تسنیم در گفت وگو با حجت الاسلام علی میادی، استاد و پژوهشگر دینی به جایگاه و اسرار عنوان عالم آل محمد (صلی الله علیه و آله) امام رضا (علیه السلام) پرداخت.
چرا دانشمند بودن اینقدر مهم است؟
ما امام رضا (علیه السلام) را عالم آل محمد (صلی الله علیه و آله) می شناسیم. برای درک این عنوان باید دانست که چرا علمدار بودن اهمیت دارد، به طوری که امام معصوم به طور خاص به عنوان یک عالم و دارای ویژگی های بسیار ممتاز و تحسین برانگیز شناخته می شود.
مسئله ای که همه بشریت در همه اعصار و اعصار به دنبال آن بوده است و معمایی که هنوز هم می توان گفت با جریان بشریت – نه جریان انبیا و اولیا – حل می شود، مشکل علم است که بسیار است. مهم است. زیرا هر کاری که می خواهید انجام دهید، باید بر اساس علم باشد. این بدان معناست که او کشور ما را اداره می کند.
حالا در این هستی که نشسته ایم روی زمینی که خدای متعال آفریده است بر اساس علم است. این تعداد آدم را که یک لحظه نگاه کنید می بینید که چقدر مشمول قوانین و مقررات خاصی هستند که همگی مشمول یک نکته علمی هستند. دنیا را برای لحظه ای ساده می کند، تبدیل به یک معادله ریاضی می شود.
سپس می بینید که وقتی همه مجهولات را ساده می کنید، به یک مجهول اساسی می رسد که این شخص واقعاً دارد، پس او چه می کند؟ اولین معمایی که در جهان با آن روبرو هستیم یک مشکل علمی است. موضوع مطرح شد که علم چیست؟ اون کجاست میخواد چیکار کنه؟ شما به چه چیزی تعلق دارید؟ چه چیزی شناخته شده است؟ به کدام سمت برویم؟
نکته جالب این است که دو خواسته مهم در انسان وجود دارد. هر دو عادی هستند. یکی میل به راحتی، میل به آسانی، میل به کارهای آسان، آسایش و آرامش است. مرد راحتی را دوست دارد. من معتقد نیستم که آدم عاقلی وجود داشته باشد که این خواسته را در درون خود نداشته باشد. یعنی بین راه کوتاه و راه طولانی، ناگزیر راه کوتاه را انتخاب می کند.
از طرفی خیلی کمال گرا است یعنی میل به کمال دارد. این دو چیز را کنار هم بگذارید و ببینید چگونه می توانید آنها را در یک انسان ترکیب کنید. کمال و راحتی هر دو در درون ما هستند.
هر دو لذت روح ما هستند. این به این معنی است که ما هر دو کامل و راحتی داریم. اما گاهی از این نفس حقیر دنیوی لذت می بریم و زمانی دیگر از این روح مقدس.
اکنون سؤال این است که چگونه می توان این شکاف بین راحتی و کمال را پر کرد؟ علم می آید و این مشکل را حل می کند و فاصله بین راحتی و کمال را پر می کند. به ما می گوید که چگونه با ساده ترین و آسان ترین راه ها به بیشترین و کامل ترین ها برسیم.
علم در وسط است. به همه بشریت نگاه کنید، آنها در هر حرکت فکری این کار را می کنند، یعنی در واقع تجزیه و تحلیل می کنند که ساده ترین کار برای آن کمال چیست. و البته حالا اینکه ایده آل کمال چیست و آرمان راحتی چیست، هر فردی بر اساس انگیزه های خود به تعریفی می رسد.
چگونه می توان راز هستی را حل کرد؟
چه چیزی می تواند معمای چنین فاصله، سهولت و کمال را حل کند؟
راز این دوری و آسانی و کمال را چیزی جز معرفت صحیح پر نمی کند. اگر یک دانشمند واقعی شوید، می توانید بفهمید که چگونه می توانید پاسخ را دریافت کنید. حالا شما این چیزها را در مسائل حقوقی، در مسائل احساسی، در مسائل احساسی، در جهان بینی، ایدئولوژی و… ضرب کنید.
همین پیچیدگی در دنیای معاصر ادامه یافت تا اینکه انسان دائماً در سرگردانی و سردرگمی قرار گرفت. تا جایی جنگ شود و جای دیگر سرباز شود فقر و در جای دیگر جهل به خالق سبحان و در جای دیگر جهل اهل بیت. .
همانطور که اشاره کردم، درک این موضوعات بسیار دشوار است. برای کشف راز علم سرّی هستی چه باید کرد؟
همه این علم و اسرار را فقط موجودی میتواند بفهمد و برای اهل معرفتی که برای درک رازی که خداوند متعال در هستی به ودیعه نهاده است، مبرا از اراده خداوند و علم الهی باشند، توضیح دهد. علمای خاندان انبیا و اولیا می توانند این فهم را درک کنند.
در میان ائمه اطهار علیهم السلام نیز لقب علم به دو معصوم داده شده است: امام باقر (علیه السلام) معروف به باقر العلوم و امام رضا (علیه السلام). بر او، معروف به عالم آل محمد (صلی الله علیه و آله). لقب امام باقر (علیه السلام) و لقب امام رضا (علیه السلام) در واقع بیانگر علم است.
از علمای خاندان پیامبر (ص) بودن
نکته قابل توجه این است که هر دو عنوان بی گناه داده شده اند.
این مورد است. او گفت که ملقب به بغرالعلوم است و به رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) معروف است. جابر نیز به امام باقر (علیه السلام) سلام کرد و گفت که پیامبر (صلی الله علیه و آله) این لقب را به امام پنجم داده است. امام باقر (علیه السلام) را لسان مبارک رسول خدا (صلی الله علیه و آله) می نامیدند.
و اما لقب امام رضا (علیه السلام) پدرشان امام کاظم (علیه السلام) از پدرشان امام جعفر صادق (علیه السلام) روایت کرده است. که فرمود: امام کاظم (علیه السلام) می فرمود که در نسل شما علمای آل محمد (صلی الله علیه و آله) وجود دارد. امام صادق (علیه السلام) می فرمود: ای کاش پسرت را درک می کردم. درک اینکه انسان معصوم بخواهد امام رضا (علیه السلام) را بفهمد، بسیار مشکل است.
این مانند سخنانی است که امام صادق علیه السلام در مورد امام زمان علیه السلام فرمودند که ای کاش می فهمیدم. یعنی از آنچه در مورد او گفته می شود، معلوم می شود که او دارای امتیازات و کمالات خاصی است.
به طور کلی لقب عالم آل محمد (صلی الله علیه و آله) به امام رضا (علیه السلام) از معصومین هر دو از زمان امام صادق (علیه السلام) داده شده است. بر او و امام کاظم (علیه السلام).
پس برای کشف هر راز دنیا باید با اهل بیت علیهم السلام ارتباط برقرار کرد که از جمله آنها وجود مبارک امام رضا (علیه السلام) معروف به عالم است. از اهل بیت. محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) بسیار سودمند و راهنمای اهل علم است.
jahannews به نقل از یستا
مطالب جالب
کنترل مغز ربات به یک قارچ واگذار شد + ویدیو
بالگرد اورژانس ناجی جان مادر باردار
رمزگشایی از گزارش امنیتی فرمانده سپاه