزش تلنگر، یادگیری اکتشافی و انواع روش ها وجود دارد که می توانید به عنوان مثال در مورد یادگیری اکتشافی بخوانید. اما حتی با یادگیری اصول اولیه این روش ها و کسب تجربه، فرآیند برنامه ریزی یک برنامه آموزشی زمان بر و پیچیده است. با کمک هوش مصنوعی در آموزش به روش های مختلف می توان در صورت نیاز به جزئیات دست یافت و سرعت را افزایش داد.

طراحی بازی های آموزشی

بازی نقش اساسی در فرآیند یادگیری به ویژه در سطح ابتدایی دارد. اما طراحی یا یافتن بازی های آموزشی همیشه آسان نیست. هوش مصنوعی به معلمان کمک می کند تا با بازی ها آموزش دهند و بازی هایی را دقیقاً مطابق با خواسته های شما برای شما طراحی کنند. به عنوان مثال، می توانید محدوده سنی و علایق دانش آموزان، سطح IQ دانش آموزان، مدت زمان بازی، تعداد شرکت کنندگان و هدف بازی را به هوش مصنوعی بدهید. سپس از او بخواهید که اسباب بازی مناسب این شرایط را به شما بدهد. قبلا در مقاله روش های آموزش کار گروهی در مدرسه در مورد استفاده از بازی و کار گروهی در فرآیند آموزشی صحبت کردیم.

* دریافت محتوای آموزشی

معلمان بسته به موضوع و سطح آموزشی به متون و مطالب متنوعی نیاز دارند. به عنوان مثال، شاید شما یک معلم زبان هستید و برای سنجش سطح دانش آموزان یا تمرین به متون مختلفی نیاز دارید. به این ترتیب کافی است هدف متن را مشخص کنید (مثلاً اندازه گیری، تراز یا تمرین) و از هوش مصنوعی بخواهید متنی با طول مورد نیاز در اختیار شما قرار دهد. حتی این متن می تواند محتوای یک نمایشنامه برای اجرای تئاتر مدرسه باشد. بسیاری از ابزارها نیز از هوش مصنوعی برای کمک به شما در تهیه اسلایدهای آموزشی، تهیه تصاویر آموزشی مانند اینفوگرافیک، ایجاد محتوای ویدیویی و حتی پادکست استفاده می کنند.

* طراحی تکالیف

تحویل موثر تکالیف وقت زیادی را از معلمان می گیرد. اما اگر بتوانید سوالات درستی را از هوش مصنوعی بپرسید، آن را به سمت ارائه یک برنامه ماموریتی موثر هدایت خواهید کرد. با بررسی نقاط قوت و ضعف تکالیف دانش‌آموزان، فناوری‌های متنی مبتنی بر هوش مصنوعی به معلمان این امکان را می‌دهد که برنامه‌های درسی و تکالیف را با انعطاف‌پذیری بیشتر و مطابق با شرایط طراحی کنند.

* تجزیه و تحلیل اطلاعات آموزشی

تحلیل عملکرد آموزش و پرورش و دانش آموزان بر اساس عملکرد یکی از ضروریات کار هر معلمی است. به این ترتیب می توان نقاط ضعف را شناسایی کرد و روش های تدریس و ارزشیابی را مرور کرد. کافی است اطلاعات دانش آموزان را در اختیار هوش مصنوعی قرار دهید و از آن بخواهید که با ارقام، ارقام، نمودارها و درصد به شما پاسخ سوالات خاص را بدهد.

* از معلمان و دانش آموزان حمایت کنید

در حالی که دانش آموزان حتی برای رفتن به کلاس های زبان خصوصی یا عمومی مردد هستند، هوش مصنوعی می تواند پنجره جدیدی بین این دو ایجاد کند. هوش مصنوعی در آموزش نقش یک مشاور ثابت را ایفا می کند. این ابزار مفید می‌تواند روش‌های تدریس را بهبود بخشد، اثربخشی تدریس را افزایش دهد و مسیرهای آموزشی و روش‌های ارزشیابی را در کنار معلمان طراحی کند، نه جایگزین آنها. همچنین دانش‌آموزان می‌توانند در غیاب معلم با استفاده از هوش مصنوعی به‌عنوان مدرس و پشتیبان، پاسخ مشکلات و سؤالات خود را بیابند.

هوش مصنوعی جدیدترین و بهترین فناوری امروزی است. با ظهور این فناوری، بسیاری از مردم نگران این هستند که وضعیت شغلشان با هوش مصنوعی جایگزین شود. این موضوع بخشی از دغدغه معلمان مدارس، معلمان خصوصی و همه کسانی است که در زمینه آموزش فعالیت می کنند. تأثیر معلمان در زندگی هر دانش آموز تنها به اطلاعات دریافتی بستگی ندارد. ارتباط انسانی، مشاهده و درک، نقش بسیار مهمی در روند رشد و توسعه مهارت ها و توانایی های دانش آموزان در طول تحصیل دارد. بنابراین ممکن است روزی برسد که هوش مصنوعی به عنوان دستیار معلم در کنار معلمان باشد، اما تحلیل افراد مختلف فعال در حوزه فناوری حکایت از آن دارد که معلم و سیستم آموزشی انسان را نمی توان با روبات ها جایگزین کرد. اما همچنان می‌توانیم از افق‌های جدیدی که هوش مصنوعی در راه ما قرار داده است، برای افزایش سرعت و کیفیت آموزش استفاده کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

تبلیغات بنری